Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Αργολίδος Νεκτάριος: Ο Άγιος Λουκάς είναι δώρο του Θεού στην εποχή μας

Καθετί που απορρέει μέσα από τη ζωή του Αγίου είναι θεραπευτικό, γιατί βγαίνει μέσα από την βαθιά του ταπείνωση, από τον σεβασμό του απέναντι σε κάθε άνθρωπο, από την λατρεία του στον Θεό, από την αγάπη του σε όλους. 

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
  Με κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών, έγινε η υποδοχή τεμαχίου του Ιερού λειψάνου και της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, που μεταφέρθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

  

Ακολούθως τελέσθηκε Εσπερινός και Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου Λουκά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Έψαλλε η Βυζαντινή Χορωδία του Ναού.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Λουκά. Ομιλητές ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος.
Ο εορτασμός της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», που οργανώνει ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας.
Τον συντονισμό είχε ο Γενικός Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας κ. Κωνσταντίνος Δαντίλης.


Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, παρουσίασε ένα διάγραμμα της ζωής του Αγίου, τον οποίο χαρακτήρισε «δώρο του Θεού» στην εποχή μας κι ένα ζωντανό παράδειγμα πίστεως και μαρτυρίας.
Η αφήγηση του Σεβ. περιελάμβανε όλους τους σταθμούς της ζωής του Αγίου, από τη γέννηση έως την κοίμηση του, την ανακήρυξη του σε Άγιο και την ανακομιδή των λειψάνων του το 1996. Χρονιά που για πρώτη φορά ο Σεβ. επισκέφθηκε την Κριμαία, πληροφορήθηκε τη ζωή του Αγίου, έγραψε το βίο του και μια σειρά σχετικών βιβλίων και τον κατέστησε τόσο αγαπητό στις καρδιές των πιστών Ελλήνων.
Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος
Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος, τόνισε ότι η πορεία του Αγίου είναι μία περιπέτεια. Αξίζει όμως στις περιπέτειες να μπαίνει κανείς στις λεπτομέρειες, γιατί εκεί κρύβεται η ωραιότητα και η ιερότητα των προσώπων.
Έτσι, έκανε μια αναφορά σε λεπτομέρειες της ζωής του Αγίου που μαρτυρούν την αγιότητα του βίου του. Το πνευματικό άλμα από τον φιλοσοφικό και θεολογικό στοχασμό, στο ύψος της προσευχής, ήδη από τα νεανικά του χρόνια είναι ένα θαυμαστό σημείο.
Ο Άγιος μέσα από τον χώρο της Αγίας Γραφής, ακούει την φωνή του Κυρίου, επικοινωνεί με τον Θεό. Τόσο δυνατό ήταν το πνευματικό αυτό γεγονός το οποίο μέσα του ζούσε και ένοιωθε μελετώντας την Γραφή. Όχι μόνο ακούει τον Θεό αλλά του μιλάει μέσα από την Αγία Γραφή.
Η αποδοχή του Αγίου στην κλήση να γίνει ιερέας, παραπέμπει στην αποδοχή των μαθητών του Κυρίου να τον ακολουθήσουν και να γίνουν Απόστολοι. Ιεροσύνη και Αρχιεροσύνη για τον Άγιο είναι η Χάρις του Θεού που έρχεται και η κίνηση της καρδιάς του ανθρώπου που δέχεται τη Χάρη.
Βλέπουμε μέσα απ’ τις κινήσεις του Αγίου, κινήσεις του Χριστού. Βλέπουμε μέσα από τον Σταυρό του Αγίου, τον Σταυρό του Χριστού, τον πόνο και το πάθος του Χριστού.
Όπως είπε ο π. Σπυρίδων:
«Τα έργα ενός Αγίου είναι πάντοτε θεραπευτικά. Ο Άγιος Λουκάς θεραπεύει μέσα από την ζωγραφική του, την χειρουργική του, από την λειτουργική του ζωή. Καθετί που απορρέει μέσα από τη ζωή του Αγίου είναι θεραπευτικό, γιατί βγαίνει μέσα από την βαθιά του ταπείνωση, από τον σεβασμό του απέναντι σε κάθε άνθρωπο, από την λατρεία του στον Θεό, από την αγάπη του σε όλους.
Ο Σταυρός είναι το μεγάλο μήνυμα που δίνει ο Άγιος Λουκάς. Γιατί κάθε Άγιος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας Εσταυρωμένος. Τον Άγιο δεν θα τον αναγνωρίσουμε από θαύματα και προφητείες. Η ταυτότητα του Αγίου είναι ο Σταυρός του.»
Θαυμαστές θεραπευτικές επεμβάσεις του Αγίου
Ακολούθως το λόγο έλαβε και πάλι ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος. Για να μιλήσει αυτή τη φορά για τα θαύματα του Αγίου που έχουν καταγραφεί.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ο Χριστός ποτέ δεν σταμάτησε να θαυματουργεί μέσα στην Εκκλησία και να πραγματοποιεί δυνάμεις δια των Αγίων Του. Βλέπουμε στα συναξάρια πλήθος θαυμάτων που πραγματοποίησε ο Θεός μέσω των Αγίων Του.
Και στις μέρες μας ο Θεός δεν έπαψε να δείχνει την αγάπη Του. Έχουμε τους σύγχρονους Αγίους που με την Χάρη του Θεού θαυματουργούν.
Ο Άγιος Λουκάς είναι ένας από αυτούς. Άλλωστε ήταν και η ειδικότητα του να θεραπεύει ασθενείς. Και τα τελευταία χρόνια, από τη μέρα που ήρθε εδώ, μας αγάπησε ιδιαίτερα.»
Έτσι έχουν καταγραφεί πάρα πολλά θαυμαστά γεγονότα. Πολλοί άρρωστοι τον βλέπουν στο σπίτι τους με την χειρουργική του στολή, με χειρουργικά εργαλεία. Τον βλέπουν να τους χειρουργεί κι όταν ξυπνούν βλέπουν επάνω τους μία τομή ή λίγο αίμα.
Άλλοι τον βλέπουν στα νοσοκομεία να τριγυρνάει στους θαλάμους και τους διαδρόμους, να επισκέπτεται ασθενείς, ή ακόμα και μέσα στα χειρουργεία. Και άνθρωποι που είχαν πολύ άσχημη πρόγνωση, να θεραπεύονται ανέλπιστα.
Ανέφερε στη συνέχεια μια σειρά από θαυματουργικές επεμβάσεις του Αγίου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τις έζησαν. Και καταλήγοντας τον λόγο του, τόνισε:
«Οι Άγιοι ζουν, είναι κοντά μας και μας παρηγορούν
Η ακολουθία του Εσπερινού, της Παρακλήσεως και οι ομιλίες μεταδόθηκαν σε απευθέιας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της «Πειραϊκής Εκκλησίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: