Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ασπασμός Οσίου Παϊσίου και Παναγιωτάτου Πατριάρχου Βαρθολομαίου



Αυθεντικό βίντεο από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους στις 7.11.1992. Κατά την Δοξολογία της υποδοχής ο Πατριάρχης ασπάζεται τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη καθώς και αυτός προσέρχεται για να λάβει την ευχή του Παναγιωτάτου κατά το έθος.
Το αυθεντικό βίντεο παραχωρήθηκε στο Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας από πρώην μαθητή της Αθωνιάδος, στου οποίου την κατοχή περιήλθε τότε.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι άγιοι γνωρίζουν να τιμούν τους προϊσταμένους τους επισκόπους. Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης ας διδάξει όλους αυτούς που νομίζουν ότι είναι οι άτλαντες της Ορθοδοξίας και περιφρονούν με λόγια και έργα τον Πατριάρχη μας.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό βίντεο σε μια μεγάλη στιγμή του ασπασμού Πατριάρχη και Αγίου.

Ανώνυμος είπε...

http://www.impantokratoros.gr/geron-paisios-oikoumene.el.aspx
Η θέση και στάση του αγίου έναντι του οικουμενισμού.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 22 Ιουλίου 2016 - 3:34 μ.μ.

Σας ευχαριστώ για την υπόμνηση των θέσεων του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου για τον οικουμενισμό.
Δεν είδα να γράφει κάτι εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο κείμενο τα οποίο ανέγνωσα.
Το ότι ο Άγιος, προσήλθε στο Καθολικό της Μονής, για να προσκύνηση και να πάρει την ευχή του Πατριάρχη μας, και κάθισε πλησίον του χωρίς να αποχωρίσει λέει πολλά.
Θα μπορούσε ο Άγιος να καθίσει στο κελί του. Δεν υπήρχε λόγος να υποβληθεί στον κόπο, να προσέλθει στην ακολουθία, αν τον θεωρούσε οικουμενιστή. Το φυσικότερο θα ήταν να μην πάει καθόλου.
Το ότι βλέπω τον Άγιο του Θεού π. Παΐσιο να πλησιάζει, και να βάζει μετάνοια, στον Πατριάρχη μας Βαρθολομαίο λέει πολλά. Το ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης σκύβει, και με σεβασμό ασπάζεται έναν τότε απλό Μοναχό, μου λέει και αυτό περισσότερα για την διακριτικότητα και την ευγένεια του Πατριάρχη.
Η διαστροφή της αλήθειας, και η μετατροπή της πραγματικότητας, δεν είναι χριστιανικό ήθος.
Το βίντεο μίλησε. Τα περισσότερα περιττεύουν.
Αναστάσιος Κωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Κάνουν συρραφές στα λόγια του οσίου Παϊσίου για να περάσουν αυτά που θέλουν. Καλά έκανες κ. Αναστάσιε που έγραψες αυτή την διευκρίνιση που αποστομώνει τους δον Κιχώτες του αντιοικουμενισμού.

Ανώνυμος είπε...

Με έχουν κουράσει αφάνταστα τα κηρύγματα μίσους. Ο ένας κατηγορεί τον άλλο χριστιανό. Το κακό δεν σας το κάνουν (3.34) οι εχθροί αλλά εσείς οι ίδιοι. Φτάνει πλέον. Εχθρός δεν είναι ο οικουμενισμός αλλά οι ακρότητες της ακροδεξιάς πτέρυγας των Ορθοδόξων μόνιμα διαμαρτυρόμενων χριστιανών.

Ανώνυμος είπε...

Ο άγιος στις περί οικουμενισμού απόψεις του είναι σαφής και κατηγορηματικός.
Αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους αυτό αφορά τους ιδίους.
Ο άγιος υπήρξε αντιοικουμενιστής όπως και ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, ο άγιος Πορφύριος και άλλοι καταξιωμένοι στη συνείδηση των πιστών γέροντες και πνευματικοί πατέρες. Υπάρχει ένα consensus στη συγκεκριμένη περίπτωση που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει αδικώντας την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι ο οικουμενισμός;
Ποιοι τον εκπροσωπούν ή υπηρετούν;
Πολλοί γράφουν τον Βαρθολομαίο ως οικουμενιστή.
Εδώ τον είδα τον Άγιο Παΐσιο να παίρνει την ευχή του Βαρθολομαίου.
Θα τρελαθώ με τα όσα γράφουν οι μεν και οι δεν.

Ανώνυμος είπε...

«Ο Θεός μας έδωσε αυτά τα δύσκολα χρόνια τον καλύτερο Πατριάρχη».

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Ανώνυμος είπε...

Με δίδαξε με τον σεβασμό του προς το επισκοπικό αξίωμα ο άγιος Παΐσιος. Σήμερα πολλοί νομίζουν ότι κρατούν στα χέρια τους την ορθοδοξία και καθυβρίζουν ποικιλότροπα.
Ας δει και ο κληρικός των Πατρών την στάση αυτή του π. Παϊσίου που με τα γραπτά του παραποίησε τα λεγόμενα του Αγίου Παϊσίου.

Ανώνυμος είπε...

Στον 1ο χρόνο που είχε διατελέσει πατριάρχης ο Βαρθολομαίος προφανώς δεν είχε προλάβει προβεί σε οικουμενιστικές κινήσεις. Φυσικότατα ο Άγιος Παΐσιος προστρέχει για να πάρει την ευχή του.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Παΐσιος ήταν χαρισματικός και τότε. Δεν έγινε στα γεράματα. Όταν τα έλεγε γνώριζε. Αν υποθέσω ότι δεν γνώριζε… τότε μπορούν κάλλιστα να αποκρυφθούν όλα όσα σε ομιλίες του είπε. Όμως ο άγιος Παΐσιος μιλούσε ως χαρισματούχος του Αγίου Πνεύματος. Αν δεν σε συμφέρει ας σιωπάς. Μην προσπαθείς να τον αμφισβητήσεις. Καταντάς βλάστημος και εν μέρει αγιομάχος.

Ανώνυμος είπε...

Μην μας περνάς τους αναγνώστες για χαζούς φίλτατε. Ο Όσιος Παΐσιος διάβαζε βουλόμενο γράμμα και προέλεγε τα μέλλοντα. Γνώριζε την πορεία του Πατριάρχη και για αυτό το είπε. Τα ίδια λένε οι περισσότεροι άγιοι Γέροντες για τον Βαρθολομαίο. Για την επιβεβαίωση του κανόνα είναι και ελάχιστοι φαιδροί που λέγουν τα αντίθετα.

Ανώνυμος είπε...

Για να μας πεις και το άλλο με τον Τοτό 6.57 γιατί γέλασα με αυτό που έγραψες. Γνωρίζεις πολλά ανέκδοτα; Γράψε και άλλα να γελάσουν τα πρόσωπά μας.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά κάνουν οι προηγούμενοι σχολιαστες και υπερασπίζονται τον Αγιο Παίσιο.
Ελπίζω να υπερασπίζωνται και το κειμενο του για την συμπεριφορά του Αθηναγόρα.

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο στον Αθηναγόρα αποπνέει ευγένεια και δεν είναι επιτιμητικό, όπως οι σύγχρονοι φωστήρες γράφουν.
Αν γνωρίζει κάποιος θα επιθυμούσα να μάθω μετά εκείνη την επιστολή ο π. Παΐσιος τον μνημόνευε ή μέχρι που εκοιμήθη ο Αθηναγόρας κράτησε αρνητική στάση;

Ανώνυμος είπε...


Φρονώ ότι όλοι οι Άγιοι διαχρονικώς σέβονται το ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας και αποδίδουν τον πρέποντα σεβασμό σε όλους του κληρικούς, ανεξαρτήτως βαθμού. Αυτό εφάρμοσε και ο μακαριστός γέροντας π. Γεώργιος Καψάνης, όταν επισκέφθηκε ο οικ. πατριάρχης π.Βαρθολομαίος την ιερά μονή Οσίου Γρηγορίου.
Η απορία μου είναι, εφόσον φαίνεται ότι ο οικουμενικός πατριάρχης είχε (και έχει) εκτίμηση στον Άγιο Παΐσιο, γιατί δεν εφαρμόζει την ζωή και τα λόγια του, ειδικά σε ευαίσθητα θεολογικά ζητήματα; Γιατί πράττει διαφορετικά από τον φωτισμένο αγιορείτη;
Και απαντώ ότι (όπως κι εγώ δυστυχώς ενεργώ) σέβομαι, τιμώ, μελετώ τους Αγίους, αλλά δυστυχώς η ζωή μου απέχει παρασάγγας απ' αυτούς!