Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Δύο κείμενα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο - Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας - Μάξιμος Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής


Δύο κείμενα για την 
Αγία και Μεγάλη Σύνοδο
Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας
Μάξιμος  Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής

  " Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν είναι ακριβές αντίγραφο των Οικουμενικών Συνόδων ούτε ένα τηλεομοιότυπο Συνελεύσεων Δυτικών Χριστιανικών Παραδόσεων. Προσαρμοσμένη στις συνθήκες και στις δυνατότητες του 21ου αιώνος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Παραμένει όμως ένα αισθητό και σαφές σύμβολο ενότητος των Ορθοδόξων και ένας θεσμός πολύτιμος για τη ζωή και την μαρτυρία της στον σύγχρονο κόσμο. Υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι μόνο η ακριβής επανάληψη Συνόδου του παρελθόντος είναι αυθεντικά Ορθόδοξη. Αλλά το Άγιο Πνεύμα δεν ενεργεί μόνο σε μία εποχή [...]. Ορισμένοι έθεσαν το ερώτημα:
Στις Μεγάλες Ορθόδοξες Συνόδους αντιμετωπίστηκε κάποια αίρεση. Ποιά αίρεση πρόκειται να αντιμετωπισθεί από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο; Η απάντηση είναι απλή. Η μεγαλύτερη αίρεση, η μητέρα των αιρέσεων, ο εγωκεντρισμός. Προσωπικός, ομαδικός, φυλετικός, τοπικιστικός,εκκλησιαστικός κλπ., που δηλητηριάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και κάθε μορφή αρμονικής και δημιουργικής συνύπαρξης".
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

 "Στην άποψη, που έχει διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη, ότι αυτή η Σύνοδος δεν είναι Αγία και Μεγάλη, λόγω συγκεκριμένων αδυναμιών της, δεν έχω άλλη απάντηση από την εξής: Νόημα και υπόσταση στο παρελθόν δίνει το μέλλον. Η μετά την Σύνοδο περίοδος θα δείξει αν η Σύνοδος αυτή αναταποκρίθηκε στο και πραγμάτωσε το κριτήριο των Οικουμενικών Συνόδων[...]. Κάποιοι θάθελαν να αποφασίσουν προκαταβολικά ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν θα είναι όπως την είχαν φανταστεί. Αντιθέτως, όμως, θα έπρεπε όλοι να αφεθούν στα χέρια Αυτού ο οποίος είναι παντοδύναμος, και να αφήσουν την χάρη του Θεού να μιλήσει μέσω αυτών, με ειλικρίνεια και ταπεινότητα [...]. Οι αποφάσεις μιας Συνόδου, ακόμα και Οικουμενικής, δεν μπορεί να έχουν αυτοδικαίως αλάθητο χαρακτήρα. Κάθε γενιά προσλαμβάνει μια Σύνοδο με τον δικό της τρόπο, αντιστοιχίζοντάς την στις υπαρξιακές συνθήκες της εποχής της. Ως εκ τούτου, η τελική αυθεντία είναι η χαρισματική (κι όχι νομική) αυθεντία της Αληθείας ως γεγονός ζώσας προσωπικής κοινωνίας η οποία είναι ο Χριστός, παρών ως Εκκλησία, δωρεά του Αγίου Πνεύματος σε κάθε ευχαριστιακή κοινότητα με τον επίσκοπό της".
Μάξιμος, επίσκοπος Δυτικής Αμερικής
(της Σερβικής Εκκλησίας).

Υάκινθος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύγλωττες απαντήσεις σε στρατευμένους επικριτές της Συνόδου. Όσοι έχουν μάτια ας διαβάσουν ώστε να κατανοήσουν τα αυτονόητα.
Αριμαθαίος

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα των δύο αυτών Ιεραρχών τις απόψεις. Σωστά τα λένε. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αυτός ο πόλεμος από μεγάλο μέρος «θρησκευτικών» ανθρώπων εναντίον της Συνόδου. Είδα στο διαδίκτυο ομιλία κληρικού η οποία με στενοχώρησε με τα όσα είπε κατακρίνοντας την Σύνοδο. Αυτά ας τα λένε μεταξύ τους και να μην μας κολάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίρω για την επιλογή και την παρουσίαση.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλβανίας Αναστάσιος είναι καταξιωμένος αρχιεπίσκοπος με τεραστία θεολογική μόρφωση ως καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών βραβευμένος από πολλά Πανεπιστημιακά ιδρύματα και έρχονται μικροί σε μόρφωση κληρικοί να πηγαίνουν αντίθετα στην Σύνοδο αυτή της Εκκλησίας ζητώντας Ηροστράτεια δόξα να συνέλθουν από τις βλαβερές τους απόψεις το συντομότερο γιατί μολύνουν τον κόσμο με τα λόγια που λένε σε αίθουσες διάφορες αν δεν συνέλθουν οι επίσκοποί τους να τους απαγορεύσουν να μιλάνε και να γράφουν δεν αντέχει νέο διχασμό η Εκκλησία μετά από αυτό του περασμένου αιώνα με τους παλαιοημερολογίτες έτσι που το πάνε αυτοί οι κληρικοί και οι γερασμένοι λαϊκοί θεολόγοι θα μας πάνε σε σχίσμα.

Ανώνυμος είπε...

Σε σχίσμα θα μας πάη όποιος θέλει να ενώση την Ορθόδοξη Εκκλησία με τους Πωμαιοκαθολικούς.