Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μουσικές αναμνήσεις από τη γη της Ιωνίας με τη Γυναικεία Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θήβας

Μουσικές αναμνήσεις από τη γη της Ιωνίας με τη Γυναικεία Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θήβας
Ένα ταξίδι μνήμης, νοσταλγίας και τιμής.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου, Φωτογραφίες: Παναγιώτη Καράπασια.
Ένα μουσικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες, με γνωστά τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, παρουσίασε η Γυναικεία Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θήβας, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.





Το μουσικό αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» που διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Η χορωδία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 από μια ομάδα ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για την χορωδιακή μουσική. Εξ᾽ αρχής αριθμεί 25 χορωδούς που αγαπούν και τραγουδούν σχεδόν όλα τα είδη μουσικής.
Το μουσικό ταξίδι στην Πόλη και την Μικρά Ασία, ήταν χωρισμένο σε 4 ενότητες τραγουδιών.
Αγαπημένες μελωδίες εναλλάσσονταν με εικόνες, ήχους, πρόσωπα, στιγμιότυπα, τόπους, συνοικίες, ναούς της Βασιλεύουσας, της μάνας της Ευρώπης και της Ασίας.
Η ομορφιά, η αρχοντιά, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η πίστη, η τέχνη, η παράδοση, όλη η βαριά κληρονομιά της Βασιλεύουσας Πόλης, και μετά η άλωση, η φωτιά, η ερήμωση και η σφαγή.
Χωρίς μοιρολόγια, αλλά μόνο με τραγούδια. «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς», «12 Ευζωνάκια», «Αραμπάς περνά», «Στου Βοσπόρου», κάποια αντιπροσωπευτικά εξ᾽ αυτών που παρουσίασε η χορωδία.
Ένα ταξίδι μνήμης, νοσταλγίας και τιμής.




Τη διεύθυνση της χορωδίας είχε ο Πρωτοψάλτης Αλέξανδρος Φίλης, ενώ κείμενα του π. Σπυρίδωνα Βασιλάκου διάβασε η Μαρίνα Μαργέλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: