Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΑΛΙΣΣΟΥ - Σοφία Καυκοπούλου


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΑΛΙΣΣΟΥ
Ξεχωριστής σημασίας κηρύγματα από Σεβασμιώτατο και Θεοφιλέστατο

τής Σοφίας Καυκοπούλου

Στην πανηγυρίζουσα ενορία της Αγίας Τριάδος Αλισσού, είχαμε την μεγάλη χαρά και ευλογία να προστεί κατά τον Μ. Αρχιερατικό Εσπερινό τής παραμονής (Κυριακή Πεντηκοστής, απόγευμα), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ενώ κατά την Θεία Λειτουργία τής κυριωνύμου ημέρας (Δευτέρα Αγ. Πνεύματος, πρωί), να ιερουργήσει ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Κερνίτσης, κ. κ. Χρύσανθος.
Πλήθος κόσμου συνέρρευσε και συμμετείχε στις λατρευτικές συνάξεις, ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος Αλισσαίων «ο Πείρος», προσέφερε κεράσματα και παρουσίασε πρόγραμμα παραδοσιακών χορών τής πατρίδος μας. Τοπικές αρχές και φορείς, ήσαν όλοι παρόντες, όπως ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Χρ. Νικολάου, ο πρώην δήμαρχος κ. Δ. Γκοτσούλιας, οι αρχηγοί της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και τέως υφυπουργός κ. Ν. Νικολόπουλος, ο βουλευτής κ. Αθ. Νταβλούρος και πολλοί άλλοι.

Με τεταμένη προσοχή, το χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Εκκλησίας, παρηκολούθησε το μεστό και προσηνές κήρυγμα τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ. κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μίλησε για την ορθή πίστη των χριστιανών, μια πίστη που θεμελιώνεται πάνω στα δόγματα και τούς ιερούς κανόνες, ως εκ τούτου μένει αναλλοίωτη και αμετάβλητη. Ο συνειδητός χριστιανός δεν πιστεύει κατά το δοκούν, ούτε αλλάζει την αποκεκαλυμμένη αλήθεια  τής πίστεως, αναλόγως με το τί τον βολεύει. Ο συνετός ποιμενάρχης μας, κάλεσε τον καθένα μας να επιλέξει, εάν θέλει να ονομάζεται βεβαιόπιστος, να έχει πίστη βεβαία, ακλόνητη και αληθεινή, ή να είναι ολιγόπιστος και ουσιαστικά αποκομμένος από το Σώμα τής Εκκλησίας. Έθεσε όλους προ των ευθυνών μας, θυμίζοντας πως στην αρχαία Εκκλησία, όποιος δεν συμμετείχε σε τρεις συνεχόμενες Θείες Λειτουργίες τής Κυριακής, απεκόπτετο από το πλήρωμα τής Εκκλησίας.
Συνέχισε, παρουσιάζοντας την σημερινή συνήθη τακτική, να πηγαίνει ο χριστιανός στην Εκκλησία, μόνο σε κάποιες μεγάλες εορτές, ή σε κάποιες ακολουθίες με κοινωνική προέκταση, όπως γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα. Δυστυχώς, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο χριστιανός δεν επιβεβαιώνει την ορθή πίστη του, αλλά την ολιγοπιστία και παρακοή του. Αφορμή για σκέψη μάς έδωσε ο Σεβασμιώτατος με τις εύστοχες παρατηρήσεις του, αλλά και ευκαιρία να σταθούμε προ των ευθυνών μας και να επιλέξωμε αν θέλομε να λεγόμαστε κατ’ επίφασιν χριστιανοί, ή να είμαστε πραγματικά.
Να σημειωθεί, πως μετά το κήρυγμα, ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον εφημέριο τού Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Αλισσού, π. Αλέξανδρο Λαθούρο, το οφφίκιο τού οικονόμου, ενώ ο λαός ανεφώνησε από καρδιάς το «άξιος», με παράλληλο χειροκρότημα, επιβεβαιωτικό της εκτίμησης των πιστών για τον ακούραστο εφημέριο τής ενορίας.
Πύρινο, μπορεί να χαρακτηριστεί το κήρυγμα τού Θεοφιλεστάτου επισκόπου Κερνίτσης, κ. κ. Χρυσάνθου, ο οποίος εκκινώντας από την φράση «…ως τέκνα φωτός περιπατείτε…», από το αποστολικό ανάγνωσμα, αλλά και την παραβολή τού Καλού Ποιμένος, έθιξε μεγάλης σοβαρότητος κοινωνικά ζητήματα, τα οποία προέκυψαν λόγω τής απομάκρυνσης τού σύγχρονου Έλληνα και τής σύγχρονης Ελληνίδας από την Εκκλησία, την ορθή πίστη, την παράδοση και τις αξίες μας, δημιουργώντας μία κοινωνία – ζούγκλα, γεμάτη ηθική, πνευματική, κοινωνική, πολιτική, πολυεπίπεδη τελικώς, σήψη.
Ο Θεοφιλέστατος στάθηκε σε καθημερινά γεγονότα που δείχνουν την διασαλευμένη τάξη πραγμάτων, την κατάπτωση που μας περιβάλλει, όπως είναι επί παραδείγματι: η αποϊεροποίηση τού θεσμού τής οικογένειας, η σύναψη πολιτικών γάμων ή συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης, η συμμετοχή σε ακολουθίες της εκκλησίας μόνο εθιμοτυπικά ή λόγω κοινωνικής υποχρέωσης, η κατάντια τής νεολαίας μας, όταν οι ίδιοι οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να κυκλοφορούν ημίγυμνα.
Αφυπνιστικό το κήρυγμα τού Θεοφιλεστάτου, προεκτάθη ακόμη και στο κατάπτυστο ομολογουμένως, ομοφυλοφιλικό φεστιβάλ …‘’υπερηφάνειας’’ (sic), που έλαβε χώρα στην αποστολική και μαρτυρική πόλη των Πατρών, κάτι το οποίο αποτελεί τρανό παράδειγμα της σήψης που μάς περιβάλλει. Διαπορώ προσωπικά, ποίος κρατικός φορέας έδωσε άδεια για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο…

Εν κατακλείδι, όσοι είχαμε την χαρά να ακούσωμε ιδίοις ωσί τα δύο αυτά κηρύγματα, αλλά και όσοι από τούτο το άρθρο πληροφορείσθε τα όσα ελέχθησαν, από τούς δύο ιεράρχες μας, ας μην ολιγωρούμε. Ο καιρός γαρ εγγύς! Ας κάμωμε άμεσα την στροφή που χρειάζεται, ας εργασθούμε για την καθαρότητα τής κοινωνίας, κυρίως δουλεύοντας μέσα στις ψυχές των νέων παιδιών. Χρόνια πολλά! Η Αγία Τριάδα, πάντα να μάς φωτίζει, βοηθός και προστάτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: