Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Η ζωή, ο Γολγοθάς και η κοίμηση του μακαριστού Γέροντα Μωυσή Αγιορείτη στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Αφιέρωμα στον μακαριστό Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 6 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος Αγιορείτης, Υποτακτικός του Γέροντος, ενώ προβλήθηκε video σε συνεργασία με την ιστοσελίδα «pemptousia.gr».



Συντόνισε ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης, Διευθυντής Προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία».
Όπως είπε στην έναρξη της εκδήλωσης, αναφερόμενος στον μακαριστό Γέροντα:
«Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για ανθρώπους που το μέγεθός τους, ο πνευματικός πλούτος τους, η προσφορά τους, αγγίζουν όλη την οικουμένη.».

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνεργασία που είχε καθιερώσει ο Γέροντας Μωυσής με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της «Πειραϊκής Εκκλησίας».
Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος Αγιορείτης, υποτακτικός του Γέροντα  για  20 χρόνια, μέχρι και την κοίμηση του.
Σκιαγραφώντας αυτήν την μεγάλη μορφή, σημείωσε ότι ήταν ένας άνθρωπος που εκδαπάνησε τη ζωή του στην σπορά του λόγου του Θεού  και ζούσε έναν συνεχή Γολγοθά.
Ο Γέροντας Μωυσής γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Στα νεανικά του χρόνια διακρίθηκε για την φιλομάθεια του  και την μεγάλη του αγάπη στα βιβλία.
Σε ηλικία 20 ετών κατατάχθηκε στον στρατό και υπηρέτησε ως Λοχίας Πυροβολικού. Ο νους του όμως και η καρδιά του ήταν στον κόσμο της Αθωνικής Πολιτείας.
Η συναναστροφή του με πολλούς Αγιορείτες Πατέρες στο Μετόχι της Αναλήψεως στον Βύρωνα, της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, αλλά και ο ένθεος πόθος του για την μοναχική ζωή, θα τον βοηθήσουν να γίνει μοναχός.
Και η αφήγηση του π. Χρυσοστόμου συνεχίζει:
«Το 1974 εισέρχεται ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, στην οποία θα μείνει για μία δεκαετία. Προσευχή, Ναός και μελέτη θα γίνουν η καθημερινή του βιωτή.
 Εκεί στην Σιμωνόπετρα επιδεινώνεται η ασθένεια του στο ήπαρ. Υπομένει τον Σταυρό του και ανεβαίνει τον προσωπικό του Γολγοθά. Ώρες ατελείωτες πόνου και δοκιμασίας
Το 1985, με την ευχή του Γέροντα Αιμιλιανού, καθηγουμένου τότε της Μονής, εγκαθίσταται στην Ιερά Κουτλουμουσιανή Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στην Καλύβη του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.
Η υγεία του Γέροντα συνεχώς και με γρήγορο ρυθμό επιδεινώνεται. Το 1997 υποβάλλεται σε μεταμόσχευση ήπατος. Τα νοσοκομεία θα γίνουν το δεύτερο σπίτι του.


Συνεχίζοντας ακόμη περισσότερο, ο π. Χρυσόστομος περιέγραψε την καθημερινή ζωή του Γέροντα Μωυσή.
Ως μοναχός υπήρξε φιλακόλουθος και ακριβής. Τα χαρίσματα του πολλά. Επί ώρες στο γραφείο του συνεχώς έγραφε για την Εκκλησία, για τον πονεμένο άνθρωπο, για το Άγιον Όρος. Συνέγραψε 62 βιβλία.
Τα τηλεφωνήματα καθημερινά άπειρα. Συνεχώς απαντάει σε επιστολές από όλο τον κόσμο. Προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων και όσον είναι δυνατόν να δώσει λύση στα προβλήματα τους.
«Περιέρχεται πόλεις και χωριά, για την διάδοση του Ευαγγελίου και των Πατέρων της Εκκλησίας. Αν και το σώμα του ήταν ασθενικό, το φρόνημα του ήταν ακμαίο.
Παραμένει απλός, προσιτός, εγκάρδιος, αληθινός. Οι ακολουθίες ήταν η αγαπημένη του ανάπαυση.
Η Καλύβη δεν είχε συγκεκριμένο ωράριο για τους επισκέπτες, προκειμένου να μπορεί να τους δέχεται όλες τις ώρες, καθ᾽ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Άνθρωπος ελεύθερος, που δεν πίεζε και δεν ανάγκαζε ποτέ.»
Τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής του, η υγεία του χειροτερεύει και ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, τα περνά συνεχώς στα νοσοκομεία. Το Νοέμβριο του 2013 θα εξέλθει για τελευταία φορά από το αγαπημένο του Άγιον Όρος.
Ξημερώματα Κυριακής 1ης Ιουνίου 2014, των Αγίων Πατέρων, ο σεβάσμιος Γέροντας Μωυσής θα αφήσει την τελευταία του πνοή, στο Επισκοπείο της Καστοριάς, όπου τον φιλοξενούσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης και σιωπής, η ομιλία του π. Χρυσοστόμου, για τον Γέροντα του.
Μετά το πέρας της ομιλίας, προβλήθηκε video σε συνεργασία με την ιστοσελίδα «pemptousia.gr». Περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, και αποσπάσματα από ομιλίες του μακαριστού Γέροντα για την πνευματική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: