Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ο «Ξύλινος Σταυρός» παρουσιάζεται στον Πύργο

 Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας
Ο  «Ξύλινος Σταυρός» παρουσιάζεται στον Πύργο
Ένα βιβλίο για τον αγώνα και τις αγωνίες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα φιλοξενηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στον Πύργο, στις 11.00 πμ., με κεντρικό θέμα την παρουσίαση του Ιστορικού Μυθιστορήματος «Ο Ξύλινος Σταυρός».  Συγκεκριμένα, με αφετηρία την παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέως Σταματίας Καραγεωργίου-Πάπιστα θα παρουσιαστεί η διαχρονική πορεία των Ελλήνων  της Βορείου Ηπείρου, μέσα από τις αγωνίες και τους αγώνες για την δικαίωση ενός τμήματος του Ελληνισμού που βρέθηκε σε δυσμενή μοίρα λόγω των παιχνιδιών των Μεγάλων Δυνάμεων.  Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας( Διοικητήριο) στον Πύργο (οδός Μανωλοπούλου 31).  Το βιβλιο έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο «Ορθόδοξος Κυψέλη» της Θεσσαλονίκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βιολόγος κ. Ελένη Παππά, από το Αλίκο Αγίων Σαράντα, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άρης Πέτρος Τριποδάκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Εθνικής Ένωσης Ελληνικής Μειονότητας Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς, ο Φιλόλογος και εκδότης κ. Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης και ο καθηγητής Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Την παρουσίαση θα κάνει η ηθοποιός κ. Βαρβάρα Λαζαρίδου, ενώ την δική της παρέμβαση θα κάνει και η συγγραφέας κ. Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση. Το βιβλίο έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα (στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών)  και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του και στην Πάτρα.


Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα γεννήθηκε στην Έδεσσα, αλλά μεγάλωσε στην ακριτική Φλώρινα. Σπούδασε Οικονομικά στο Α.Π.Θ. και εργάζεται σε Τράπεζα. Είναι παντρεμένη με τον ιατρό Παντελή Πάπιστα. Έχει συγγράψει πλήθος άρθρων και ασχολείται πολλά χρόνια  με την δημιουργία λογοτεχνικών κειμένων. Έχει  συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει βραβευθεί. Το πρώτο της βιβλίο ήταν «Για τους καρπούς της ακακίας», που είχε θετική απήχηση.


Μία εικόνα του βιβλίου
Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, με πρωταγωνιστή έναν ξύλινο σταυρό, αργά-αργά ξεδιπλώνεται ένα άγνωστο σχεδόν κομμάτι της Ιστορίας. Η τρισχιλιόχρονη διαδρομή της Βορείου Ηπείρου, που λιμνάζει μπερδεμένη στα γρανάζια των διπλωματικών σκοπιμοτήτων και της πολιτικής, παραμένοντας ατελείωτη. Ίσως γι' αυτό και η διήγηση αυτού του βιβλίου μοιάζει να μην έχει τέλος, αφήνοντας στον αναγνώστη ένα ζωντανό δίλημμα και μαζί, την ευθύνη της προσωπικής του επιλογής. Αν οι ήρωες θα δικαιωθούν ή θα παραμείνουν θλιβερά ξεχασμένοι. Ο καθένας ας αποφασίσει για το τέλος που θα 'θελε να δώσει, όχι τόσο στο βιβλίο, όσο στην ίδια την Ιστορία...


Δεν υπάρχουν σχόλια: