Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Η εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στα Λακκώματα Αχαΐας.

Εορτή χθες των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Εκκλησιάστηκα σε ένα χωριό -στα Λακκώματα Αχαΐας- που πανηγύριζε ο Ναός του. Συνόδευσα τον ιεροκήρυκα ο οποίος κατόπιν εντολής του Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου πήγε να ιερουργήσει και να ομιλήσει στις εκλεκτές ψυχές των εκκλησιαζομένων πανηγυριστών. Αυτές τις ψυχές που πάντα έχει στην καρδιά του ο Ποιμενάρχη μας, και το αποδεικνύει με τις ταχτικές ποιμαντικές επισκέψεις στα χωριά της επαρχίας του. Το καλοκαίρι είχε πει: «Στά χωριά μας ἀκουμπάει καί ἀναπνέει ἡ Ἑλλάδα μας...»
Η πρώτη μου ανέλπιστη έκπληξη -ήταν- στο αναλόγιο. Ψάλτης μια γυναίκα με βοηθό της μια άλλη. Πρώτη φορά άκουσα γυναίκα να ψάλει σε ναό. Καθαρή, δυναμική η φωνή της, με γνώση του τυπικού. Σεμνή η παρουσία της στο αναλόγιο. Δωρεάν η προσφορά της. Μικροφωνική εγκατάσταση δεν υπάρχει. Η ακουστικότητα του Ναού εξαιρετική.
Πρώτη φορά στο χωριό αυτό -δεν το γνώριζα- ένιωσα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο Ναός μεγαλοπρεπής. Ο σεισμός τον σημάδεψε όταν τον είχαν ολοκληρώσει. Οι ενορίτες ξανάρχισαν από την αρχή… και συνεχίζουν δυναμικά. Το τέμπλο έχει εικόνες πανέμορφες αρχοντικές. Δεν συναντάς τέτοιες σε Ναούς των χωριών. Ο ιερέας παρόλο στο ότι στο χωριό -όπως μου είπαν- κατοικούν περί τις 50 ψυχές, λειτουργεί κάθε Κυριακή και σε μεγαλογιορτές πάντα με την ψαλτική βοήθεια των κυριών.
Αναστάσιος Κωστόπουλος



















9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να δυναμώνει ο Θεός αυτές γυναίκες που κρατούν το μετερίζι του αναλογίου στο χωριό.

Ανώνυμος είπε...

Τα σχολεία έκλεισαν. Οι Εκκλησίες πρέπει με κάθε θυσία να παραμείνουν ανοικτές για να μην ερημώσει η ύπαιθρος και εγκαταλειφτούν οι λίγοι που παραμένουν.

Ανώνυμος είπε...

Το περιγράφεις από την καλή πλευρά κ. Κωστόπουλε, το θέμα είναι σημαντικό. Σε πολλά χωρία απομακρυσμένα δεν υπάρχουν ψάλτες. Απεγνωσμένα ψάχνουν ιερείς και επίτροποι να βρουν και δεν μπορούν. Όλοι θέλουν μεγάλους ναού με τυχερά. Κάτι πρέπει να γίνει. Στο χωριό αυτό όσο υπάρχουν οι καλές αυτές κυρίες καλά είναι. Μετά τι θα γίνει; Στο χωριό του πατέρα μου που είναι μικρό υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Σε λίγο θα υπάρχει το ίδιο με τους ιερείς αφού η κυβέρνηση δεν μισθοδοτεί τους καινούργιους παπάδες. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΛΑ

Ανώνυμος είπε...


Στό τέλος, θυμηθείτε το και χωρίς να είμαι προφήτης, θα μπούν στην θέση τών ιεροψαλτών κασετόφωνα CD ή PC με αντίστοιχο λογισμικό. Κάπως έτσι έχω ακούσει οτι γίνεται και σε κάποια φτωχά προσκυνήματα στούς Αγίους Τόπους ( μαγνητόφωνα). Αληθεύει άραγε; Καί τί να κάνουν οι άνθρωποι; Ένας παπάς να τρέχει μέσα έξω καί να μη προλαβαίνει ούτε να συγκεντρωθεί και να προσευχηθεί καί ο ίδιος; Εδώ, αυτές τις κυρίες πρέπει να τις βραβεύσει ο Μητροπολίτης μας και νομίζω αν δεν το έκανε, ότι θα το κάνει

Μάρκος

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο αρχιμανδρίτη που πήγε να ενισχύσει τους ανθρώπους του χωριού. Συνήθως οι παπάδες της Πάτρας εκτός από τον δεσπότη που πάει συχνά σε χωριά την βγάζουν στο κέντρο και στα κοντινά περίχωρα. Να βγουν όλοι στα χωριά ο κόσμος διψά για κήρυγμα.
Στον παπά του χωριού και στις ιεροψάλτριες υποκλίνομαι.

Ανώνυμος είπε...

Έχω πάει σε κηδεία σε κοιμητήριο της Αττικής που είχαν CD για ψάλτη. Και που είσαι ακόμα!!!! Τα καλύτερα έρχονται.

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι ψάλτες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ο ζήλος για εξυπηρέτηση μακρινὠν ενοριών. Και πιστέψτε με, δεν είναι οικονομικό το θέμα. Απλώς ο καθείς δεν αναλαμβάνει δεσμεύσεις.
Το θέμα θα λυθεί όταν δραστηριοποιηθούν ψάλτες από τα γειτονικά χωριά, φυσικά με το ενδιαφέρον του ιερέα.

Ανώνυμος είπε...

Στα χωριά υπάρχουν αγνές ψυχές που βάζουν στην καρδιά τους τον λόγο του Θεού και βλασταίνει και προσφέρει καρπούς. Οι κληρικοί καριέρας προτιμούν τις πόλεις και ιδικά την κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο μέγαρο το Συνοδικό. Παπάδες και αρχιμανδρίτες φιγουράρουν με τους σταυρούς τους στους μεγάλους ναούς των μεγάλων πόλεων. Στα χωριά τίποτα ούτε ψάλτης μηδέ παπάς σε πολλά από αυτά.