Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΑΓΙΑ KAΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - Β. Χαραλάμπους

 Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΑΓΙΑ KAΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Του   Β. Χαραλάμπους

Δεν προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι κάποιοι αντιστρατεύονται την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι δηλαδή αυτή είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία;
Θα’πρεπε πρωτίστως να προβληματιστούν με την αναφορά για παράδειγμα που υπάρχει σε κείμενο του  κ. Λαρεντζάκη, που επιγράφεται ‘’Εκκλησία και Εκκλησίες’’, όπου αναφέρει προλογικά τα εξής : «Οι αντιδρώντες αναφέρονται και επικαλούνται το Σύμβολο της Πίστεως και ισχυρίζονται ότι με την έκφραση ‘’Εις Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν’’ εννοείται αποκλειστικώς και μόνον η Ορθόδοξος Εκκλησία».  Φυσικά και εννοούμεν αποκλειστικώς και μόνο την  Ορθόδοξος Εκκλησία, με την έκφραση ‘’Εις Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν’’.  

Έμμεση αλλά σαφέστατη  αμφισβήτηση από μέρους του κ. Γρηγόριου Λαρεντζάκη, τόσο του άρθρου αυτού του Συμβόλου της Πίστεώς μας, όσο και της προλογικής αναφοράς του κειμένου της Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης, που αναφέρει ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία, είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία» (Παρ. 1).    Αυτό καθόλου  δεν τους προβληματίζει; 
Δεν είναι αυτοί που επικαλούνται το Σύμβολο της Πίστεως και ισχυρίζονται ότι με την έκφραση ‘’Εις Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν’’ εννοείται αποκλειστικώς και μόνον η Ορθόδοξος Εκκλησία που ‘’προβληματίζουν’’, αλλά αυτοί που παρερμηνεύουν  το άρθρο αυτό του Συμβόλου της Πίστεώς μας.
Με όσους αντιστρατεύονται την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι δηλαδή αυτή είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, θα έπρεπε να ασχολούνται.  Η διαφορότροπη για παράδειγμα αμφισβήτηση αυτή της Ορθόδοξης ερμηνείας του του άρθρου αυτού του Συμβόλου της Πίστεώς μας, από  τον κ.  Λαρεντζάκη, αποτελεί οικουμενιστική ακρότητα, η οποία αντιστρατεύεται την Ορθόδοξη ακρίβεια.
«Η Εκκλησία είναι  μία και μοναδική, διότι είναι το σώμα του μοναδικού Χριστού» αναφέρει με εκκλησιολογική σαφήνεια, ομιλώντας για την Ορθόδοξη Εκκλησία ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς. 
Στο συμπέρασμά του στο ίδιο κείμενο ο κ. Λαρεντζάκης αναφέρει και τα εξής : «Όμως θα είναι καταστροφικό, εάν απαλειφθεί και η λέξη ‘’Εκκλησία’’  για τις ετερόδοξες Εκκλησίες, επειδή υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι απαιτούν την εκκλησιαστική αποκλειστικότητα και τον χαρισματικό αποκλεισμό και δεν αντέχουν την ευρύτητα της χάριτος του Θεού και για άλλους». 

Ο κ. Λαρεντζάκης δεν δέχεται να απαλειφθεί ‘’η λέξη ‘’Εκκλησία’’  για τις ετερόδοξες Εκκλησίες’’.  Είναι αυτό terminus technicus;  Φυσικά όχι.  Η φράση του ‘’...οι οποίοι απαιτούν την εκκλησιαστική αποκλειστικότητα και τον χαρισματικό αποκλεισμό και δεν αντέχουν την ευρύτητα της χάριτος του Θεού και για άλλους’’, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.   Ας προβληματιστούν με τέτοιες και άλλες παρόμοιες τοποθετήσεις που αντίκεινται στην αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι δηλαδή αυτή είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, και αν μείνει ‘’χρόνος’’, ας ασχοληθούν με τους ιερωμένους  και λαϊκούς  θεολόγους, που επιμένουν στην Ορθόδοξη εκκλησιολογική ακρίβεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: