Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Οι διαχριστιανικές σχέσεις - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος

Ως Εκκλησία απορρίπτουμε τη «θεωρία των κλάδων», δηλαδή το ότι κάθε ομολογία δεν διαθέτει παρά μία μερική αλήθεια, ενώ το άθροισμα των αληθειών αυτών αποτελεί το αληθινό Ευαγγέλιο. Στην Εκκλησία μας υπάρχει η πεποίθηση ότι Αυτή διαθέτει όλη την πληρότητα της Αποκαλύψεως και πως η «θεωρία των κλάδων» προωθεί τον κατατεμαχισμό των Εκκλησιών επ' άπειρον, οδηγώντας τελικά σε έναν χριστιανισμό χωρίς Εκκλησία. Και όπως γράφει ο μέγας θεολόγος του 20ού αιώνα Παύλος Ευδοκίμοφ εμείς οι Ορθόδοξοι με το να προσερχόμεθα εις τους διαλόγους, εξερχόμεθα «έξω της παρεμβολής» και ερχόμαστε σε κοινωνία με τους ετεροδόξους, αν και όταν αυτή είναι δυνατή,
«όχι από μία ένδεια που θα γύρευε ένα συμπλήρωμα πίστεως, αλλά λόγω της περίσσειας της Εκκλησίας μας, του ξεχειλίσματος της Ορθοδοξίας». Και συνεχίζει ο Ευδοκίμοφ: «Η ορμή αυτή είναι απαλλαγμένη από κάθε ζήλο προσηλυτισμού, από κάθε ζήλο μεταστροφής. Διαθέτομε ολοκληρωτική ελευθερία, για να δώσωμε μαρτυρία της αποστολικής πίστεως μας και η αγάπη της πίστεως αυτής μας εμπνέει τον ειλικρινέστερο σεβασμό της ελευθερίας των άλλων». 
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια απάντηση σε αυτούς που φωνάζουν και εκφράζουν φόβους εναντίον εκκλησιαστικών ηγετών είναι οι ξεκάθαρες κουβέντες του Χριστόδουλου.

Ανώνυμος είπε...

Τους διαλόγους φοβούνται οι δειλοί και οι αγράμματοι.

Ανώνυμος είπε...

Προς 7:49: "δειλοί και αγράμματοι" λοιπόν οι μακαριστοί π.Αυγουστίνος Καντιώτης (αρίστευε από το Δημοτικό), π.Γεώργιος Καψάνης και καθηγητής του ΕΚΠΑ Κ.Μουρατίδης που εξέφραζαν επιφυλάξεις για τους διαλόγους! Τι να σου πει κανείς!

Ανώνυμος είπε...

Το γράφεις πως «εξέφραζαν επιφυλάξεις για τους διαλόγους» και όχι αφοριστικά κείμενα όπως πολλοί σημερινοί αεριτζήδες. Σέβομαι και υπολήπτομαι τα πρόσωπα στα οποία κάνεις αναφορά 10.35 πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι και αυτά δεν διαθέτουν παρόλα αυτά το αλάθητο. Εκφράζουν τις απόψεις τους (ως αρχιερέας, ως ιερέας, ως θεολόγος) και τίποτα άλλο πέραν αυτού. Βέβαια στους δειλούς και αγράμματους δεν θα συμπεριελάμβανα ποτέ τα πρόσωπα στα οποία επιλεκτικά έκανες αναφορά.

Ανώνυμος είπε...

Μην μένεις στα πρόσωπα αυτά για να αντικρούσεις την αγραμματοσύνη που υπάρχει στους παπάδες θεολόγους. Πολλοί από αυτούς μπήκαν χατιρικά στο πανεπιστήμιο και ελέω ράσου πήραν το πτυχίο. Για κάνε μια μέτρηση να δεις πόσοι και από τους αρχιερείς πήραν το πτυχίο μεταξύ 5 και 6. Αρκετοί τολμούν να κηρύττουνε και μας κάνουν να απεχθανόμαστε το κήρυγμα.