Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην αρχαία Ήλιδα


Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην αρχαία Ήλιδα
Μία περιήγηση στον Θρύλο, ένα μάθημα για την Ιστορία του τόπου

Στο πλαίσιο των μηνιαίων περιπάτων του το Γυμνάσιο Καράτουλα προγραμμάτισε και υλοποίησε μία επίσκεψη και γνωριμία με τον χώρο και τους θησαυρούς της Αρχαίας Ήλιδος. Η επίσκεψη ξεκίνησε από τον χώρο του Παλαιού Μουσείου, όπου πλέον φιλοξενείται η Αρχαιολογική Συλλογή και τα τεκμήρια του έργου των ανασκαφών της Αυστριακής Αποστολής προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (από τον σπουδαίο Αρχαιολόγο Όττο Βάλτερ), αλλά και της Ελληνικής Αποστολής μετά το 1960, από τον αείμνηστο Νικόλαο Γιαλούρη. Οι μαθητές είδαν από κοντά τις φωτογραφίες της ανασκαφικής προσπάθειας, αλλά και τμήμα του εξοπλισμού των πρώτων αρχαιολόγων στην Ήλιδα.
Ακολούθως εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο, όπου ο φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας μίλησε για την διάρθρωση ενός αρχαίου θεάτρου στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, που διδάσκονται την αρχαία Δραματική Ποίηση, την Τραγωδία και την Κωμωδία. Οι εκπαιδευτικοί που συνόδευαν τους μαθητές ήσαν η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ανδρομάχη Λέλλα, οι καθηγητές Ιωάννης Κεχράκος, Γιώργος Μπαμπαλέτσος, Μιχάλης Βασιλείου και οι καθηγήτριες Ιουλία Χάρμπαλη, Παναγιώτα Σταματέλου και Μαρία Τετράδη.


Η περιήγηση στην αρχαία Ήλιδα έκλεισε στο Νέο Μουσείο, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από τα πιο αξιόλογα ευρήματα.
Επίσης ανέλυσαν με τους εκπαιδευτικούς τους τις απορίες που τους γεννήθηκαν σχετικά με την σημασία της πόλεως αυτής που υπήρξε η βασική διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, ενώ φιλοξένησε φημισμένες Φιλοσοφικές Σχολές, όπως του Ιππία, του Φαίδωνος και του Πύρρωνος. Ο περίπατος ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Αμαλιάδα και τον πεζόδρομο Όθωνος-Αμαλίας, όπου είχαν την ευκαιρία να κάνουν την βόλτα τους οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: