Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Νέα ελπιδοφόρα φάρμακα για τον διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης πλήττει το 10% το πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και σύμφωνα με προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η συχνότητα της πάθησης θα αυξηθεί το 2030.
Για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη "τύπου 2", προτείνεται : άσκηση, προσοχή στη διατροφή και διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Όσον αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη "τύπου 1" (νεανικό διαβήτη) ο οποίος είναι αυτοάνοσο νόσημα, μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, προστατεύει, ενώ αντίθετα, η διατροφή με γάλα αγελάδας, στους πρώτους μήνες της ζωής, δημιουργεί προδιάθεση.

Παρόλα αυτά, σήμερα, οι διαβητικοί έχουν περισσότερες δυνατότητες από κάθε άλλη εποχή να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα εύκολα, γρήγορα και με ελάχιστη προσπάθεια. Ελπιδοφόρα μηνύματα δίνουν στους διαβητικούς νεότερα φάρμακα για τα οποία τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι προστατεύουν από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς και κάποια άλλα φάρμακα τα οποία βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους των διαβητικών. Τα παραπάνω επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας - Διαβητολογίας, του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγλεος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο περιθώριο του 30ου Επετειακού Πανελλήνιου Συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, το οποίο διεξάγεται από τις 16 έως τις 20 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
 
Τα νεότερα φάρμακα
"Τα καρδιαγγειακά προβλήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στα άτομα με διαβήτη.Υπάρχουν πολύ ελπιδοφόρα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τα GLP1 ανάλογα (ανάλογα του ανθρώπινου γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1) τα οποία έχουν επιπλέον όφελος καθώς μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο", ανέφερε ο κ Διδάγγελος.


Πρόκειται για δύο ενέσιμα φάρμακα, για το ένα εκ των οποίων τα αποτελέσματα της μελέτης LEADER, που δημοσιεύτηκε στο "New England Journal of Medicine", έδειξαν ότι μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και μείωση κατά 22% των θανάτων οφειλομένων στο καρδιαγγειακό έναντι του εικονικού φαρμάκου. Εξάλλου, τα συμπεράσματα από τη μελέτη "SUSTAIN 6", τα οποία αφορούν το υπό ανάπτυξη δεύτερο φάρμακο - ανάλογο του "GLP-1" και παρουσιάστηκαν στην 52η Ετήσια Συνάντηση του European Asociation for the Study of Diabetes (EASD) 2016 και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "New England Journal of Medicine", έδειξαν ότι μείωσε τα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα κατά 26% σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
"Επίσης υπάρχει μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της μεταφοράς γλυκόζης στον νεφρό. Με τη χρήση αυτών των φαρμάκων οι ασθενείς έχουν αυξημένη ούρηση και αυξημένη αποβολή γλυκόζης δια μέσου των ούρων. Αυτό σημαίνει χάσιμο θερμίδων διότι ένα γραμμάριο γλυκόζης έχει τέσσερις θερμίδες. Δηλαδή αν χάσει ο ασθενής μια ικανή ποσότητα γλυκόζης θα έχει και μια απώλεια θερμίδων και θα αδυνατίζει. Ένα νέο φάρμακο αυτής της κατηγορίας, που είναι σε μορφή χαπιού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο συνέδριο. Είναι ένα φάρμακο το οποίο ρυθμίζει το σάκχαρο και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Δεν έχει ένδειξη για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά μόνο για διαβητικούς. Προς το παρόν έχει ένδειξη για τους διαβητικούς "τύπου 2", που δεν είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι. Ίσως, στο μέλλον να πάρει ένδειξη και για τα άτομα με διαβήτη "τύπου 1", γιατί δεν έχει σχέση με το πάγκρεας, ή με την έκκριση ινσουλίνης. Έχει μηχανισμό τελείως διαφορετικό και ανεξάρτητο με κύρια δράση στο νεφρό. Δεν έχει δράση πουθενά αλλού", ανέφερε ο Διδάγγελος.
 
Ημερίδα για το κοινό
Στο πλαίσιο του συνεδρίου η ΔΕΒΕ διοργανώνει στις 20 Νοεμβρίου, στις 10:30 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, ημερίδα για το κοινό με θέμα: "Σακχαρώδης Διαβήτης: Τρόπος Ζωής". Στη διάρκεια της ημερίδας διαβητικοί αθλητές θα μιλήσουν για τη ζωή με τον σακχαρώδη διαβήτη. Στη συνέχεια από τις 12.30 έως τις 14.00 θα πραγματοποιηθεί "Ποδηλατοδρομία για το διαβήτη", στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΝΟΟΖ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τάσο σε ευχαριστώ για τα νέα που δημοσίευσες. Είθε να υπάρξει κάτι το νέο διότι βασανίζει κόσμο ο διαβήτης.