Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΦΑΝΕΙΑΣ

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ
ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΦΑΝΕΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2016

Με αισθήματα εθνικού χρέους αλλά και βαθιάς οδύνης συνήλθαμε στον ιερό τούτο χώρο, όπου εσείς οι Αφαντίτες ανεγείρατε Ναό επονόματι του πολιούχου σας Αγίου Αρτεμίου και Πάντων των Αγίων, για να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Πεσόντων και Αγνοουμένων Ηρώων τής τουρκοκρατούμενης κοινότητας Αφάνειας.

Εθνικού χρέους, γιατί στα πρόσωπα των Πεσόντων και Αγνοουμένων Ηρώων τής Αφάνειας τιμούμε όλους τους πεσόντες ήρωες τής κυπριακής τραγωδίας. Ιδιαίτερα στα πρόσωπα των Αγνοουμένων μας ανακαλούμε στην ψυχοσύνθεση μας το υπέρτατο χρέος να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανεύρεση των οστών τους και την απόδοση των εκκλησιαστικών και εθνικών τιμών που τους αξίζουν, όπως αξίζουν σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο.

Παράλληλα, συνήλθαμε στον ιερό τούτο χώρο και με αισθήματα εθνικού άλγουςγιατί η Ελευθερία της Πατρίδας μας, για την οποία χιλιάδες ήρωες θυσίασαν τη ζωή τους ακόμη δεν βασίλευσε στο πονεμένο νησί μας. Ο Αττίλας εξακολουθεί παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, παρά τις διακηρύξεις τής Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατακρατεί με τη δύναμη των όπλων το 37% των εδαφών μας και επί πλέον, κατά τρόπο υβριστικό και υπεροπτικό, να μας απειλεί και να διαστρέφει την ιστορική αλήθεια.
Η σκέψη όλων μας μεταφέρεται σήμερα,  και πάλι, κατά τρόπο πολύ πιο έντονο στο μαύρο εκείνο καλοκαίρι τού 1974. Μεταφέρεται στις τραγικές μέρες τού ανθρώπινου πόνου και της εθνικής συμφοράς, που επέφερε «κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος» η Τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή. Τής οδύνης που έκτοτε μάς συνοδεύει αναζητούσα συνεχώς την κάθαρση και την εξιλέωση. Είναι ο πόνος της πατρίδας, που ξεχειλίζει μέσα από τις ψυχές μας, για ό,τι βάρβαρο και ιστορικά ανεπίτρεπτο συμβαίνει σε βάρος τής «γλυκείας χώρας Κύπρου».
Επαναφέρουμε στη μνήμη μας, με αισθήματα βαθύτατης ευγνωμοσύνης, όλους όσοι αγωνίστηκαν στα ιερά χώματα της Αφάνειας στον κάμπο της Μεσαορίας και ευρύτερα όλους εκείνους τους νέους, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι στις επάλξεις για την προάσπιση τής πατρίδας και της εθνικής αξιοπρέπειας, πολεμούντες με ελάχιστο οπλισμό εναντίο ενός πανίσχυρου εισβολέα, που διέθετε πολεμική αεροπορία και υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις εξοπλισμένες με όλη τη σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία.
Η θυσία τους κληροδότησε σ’ όλους εμάς ένα ύψιστο και αδιάλειπτο χρέος που έχουμε απέναντι στην Ιστορία μας, στην Εκκλησία μας και στην Πατρίδα μας. Και είναι το χρέος τούτο, ο συνειδητός εθνικός Γολγοθάς τής αυτοθυσίας∙ χάριν των υψηλών ιδανικών τής φυλής μας, χάριν τής πολυπόθητης Ελευθερίας μας, χάριν τής πολυαγαπημένης μας Κύπρου.
Ανακαλούμε σήμερα, χρεωστικά, στη μνήμη μας όλους εκείνους τους άλκιμους νέους, τους μαθητές, τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, της Αφάνειας, που πρόσφεραν ό,τι πολυτιμότερο αγαθό είχαν, την ίδια της ζωή τους, θυσία στο βωμό τής Λευτεριάς!
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΕΥΔΟΚΙΟΥΕΦΕΔΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ∙ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΡΦΑΝΟΥ, ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΩΚΗΣΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΛΟΣΠΟΛΙΤΕΣ∙ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΑΝΑΝΔΡΩΣ ΑΠΟΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ∙ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΝΑΝΔΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ 
ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΙΤΤΑ: ΜΑΘΗΤΗΣ∙ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΝΑΝΔΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ 
ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑ, ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΣΠΡΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ ΓΙΑΝΝΗΠΟΛΙΤΕΣ∙ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ∙ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ
ΚΑΚΟΥΛΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑ: ΠΟΛΙΤΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ: ΕΦΕΔΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ∙ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: ΕΦΕΔΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ∙  ΗΡΩΙΚΩΣ ΠΕΣΩΝ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΗ: ΠΟΛΙΤΙΣ∙ΑΝΑΝΔΡΩΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ
Προς τιμή όλων αυτών των πεσόντων, των αγνοουμένων και σφαγιασθέντων, ο σεβασμός, η αγάπη και το εθνικό χρέος των κατοίκων τής Αφάνειας ανήγειρε με αισθήματα ευγνωμοσύνης το σεμνοπρεπές τούτο Μνημείο. Ως Εκκλησία τους εκφράζουμε τη βαθύτατή μας ευαρέσκεια για τον πνευματικό τους πλούτο και για την προσήλωσή τους προς τις διαχρονικές αξίες Ελληνισμού.
Οι πεσόντες ήρωές μας γνώριζαν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Αλλά προς τιμή τους δεν έγιναν ριψάσπιδες. Η βαθύρριζη ιστορική συνείδηση που διαμορφώθηκε στο λαό μας, μέσα στους αιώνες, καθοδήγησε τους οραματισμούς τους και τους έδειξε τον δρόμο του χρέους. Δια τούτο και παρέμειναν στις επάλξεις των κυπριακών Θερμοπυλών και έπεσαν μαχόμενοι για να σώσουν την πολύδακρυ πατρίδα μας.
Σήμερα, λοιπόν, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και καταθέτουμε τις δάφνες και τις μυρσίνες τής ευγνωμοσύνης μας προς τους Πεσόντες και Αγνοουμένους τής σκλαβωμένης Αφάνειας∙ και διακηρύσσουμε ενώπιον των ιστορικών τους μορφών ότι θα συνεχίσουμε τον υπέρ της ελευθερίας αγώνα τους, μέχρις ότου η χρυσόπτερος ίρις αναγγείλει το φέγγος τής ποθεινής ημέρας τής εθνικής απολύτρωσης από τα τουρκικά στρατεύματα και από τον παράνομο εποικισμό τής κατεχόμενης πατρίδας μας. Θα συνεχίσουμε απτόητοι τον αγώνα τους, μέχρις ότου η γλυκεία αύρα τής ελευθερίας δροσίσει τις ψυχές μας.
Μέσα μας αισθανόμαστε ότι οι μορφές όλων των θυσιασθέντων και αγνοουμένων μας θα σελαγίζουν αθάνατες και στο διηνεκές θα καταυγάζουν τους γαλάζιους ορίζοντες τής τλήμονος Πατρίδας μας και θα μάς υπομιμνήσκουν το χρέος μας προς αυτήν. Το πνεύμα τής θυσίας τους θα ενοικεί συνεχώς στις ψυχές μας, θα πλημμυρίζει με υπερηφάνεια τους οικείους τους, θα χαλυβδώνει τη θέληση των νέων για αγώνα και θα οδηγεί τις σκέψεις και τα βήματα όλων μας προς τα υψηλά ιδεώδη τής Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, τής Πατρίδας και τής Ελευθερίας.
Η Εκκλησία τής Κύπρου, αντλούσα από τις ζείδωρες και εύχυμες πηγές της το θυσιαστικό αυτό πνεύμα τής θείας προς την Ελευθερία αγάπης και εκφράζουσα τους ενδόμυχους πόθους του Ποιμνίου Της, θα συνεχίσει το δρόμο τού ιστορικού της χρέους απέναντι στην Πατρίδα μας.
Θα συνεχίσει το δρόμο τού καθήκοντος και της τιμής μέχρις ότου ροδίσει στη φιλτάτη Πατρίδα μας η αληθινή Ελευθερία και Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αξίες του δικαίου, και τις παραδεδεγμένες αρχές τού Ο.Η.Ε. και τής Ε.Ε.
Με αυτό το πνεύμα, το πνεύμα τής πίστεως προς τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, με τις πρεσβείες του Πολιούχου της Αφάνειας, του Αγίου Αρτεμίου να αξιωθούμε με ενότητα και αγάπη της τελικής δικαίωσης τού Αγώνα μας, τελούμε τα αποκαλυπτήρια τού Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Αφαντιτών και το παραδίδουμε στην παρούσα και στις επερχόμενες γενεές για να μάς υπομιμνήσκει το πνεύμα τής φιλοπατρίας τους και τής αυτοθυσίας τους προς την Πατρίδα μας και την Ελευθερία Της!
Ως Ποιμενάρχης αυτού τού αγωνιστικού λαού αναπέμπω προς τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας Κύριο τής αγάπης και του ελέους τις θερμές μου προσευχές τόσο για την ανάπαυση των γενναίων τους ψυχών εν χώρα ζώντων και δικαίων όσο και για τη δικαίωση τής ηρωικής τους θυσίας.
Κλείνοντας, εύχομαι πατρικά στους οικείους των πεσόντων και αγνοουμένων μας, στους πρόσφυγες από την Αφάνεια και τις άλλες τουρκοκρατούμενες περιοχές της πατρίδας μας και σε όλους τους παριστάμενους που τιμούν τους ήρωές μας, καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο το επικείμενο νέο έτος.
Ευχέτης προς Κύριον

† Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Δεν υπάρχουν σχόλια: