Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

"Να Χριστογεννηθούμε!" - δ. Γρηγόριος Φραγκάκης

"Να Χριστογεννηθούμε!"
Χριστουγεννιάτικο σχόλιο 2016

Πριν ακόμη στεγνώσει ο πηλός και πριν ακόμη ανασάνει βαθιά την πνοή του Πνεύματος μέσα του ο άνθρωπος, γεύτηκε το ξύλο της Ζωής. Καθώς ήταν, όμως, ανέτοιμος όχι μόνο δεν ωφελήθηκε αλλά αντίθετα βλάφθηκε. Έπρεπε οι αιώνες να κυλίσουν και την ανυπακοή του να έρθει του Λόγου η υπακοή για να θεραπεύσει και έτσι από το δένδρο της αγνότητας άνθισε η Αλήθεια με σάρκα και οστά ώστε να μπορέσει αυτή τη φορά το πλάσμα να προσλάβει τον Πλάστη και να ζήσει αιώνια.
Σε αυτήν τη φάτνη και φέτος ταπεινοί προσκυνητές, δεν κουραζόμαστε και δεν μας έγινε απλώς συνήθεια το να ερχόμαστε και να προσκυνούμε τα προεόρτια της νίκης μας εναντίον του Θανάτου που είναι ο μοναδικός εχθρός μας. Ένας εχθρός που δεν φωλιάζει έξω στο άγνωστο αλλά μέσα στην πτώσι και τις επιλογές μας.
Και στην φωλιά της φάτνης, μεσα στην αντίθεσι του κρύου της ατμόσφαιρας και του ζεστού χνώτου των ζωντανών, συντελείται μια πάλη που τελείωσε οριστικά ένα ανοιξιάτικο ξημέρωμα Κυριακής όταν ο σκοπός της ενσάρκωσης είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα σπάργανα που εντύλιξαν το Θείο Βρέφος θα γίνουν εντάφια και αδειανά κάποτε, ευτυχώς, και πλέον αληθινή Θεολογία θα συνεχίσει να περιβάλλει με στοργή τις υπάρξεις μας τώρα που ο παγερός αγέρας του κακού δεν λέει να σταματήσει μόλις δει άδεια την ψυχή και τα σπιτικά και τις κοινωνίες μας από τη ζεστή θαλπωρή του Ηλίου της Δικαιοσύνης.
Αυτά τα Χριστούγεννα ας γίνουν η αφορμή για συνάντησι μαζύ Του. Όχι όπως οι Φαρισαίοι ή ο Ηρώδης, που για τους δικούς τους λόγους, είτε απαγοητεύτηκαν είτε εξοργίστηκαν από το Μυστήριο της Αλήθειας που κρυβόταν στον νεογέννητο Βασιλιά αλλά με θάρρος και ελπίδα μπροστά στο χαρούμενο και απορημένο από τα θαυμαστά και εξαίσια βλέμμα της Παναγίας και κάτω από τους λογισμούς του Μνήστορος Ιωσήφ ας κάνουμε την εντιμότερη συναλλαγή με το παιδίον Ιησούς: Του δίνουμε τις αμαρτίες μας και μας τις αγοράζει με Χάρι και Σωτηρία.
Αυτά τα Χριστούγεννα ας κάνουμε την αλλαγή να αναγεννηθούμε μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας. 
Να Χριστογεννηθούμε! Αξίζει τον...τρόπο!
δ. Γρηγόριος Φραγκάκης


Πηγή:  Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: