Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΚΗ’ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΗ ΔΗ­ΜΟ­ΚΡΑ­ΤΙ­Α
Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΗ’ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
 ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Συνεχίσθηκαν χθες, 1 Νοεμβρίου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, οι εργασίες της «ΚΗ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας».
   Στην πρωινή συνεδρία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Κυριακός Τσουρός με θέμα: «Μετενσάρκωση: Κριτική θεώρηση εξ επόψεως ορθοδόξου». Ο εισηγητής παρατήρησε ότι: «Η δοξασία της μετενσαρκώσης είναι μια καθαρά αντιχριστιανική διδασκαλία, που υπερβαίνει ακόμη και τους νόμους της λογικής. Η χριστιανική πίστη είναι αδύνατον να συμβιβαστεί με την πανθεϊστική - ‘’νεοεποχίτικη’’ δοξασία της μετενσάρκωσης. Σε αντίθεση με την δοξασία αυτή, ο Χριστιανισμός πιστεύει στην ανάσταση του ανθρώπου, πρόδρομος της οποίας είναι η Ανάσταση του Χριστού». 
  
Ακολούθησε η Εισήγηση του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Βασιλείου Γεωργόπουλου, Επίκουρου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., υπό τον τίτλο: «Έσεσθε ως  θεοί: Αποκρυφιστικές δοξασίες περί ανθρώπου». Ο π. Βασίλειος παρουσίασε βασικές πτυχές της αποκρυφιστικής ανθρωπολογίας και ευρέως διαδεδομένες απόψεις της, επισημαίνοντας το απολύτως ασύμπτωτο με τις χριστιανικές θέσεις, τονίζοντας παραλλήλως, ότι ο αποκρυφισμός, ως νοσηρό φαινόμενο, έχει στις περί του ανθρώπου απόψεις του ως υπόβαθρό του τη δαιμονική προτροπή «έσεσθε ως θεοί».
   Η απογευματινή συνεδρία έλαβε χώρα υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ. Ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. κ. Σωτήριος Αθανασούλιας, στην Εισήγησή του, που είχε ως θέμα: «Οι περί ανθρώπου πλάνες των Μαρτύρων του Ιεχωβά» ανέφερε, ότι οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» προβάλλουν διδασκαλία περί ανθρώπου, η οποία διαστρέφει πλήρως την αντίστοιχη βιβλική και πατερική διδασκαλία. Αρνείται τη διάκριση σώματος και ψυχής, θεωρεί δαιμονική πλάνη την διδασκαλία περί αθανασίας της ψυχής και ανατρέπει τη διδασκαλία της Εκκλησίας περί της σωτηρίας του ανθρώπου.
   Την τελευταία εισήγηση πραγματοποίησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, με θέμα: «Οι περί του ανθρώπου πλάνες των Μορμόνων». Ο ομιλητής ανέφερε ότι η δυσκολία της κατανοήσεως της διδασκαλίας των Μορμόνων οφείλεται στο γεγονός ότι οι θέσεις τους διατυπώνονται σταδιακά. Η άποψή τους ότι ο άνθρωπος είναι δημιούργημα των θεών και όχι του Τριαδικού Θεού, τους αποξενώνει από τα χριστιανικά δόγματα. Τέλος, οι διδασκαλίες τους που αναφέρονται στη σχέση ανθρώπου και Θεού, αντί να ελευθερώσουν τον άνθρωπο, τον εγκλωβίζουν περισσότερο και τον κάνουν δουλικά εξαρτώμενο.
   Η απογευματινή συνεδρία ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις των Εντεταλμένων των Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο αντιαιρετικό έργο που επιτελείται στις εκκλησιαστικές περιφέρειές τους.
   Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνδιασκέψεως με τη σύνταξη, τη συζήτηση και την υπογραφή των Πορισμάτων.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου


Δεν υπάρχουν σχόλια: