Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΔΙΠΤΥΧΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ & Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΑΣ -


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΔΙΠΤΥΧΟ

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
&
Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΑΣ

ΕΚΔΟΣΗ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΥΔΡΑΣ, ΣΠΕΤΩΝ, ΑΙΓΙΝΗΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2016 


Με το λειτουργικό τίτλο «ΔΙΠΤΥΧΟ», έχετε στα χέρια σας. α. Αναθεωρημένη, και διευρυμένη τη μικρή δοκιμή: «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ», που γράφτηκε το 1971, ύστερα από επιθυμία και ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κυρού Ιεροθέου Τσαντίλη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ανάπλασις» - τ. 190-191/1971 – περιλήφθηκε στο βιβλίο του Ηλία Γαλέτα, «Σπέτσες, ιστορία, λαογραφία» - τόμος 3ος, σ. 333 – και ήταν στην τότε μορφή της, για την ώρα είναι στην τωρινή, η μόνη συνολικά έντυπη έκθεση της ιστορίας του.
Και β. Με συμβολισμό όχι πολύ δυσδιάκριτο, τον υπέροχο «ΒΙΟ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΑΣ», γραμμένο από το λαμπρό αδελφό της Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Νύσσης, μεγάλο Πατέρα και Διδάσκαλο της Εκκλησίας, με πολλή τρυφερότητα, ανθρώπινα και διακριτική ανάδειξη της πνευματικότητας και της δυναμικής αυτής της πρωτοπόρου γυναικείας ασκητικής μορφής. Πνευματικότητας και δυναμικής που ανιχνεύεται στις ρίζες και απαρχές της αγιοσύνης πέντε μελών της πατρικής της οικογένειας της, της μητέρας της Εμμέλειας, και των τεσσάρων αρρένων βλαστών αυτής και αδελφών της, Βασιλείου του Μεγάλου, Ναυκρατίου, Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης, και Πέτρου Μητροπολίτη Σεβαστείας.
Η απόδοση του «ΒΙΟΥ» σε ελεύθερο και ρέοντα νεοελληνικό λόγο διευκολύνει το σημερινό αναγνώστη στη προσέγγιση και κατανόηση αυτού του ενδιαφέροντος κειμένου. Ενώ  συν-αμφότερα, εκπέμπουν χριστιανικό σήμα υψηλής πνευματικής εμβέλειας και αναφοράς, σε μια εποχή απροσμέτρητης σύγχυσης και μεγάλης κρίσης αξιών! Σήμα που η ευχή και η ελπίδα είναι, να βρει ανοιχτούς δέκτες σε ευλαβείς και άλλες ψυχές.
Οι ευχαριστίες μου στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. ΕΦΡΑΙΜ, που μετά από τα «Μεγαλυνάρια στον Άγιο ιωάννη τον Χρυσόστομο», με τιμά και πάλι υιοθετόντας την έκδοση είναι θερμές, θερμότατες, και οι αντίστοιχες στον αγαπητό π. Ανδρέα Κουμπή για την καλλιτεχνική φροντίδα του, ιδιαίτερες.
Αθανάσιος Κοτταδάκης
Σπέτσες, Νοέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: