Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Πάπας: "Όχι" στην «επιδημία εχθρότητας»

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως μια «επιδημία εχθρότητας» ενάντια σε ανθρώπους διαφορετικής φυλής και θρησκείας πλήττει τους πλέον αδυνάμους στην κοινωνία, επισύροντας την προσοχή στην άνοδο του εθνικιστικού λαϊκισμού.
Λίγο περισσότερο μετά από μια εβδομάδα από την νίκη Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και την συγκράτηση στην επιφάνεια αντιμεταναστευτικών και ξενοφοβικών κομμάτων στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, ο ποντίφικας τόνισε πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούνται εχθροί μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικοί.
«Παρατηρούμε, για παράδειγμα, πόσο γρήγορα εκείνοι ανάμεσα σε εμάς που φέρουν την ιδιότητα του ξένου, ένας μετανάστης ή ένας πρόσφυγας, μετατρέπονται σε μια απειλή και τους αποδίδεται η ιδιότητα ενός εχθρού»,
τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος σε μια τελετή ανάδειξης νέων καρδινάλιων στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
«Εχθρός επειδή έρχεται από μια μακρινή χώρα ή επειδή έχει διαφορετικές παραδόσεις. Εχθρός εξαιτίας του χρώματος του δέρματος του, της γλώσσας που ομιλεί, ή της κοινωνικής του τάξης. Εχθρός γιατί σκέφτεται διαφορετικά ή ακόμη έχει διαφορετική πίστη», πρόσθεσε.
Χωρίς να αναφέρεται σε κάποια χώρα ονομαστικά, ο πάπα Φραγκίσκος φέρεται να απευθυνόταν στις στάσεις εναντίον μεταναστών και μουσουλμάνων που ήρθαν στην επιφάνεια κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και έπειτα από την διεξαγωγή αυτών με την επικράτηση Τραμπ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την Παρασκευή ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα έπειτα από καταγγελίες που δέχθηκε για περιστατικά εκφοβισμών και παρενοχλήσεων, που συνέβησαν ακόμη και σε σχολεία και εκκλησίες, έπειτα από τις εκλογές.
«Πόσες πολλές πληγές γίνονται βαθύτερες, εξαιτίας αυτής της επιδημίας εχθρότητας και βίας που αφήνει το σημάδι της στην σάρκα πολλών ανυπεράσπιστων, επειδή η φωνή τους είναι αδύναμη και καταπνίγεται από αυτή την παθογένεια της αδιαφορίας», επισήμανε ο ηγέτης της παγκόσμιας καθολικής εκκλησίας.
Η εκκλησία η ίδια δεν είναι απρόσβλητη από αυτό τον «ιό της πόλωσης και της εχθρότητας», σημείωσε, σε μια προφανή του αναφορά στην δημόσια κριτική που του ασκήθηκε από τέσσερις συντηρητικούς καρδινάλιους ότι διαχέει την σύγχυση σε σημαντικά ηθικά ζητήματα.
Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα La Repubblica πριν μία εβδομάδα ο ποντίφικας είχε δηλώσει πως: «Δεν κρίνω τους ανθρώπους και τους πολιτικούς, θέλω μόνο να κατανοώ τον πόνο που προκαλεί η συμπεριφορά τους στους φτωχούς και τους αποκλεισμένους».
Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, ο πάπας είχε υπαινιχθεί ότι η προεκλογική δέσμευση του Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό ώστε να μην εισέρχονται παράτυποι μετανάστες «δεν ήταν χριστιανική».

Πηγή: ΝΟΟΖ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως πάντα μια χαρά τα λέει ο Ποντίφικας. Το κακό ότι κανένας δεν τον ακούει. Ούτε και στην πόλη του Βατικανού δεν τον ακούνε!