Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Το 25ο Συμπόσιο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία

    

 Το 25ο Συμπόσιο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία
Πόσο επίκαιρο είναι σήμερα το έργο των αρχαίων Φιλοσόφων
Αφιέρωμα στον Ελληνοαμερικανό καθηγητή Φιλοσοφίας Τζων Άντον(1920-2014).
Με έμφαση στο έργο του Αριστοτέλους(καθώς φέτος συμπληρώνονται 2400 έτη από την γέννηση του κορυφαίου Στοχαστή της Οικουμένης), αλλά και αναφορά σε αρχαίους φιλοσόφους και συγγραφείς, όπως ο Πλάτων και ο Ξενοφών έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2016 στην Αρχαία Ολυμπία το 25ο Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας. Οι εισηγήσεις παρουσιάστηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου είναι και η έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών, την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, χαιρετισμό στους καλεσμένους Συνέδρους και επισκέπτες απηύθυνε ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης, Πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας , που τόνισε την μεγάλη επικαιρότητα των μηνυμάτων της Φιλοσοφίας στην εποχή μας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Δεββές εκ μέρους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και ο κ. Παν. Μπράμος εκ μέρους της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος. Ανάμεσα στους εισηγητές της πρώτης συνεδρίας ήσαν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μουμπάι της Ινδίας Δρ Βαϊχέντι Νταπταρντάρ (που ανέπτυξε την έννοια της επιτυχημένης Ηγεσίας μέσα από παραδείγματα σε διαφόρους τομείς στην Ινδία), ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας (που παρουσίασε τον τόπο εξορίας του Ξενοφώντος, τον Σκιλλούντα Ολυμπίας, και ανέγνωσε τις παρατηρήσεις του κ. Ευαγγέλου Γιαννικόπουλου για το έργο του Αθηναίου αυτού συγγραφέως), ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Δημοσθένης Δαββέτας (με θέμα «το πορτραίτο του ηγέτη από τον Ξενοφώντα μέχρι σήμερα») και ο διδάσκων στο ΕΚΠΑ κ. Σωτήρης Φουρνάρος(με θέμα «Ο φιλόσοφος ηγέτης και οι Νόμοι»).
Η πρώτη ημέρα έκλεισε με αφιέρωμα στον Ελληνοαμερικανό καθηγητή Φιλοσοφίας Τζων Άντον(1920-2014). Ο Τζων Άντον, καταγόμενος από την Αρκαδία, δίδαξε για χρόνια Φιλοσοφία στην Φλόριδα των Η.Π.Α. και απετέλεσε υπόδειγμα διδασκάλου για όλους. Για τον αείμνηστο καθηγητή, που συμμετείχε επί έτη και στα Συνέδρια Φιλοσοφίας του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης,  ο Κρίστοφερ  Κίρμπυ, ο κ. Χαρ. Μπράμος και ο Κ. Κοσκερίδης (που ανέγνωσε την εισήγηση του απόντος κ.  Χρ. Τέζα), ενώ το αφιέρωμα έκλεισε με σύντομο μουσικό αφιέρωμα στην μνήμη του Τζων Άντον, από το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου, με έδρα την Σάμο.  
Οι επόμενες συνεδρίες και οι αναφορές στο έργο  του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους
Την δεύτερη ημέρα του Συμποσίου , το Σαββάτο 23 Ιουλίου, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις με θέμα την Πολιτική ηγεσία και την Ηθική, μέσα από το έργο του Πλάτωνος, του Αριστοτέλους και του Μακιαβέλι, από τους κ. Κ. Κοσκερίδη, Χρ. Μπαλόγλου, Ανδρέα Πανταζάκο, Κων. Νιάρχο, Χήθερ Ρηντ και Ρίτσαρντ Μπάξτον. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μετά τις εισηγήσεις, με το ενδιαφέρον όλων να επικεντρώνεται στην δυνατότητα εφαρμογής των μηνυμάτων των αρχαίων Φιλοσόφων στην σημερινή Παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία, σε αναζήτηση ενός νέου τρόπου προσέγγισης του φαινομένου της Ηγεσίας σε πολλούς χώρους όπου ζει και κινείται ο άνθρωπος.

Για παράδειγμα ετέθη το ζήτημα αν η έννοια της Δημοκρατίας συνδέεται με την περιθωριοποίηση των ηγετών σε Κοινωνία και Επιστήμη ή αν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα προτάσεις όπως του Πλάτωνος ή του Αριστοτέλους, αλλά και των συνεχιστών τους. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Σωτήρη Φουρνάρου, με τίτλο «Από την Φιλοσοφία στην Πολιτική και την Παιδεία στη σκέψη του Κορνηλίου Καστοριάδη». Οι εργασίες συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το ίδιο απόγευμα μεταφέρθηκαν οι εργασίες στο Διεθνές Κέντρο Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Πολιτισμού, στα Αρφαρά Μεσσηνίας, όπου τους Συνέδρους καλωσόρισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: