Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Αποχαιρετισμός σε έναν Ηλείο της Ομογένειας της Αυστραλίας Ευθύμιος Σορβανής - Γεώργιος Διον . Κουρκούτας


Αποχαιρετισμός σε έναν Ηλείο της Ομογένειας της Αυστραλίας
Ευθύμιος Σορβανής 1931-2016
Στις 28 Ιουνίου 2016 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών ένα εξέχον και δραστήριο μέλος της Ελληνικής ομογένειας στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ο Ευθύμιος Σορβανής, με καταγωγή από το Κοσκινά της Αρχαίας Ολυμπίας. Γονείς του υπήρξαν ο ιερέας  Άγγελος Σορβανής και η πρεσβυτέρα Αναστασία.  
Καταγράφουμε μερικά στοιχεία από την ζωή του, όπως τα αντλήσαμε από τον διαμένοντα στο Κοσκινά αδελφό του Άγγελο. Γεννηθείς τον Απρίλιο του 1931 ο Ευθύμιος (ή Μάκης)τελείωσε το Γυμνάσιο στην Ηλεία. Στην γενέτειρα του έζησε τα παιδικά του χρόνια, έχασε πολύ νωρίς τον πατέρα του και βίωσε τα δραματικά γεγονότα της δεκαετίας του 1940. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 1950 επί 3 έτη ως Εθελοντής Επιλοχίας Τεθωρακισμένων, ενώ σε ηλικία 29 ετών το 1960 μετανάστευσε στην Αυστραλία. Εργάστηκε στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Νοτίου Αυστραλίας από το 1960 μέχρι το 1992.

Η παρουσία του στην Αυστραλία δεν περιορίστηκε στην εργασιακή απασχόληση, αλλά υπήρξε ενεργό και δραστήριο μέλος της εκεί Ελληνικής και Ορθόδοξης Κοινότητας.  Ως Μετανάστης σε μία νέα  πατρίδα μεριμνούσε για τους λοιπούς Μετανάστες από την μητέρα Ελλάδα και υπήρξε για χρόνια Πρόεδρος στο «Συμβούλιο Καλού Γείτονα» για την υποδοχή Μεταναστών.
Δραστηριοποιήθηκε ως Ηλείος σε Συλλόγους που συνέδεαν την Αυστραλία με την ιδιαίτερη πατρίδα, όπως ιδρύοντας τον Σύλλογο Πελοποννησίων Νοτίου Αυστραλίας, που έδρασε από το 1966 ως το 2003. Ίδρυσε τον Σύλλογο «Ολυμπιακή Φλόγα» το 1967 και υπηρέτησε ως Πρόεδρος ή Γραμματέας και δραστήριο μέλος μέχρι το τέλος της ζωής του. Η σχέση του με την Μακεδονία, λόγω της καταγωγής της συζύγου του, σε μία χώρα με έντονη δράση των παραχαρακτών Σκοπιανών, συνδέθηκε με την και παρουσία του στην Εκτελεστική Επιτροπή του Μακεδονικού Συλλόγου, αλλά και στον του Σύλλογο Χαλκιδέων και τον Σύλλογο «Βεργίνα». Τα τελευταία 18 έτη υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος Αποστράτων και Οπλιτών Αυστραλίας (όπου υπήρξε για 30 έτη μέλος).
Αγωνίστηκε για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου που αποτέλεσε μία εστία πνευματικότητας για το Ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Αδελαΐδας Νοτίου Αυστραλίας. Παράλληλα δίδαξε επί 6 έτη εθελοντικά τα Ελληνικά γράμματα στο Ελληνικό Σχολείο που είχε δημιουργήσει η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Αδελαΐδα( στον οποίο Ναό διετέλεσε επί έτη Γραμματέας της εκκλησιαστικής Επιτροπής). Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του από το 1972 να ανεγερθεί ο Ναός του Αγίου Αντωνίου, που σήμερα είναι πνευματική εστία του Ελληνορθόδοξου Λαού της Αδελαΐδας. Για έτη ήταν πρόεδρος της επιτροπής ανεγέρσεως και του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού. Εκεί ίδρυσε Ελληνικό Σχολείο και δίδαξε εθελοντικά την Ελληνική γλώσσα και Ιστορία επί 25 έτη, ενώ υπήρξε και εθελοντής ιεροψάλτης στην ίδια εκκλησία.
Νυμφεύθηκε την εκ Χαλκιδικής Δάφνη Κεραμίδα με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά (την Αναστασία, τον Άγγελο και την Δήμητρα)και 5 εγγόνια(την Σοφία, την Δάφνη, τον Μάρκο, τον Χαράλαμπο και την Διαμάντω). Επισκέπτονταν συχνά την γενέτειρα του, το Κοσκινά Ηλείας,  και τον αδελφό του Άγγελο και την οικογένεια του, ενώ έψελνε κατά την παρουσία του εδώ στον τοπικό Ναό του Κοσκινά και τελούσε μνημόσυνο των γονέων του. Υπήρξε αγαπητός σε όλους όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του και για αυτό η απώλεια του συγκίνησε πολλούς σε Αυστραλία και Ελλάδα.
Την εξόδιο ακολουθία του ακολούθησαν πλήθος ιερέων με επικεφαλής τον τοπικό Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που αποχαιρέτισε τον αείμνηστο Ευθύμιο εκ μέρους του ποιμνίου και του τοπικού εκκλησιάσματος. Μαζί στον Ναό του Αγίου Αντωνίου βρέθηκαν και εκατοντάδες ομογενείς Έλληνες, που πολλοί από αυτούς είχαν συνεργαστεί και στο πλαίσιο της Ελληνικής Κοινότητος και στην Κοινωνική ζωή του τόπου. Υπήρξε ένα δημιουργικό μέλος της Ελληνικής Ομογένειας στην μεγάλη χώρα της Αυστραλίας, τιμώντας με πράξεις την Ελληνική του Ταυτότητα και την Ορθόδοξη Πίστη του.
Γεώργιος Διον . Κουρκούτας



Δεν υπάρχουν σχόλια: