Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Το «Κοινοτικόν» προβάλλει στο «Λιθογραφείον» το ντοκιμαντέρ των Ανιές Σκλάβου & Στέλιου Τατάκη, «Γεγονότα στη Φώκαια 1914»


Το «Κοινοτικόν» προβάλλει στο «Λιθογραφείον»
το ντοκιμαντέρ των  Ανιές Σκλάβου & Στέλιου Τατάκη,
«Γεγονότα στη Φώκαια 1914»

το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ.

Το «Κοινοτικόν», μετά τις επίσημες προβολές των ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου» (της Μ. Ηλιού), «Μανάβης» (του Δ. Κουτσιαμπασάκου), «Αρκαδία Χαίρε» (του Φίλιππου Κουτσαυτή) και «Ρυθμοί  Αιγαίου» (του Γιάννη Λάμπρου), συνεχίζει το αφιέρωμά του σε σύγχρονα ελληνικά ντοκιμαντέρ που διαπραγματεύονται το ζήτημα της μνήμης και της ταυτότητας με την πρώτη προβολή στην Πάτρα του ντοκιμαντέρ των  Ανιές Σκλάβου & Στέλιου Τατάκη, «Γεγονότα στη Φώκαια 1914», στις  15 και 16 Οκτωβρίου.


Τον Ιούνιο του 1914 ο Φελίξ Σαρτιώ, Γάλλος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, πραγματοποιούσε ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μ. Ασίας. Άθελα του γίνεται μάρτυρας μιας παραστρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα το διωγμό χιλιάδων Ελλήνων από την περιοχή. Μαζί με τους συνεργάτες του, καταφέρνουν να σώσουν και να φυγαδεύσουν πολλούς Έλληνες. Αυτός ο πρώτος διωγμός του 1914, παρέμεινε στη λήθη έως το 2005 που ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής, ανακάλυψε στο Παρίσι το ξεχασμένο φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Σαρτιώ.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172 και Τριών Ναυάρχων, Πάτρα) το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., με τιμή εισόδου 5 ευρώ (κανονικό) και 2 ευρώ (φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, πολύτεκνοι).

Μετά την ολοκλήρωση της κάθε προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχoυν και οι δύο δημιουργοί του ντοκιμαντέρ προσκεκλημένοι του Κοινοτικόν.

Βραβεία :
·         Prix Mémoire de la Méditerranée (INA) - 19th Primed 2015 (International festival of Mediterranean Documentary).www.primed.tv
·         1ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ - 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ 2015
Βραβείο Μοντάζ - 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ 2015.
·         Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ - 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "Beyond the Borders"  ΙΔΙΣΜΕ 2016

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και προγραμματιστεί προβολές για το 2016 με Ελληνικούς συλλόγους στο Σικάγο, στο Μόντρεαλ, στη Μασσαλία, στο Χιούστον και στη Νίκαια.



Κρατήσεις στα: 2610-328394 (Θέατρο Λιθογραφείον) ή στην ηλ. διεύθυνσηkoinotikon@gmail.com (Κοινοτικόν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: