Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

"Ιστορία της Σερβίας. Πολιτική και Εκκλησιαστική" - Γεωργίου Νεκταρίου Αθ. Λόη


Ιστορία της Σερβίας.
Πολιτική και Εκκλησιαστική

Γεωργίου Νεκταρίου Αθ. Λόη
                   ----------------------------    
 Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΕΝΝΟΙΑ» 
το νέο βιβλίο Δρ.  Γεωργίου Νεκταρίου Λόη 
με τίτλο «Ιστορία της Σερβίας. Πολιτική και Εκκλησιαστική»
Πρόκειται για ένα έργο ζωής του συγγραφέα, το οποίο έγινε πραγματικότητα.

Διαβάστε
τον πρόλογο του καθηγητή Αθανάσιου Αγγελόπουλου,
το επίμετρο του καθηγητή Χρήστου Τερέζη
και τα περιεχόμενα.  

Προλογικό Σημείωμα
Καθηγητή κ. Αθανάσιου Αγγελόπουλου

          Το συγγραφικό έργο του Γεωργίου Νεκταρίου Λόη «Ιστορία της Σερβίας. Πολιτική και Εκκλησιαστική», είναι προϊόν πρωτογενές πολλού μόχθου και χρόνου, ανύστακτης και επίπονης έρευνας σε βάθος και δαπάνης «ου σμικράς». Η σύλληψη στην σύνθεση και στην διασύνδεση πολιτικής και εκκλησιαστικής ιστορίας του Λαού των Σέρβων, αρχοντικών παραδοσιακών και δημοκρατικών φρονημάτων και βαθέων χριστιανικών ορθοδόξων πιστευμάτων Λαού, συγκροτεί την πρωτοτυπία του έργου. Έχουμε στην βιβλιογραφία πολλά συγγράμματα σχετικά. Αυτά όμως ασχολούνται είτε μόνο με την πολιτική, είτε μόνο με την εκκλησιαστική ιστορία. Από όλα όμως λείπει η σύνθεση και ο συνδυασμός συγχρόνως και των δύο θεσμών της Πολιτείας και της Εκκλησίας.

Αυτό το βασικό κενό καλύπτει πρωτοτύπως το παρόν έργο. Δεν υπερβάλλει ο συγγραφέας όταν στον Πρόλογό του γράφει ότι «… κανένα βιβλίο αυτού του μεγέθους δεν έχει τις συγκεκριμένες ενότητες… δεν έχει τις συγκεκριμένες βιβλιογραφικές πηγές.»
          Διεξελθών με πολλή προσοχή σελίδα προς σελίδα, το όλο έργο, όχι άπαξ αλλά και πολλάκις, τελικά εκπλήσσομαι πολύ ευχάριστα για το συγγραφικό και ερευνητικό αυτό κατόρθωμα, όντως. Σε δύο μέρη, το πολιτικό – ιστορικό αφ’ ενός και το εκκλησιαστικό – ιστορικό αφ’ ετέρου, σε κεφάλαια 12 το πρώτο και σε κεφάλαια 11 το δεύτερο, αναδιπλώνεται, γλαφυρά ελληνικά, σε κάθε προβληματίζουσα λεπτομέρεια η όλη θεσμοθεσία της σύνολης βιωτής διαχρονικά του προοδευτικού αλλά και μαρτυρικού αυτού Λαού, του Σερβοορθοδόξου προσώπου.
          Στο πλούσιο Παράρτημα, με: α. τους φωτογραφικούς – προσωπογραφικούς καταλόγους ιστορικών προσώπων και θεσμικών συμβόλων· β. τα επίσημα αντιπροσωπευτικά έγγραφα· γ. τα φωτογραφικά τεκμήρια Ιερών Ορθοδόξων Τόπων Λατρείας (Μονών και Ναών) και καταφυγίων πνεύματος και τέχνης και απαντοχή ψυχών και σωμάτων του Σερβικού Γένους· και δ. τα τοπογραφικά χαρτογραφικά του όλου γεγονότος των Σερβοορθοδόξων διαχρονικά, ο ερευνητής και αναγνώστης εισάγεται και ξεναγείται αυθεντικά στο όλο οικοδόμημα της πολιτικής και πνευματικής ιστορίας του Λαού αυτού απ’ αρχής έως σήμερα στην ιστορική Χερσόνησο του Αίμου, το Ανατολικό Ιλλυρικό, τα «οθωμανικά Βαλκάνια» και την σημερινή Νοτιοανατολική Ευρώπη· σε άμεση, πάντοτε φιλική και παραγωγική γενικά, γειτνίαση με το Ελληνορθόδοξο Γένος στην Ελληνική Χερσόνησο, της σημερινής Ελλάδος.
          Εύχομαι οι νέοι Πανεπιστημιακοί φοιτητές και άλλοι της ιστορίας Πολιτικής και Εκκλησιαστικής, αλλά και οι εν γένει φιλίστορες, αλλά και οι ειδικοί του Πολιτισμού, της Πολιτικής, της Διπλωματίας και του Επιχειρείν να προσέξουν το έργο αυτό· κάτι, σίγουρα θα διδαχθούν και κάτι θα εμπνευσθούν απ’ αυτό για το έργο τους.
          Και μία τελευταία δίκαια κρίση. Μόνο ένας διανοούμενος, όπως ο Γ. Ν. Λόης, θα μπορούσε να φέρει σε πέρας, με πολύ ερευνητικό πάθος, το έργο αυτό. Γιατί; Διότι – έτσι κλείνοντας τον Πρόλογό του και εδώ είναι όλη η πεμπτουσία του έργου του – «Η Σερβία είναι η χώρα που αγάπησα και που με αγάπησε και αυτή».
Φίλτατε κ. Λόη, σεμνύνομαι, ως ταπεινός διδάσκαλός σου, για Σένα.

Αθανάσιος Αγγελόπουλος
Δρ. Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου
Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Επίμετρο
καθηγητού  κ. Χρήστου Τερέζη

          Περατώνοντας την μελέτη του εκτενούς και επιστημονικά δομημένου πονήματος του Γεωργίου Νεκταρίου Λόη με τίτλο «Ιστορία της Σερβίας. Πολιτική και Εκκλησιαστική», βρίσκομαι στην άνετη θέση να υποστηρίξω ότι ήλθα σε επικοινωνία με ένα κείμενο πολλαπλών προεκτάσεων – αναγνώσεων. Η εν λόγω μονογραφία, παρά το ότι ανήκει στον επιστημονικό κλάδο της Ιστορίας, προσφέρει εξειδικευμένες και συνθετικές δυνατότητες για πολιτικό στοχασμό και για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο τα θρησκευτικά και τα θεολογικά ζητήματα επηρεάζουν την διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο επιμένει ιδιαίτερα στην επισήμανση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των πρωταγωνιστών, είτε των ατομικών είτε των συλλογικών, οι οποίες με τη δράση τους συγκρότησαν την ιδιομορφία μιας εκτενούς γεωπολιτικής και με ιδιαίτερο εθιμικό τρόπο οργάνωσης του βίου της περιοχής. Υπό την έννοια αυτή, το εγχείρημα του Γεωργίου Νεκταρίου Λόη παρέχει ευρύτατες πολιτιστικές προεκτάσεις, καθότι περιγράφει αναλυτικά και εξετάζει κριτικά μία διαδρομή αιώνων, η οποία συγκρότησε την εθνική συνείδηση και το πνευματικό ιδιόλεκτο μίας φυλετικά ομοιογενούς συλλογικότητας στην απόπειρά της να αποκτήσει συνείδηση του εαυτού της. Και εκφέρουμε λόγο για μια συνείδηση, η οποία ήλθε σε διαλεκτική αναμέτρηση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ποικίλων εποχών, η υφή της οποίας πολλάκις ήταν εξοντωτική. Ο Σερβικός Λαός παρουσιάζεται να διεκδικεί με κάθε τρόπο την αυτογνωσία του, εγχείρημα το οποίο συνάντησε προβλεπτές και απρόβλεπτες καταστάσεις, θριάμβους και αποκαρδιώσεις.
Ως Θεολόγος, έχω να σημειώσω ότι το ενδιαφέρον μου για την πραγματεία αυτή ερεθίστηκε κυρίως από το ότι συνάντησα το πώς η Θεολογική Δογματική Διδασκαλία εκφράστηκε μέσα από μία περιπετειώδη και αρχοντική στην αντοχή της εκκλησιαστική πολιτεία. Η μελέτη της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Σερβικού Λαού έχει αποτελέσει πλέον στην συνείδησή μου ζωντανή έκφραση του τρόπου διά του οποίου η Θεολογική διδασκαλία δεν παραμένει απλώς μία διανοητική κατασκευή. Είναι τρόπος ζωής ικανός να επενδύσει με ουσιαστικές νοηματοδοτήσεις τα ιστορικά γεγονότα. Δηλαδή είναι ένας δυναμικός πνευματικός παλμός, ο οποίος συγκροτεί γεγονότα.
          Η τελική εκτίμησή μου είναι ότι το επιστημονικό εγχείρημα του Γεωργίου Νεκταρίου Λόη ανοίγει διαδρομές για ενίσχυση ποικίλων επιστημονικών κλάδων, όπως για παράδειγμα της Εθνολογίας και της Κοινωνιολογίας. Ο συντάκτης της μελέτης φωτίζει τα γεγονότα και μας παρέχει την δυνατότητα να αφουγκραστούμε τις θεωρητικές ανησυχίες μας με βάση την αντικειμενικότητα που εξασφαλίζει η ενδελεχής ανάγνωση των απτών γεγονότων και των προσώπων εκείνων που τα έφεραν στο ιστορικό προσκήνιο. Και βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψουμε το ότι στην πρωτότυπη αυτή πραγματεία συνδέεται σε κάθε περίπτωση στενά το γεγονός με την ηθογραφία των ανθρώπων που το προκάλεσαν, με συνέπεια να αποκτούμε δια της ανάγνωσής της μία εκ βαθέων αίσθηση του τι σημαίνει ιστορικός πρωταγωνιστής.   

Χρήστος Τερέζης
Καθηγητής Φιλοσοφίας, τ. Κοσμήτορας
Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών
Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών


Έτος Α Έκδοσης: Ιανουάριος 2017
Εκδότης: Έννοια
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Αριθμός σελίδων: 784
Κωδικός ISBN: 978-960-6835-74-2
Τιμή: 53,00












15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια.
Ο κ. Λόης είναι ο πλέον ειδικός για τους Σλάβους και την Ιστορία της Σερβίας. Ευχόμαστε καλή συνέχεια στο πλούσιο έργο του.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα τέτοια. Ο αγαπητός Νεκτάριος ήταν καθηγητής μου στο ΕΑΠ. Μάθαμε πάρα πολλά από τις παραδόσεις του. Χαίρομαι για την έκδοση του βιβλίου και εύχομαι κάθε καλό. Πολλά Συγχαρητήρια!! Θα το διαβάσω.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ο πλέον ιδικός για τα ζητήματα αυτά ο Καθηγητής κ. Λόης. Καλορίζικο, καλοταξίδευτο να είναι ως βιβλίο. Και τους φοιτητές του να τους κρίνει με επιείκεια. Αυτός έκανε χρόνια να τα μάθει. Μην θέλει σε λίγο να τα μάθουν όλα οι άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Λόη. Μας εκπλήσσει πάντα με το συγγραφικό του έργο. Θα ήθελα να μάθω την Ιστορία της Σερβίας, ενός ομόδοξου λαού. Θα το διαβάσω.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια. Το να συγγράψεις κ. Λόη ένα τέτοιο έργο είναι άθλος. Το κρίνω από τον πίνακα των περιεχομένων, και τα όσα έγραψαν οι διαπρεπείς καθηγητές.

Ανώνυμος είπε...


Θέλω να συγχαρώ τον κ. Λόη. Είναι πράγματι σημαντικό το συγγραφικό έργο του για τους Σλάβους. Θα συμφωνήσω με τον 2.37 και θα του πω να μην είναι αυστηρός στο ΕΑΠ.

Ανώνυμος είπε...

Νεκτάριε Συγχαρητήρια και Καλοτάξιδο!! Από τα περιεχόμενα μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς την ποιότητα ενός βιβλίου. Είναι φοβερό! Έχει γίνει απίστευτη δουλειά! Θα το διαβάσω.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε σε ευχαριστούμε για την υπέροχη ενημέρωση. Στον κ. Λόη αξίζουν πολλοί έπαινοι και πολλά συγχαρητήρια. Είναι εξαιρετικά όσα γράφουν οι δύο καθηγητές στους προλόγους τους.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια! Τι περιεχόμενα είναι αυτά! Χρειάστηκα περισσότερα από δέκα λεπτά για να τα διαβάσω. Πρόκειται για σπουδαίο έργο. Αναμένουμε την παρουσίαση.

Ανώνυμος είπε...

Νεκτάριε μπράβο. Συγχαρητήρια. Θυμάμαι στο ΕΑΠ την πρώτη εργασία που το θέμα ήταν δικό σου και το έχεις και στα περιεχόμενα του βιβλίου σου. Πολύ χάρηκα!

Ανώνυμος είπε...

Στον κ. Λόη εύχομαι καλή συνέχεια στο πλούσιο έργο του. Να του δίνει ο Θεός δύναμη. Συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια! Και εις άλλα!
Γ.Δ. Μαρκάκης

Ανώνυμος είπε...

Πάντα μας εντυπωσιάζει ο Καθηγητής Λόης με τα σπουδαία και συμαντικά βιβλία του.
Ευριπίδης Νικολάου

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια. Περισπούδαστη μελέτη. Ο κ. Λόης είναι ευρύτερα γνωστός για το πάθος του με την Ιστορία και οι γνώσεις του εξαιρετικές για τους λαούς των Βαλκανίων.
π. Φ.

Ανώνυμος είπε...

Με ενημέρωσε συνάδελφος για την ανάρτηση εδώ και χάρηκα πολύ για τον έκδοση του βιβλίου. Αισθάνομαι τυχερός που κάνω μεταπτυχιακό με τον κ. Λόη. Χαίρομαι που τον έχω σύμβουλο καθηγητή διότι δεν διστάζω να τον ενοχλήσω για κάθε απορία. Δάσκαλε σε ευχαριστούμε. Μάθαμε πολλά για τα Βαλκάνια από σένα. Συγχαρητήρια.
π. Χρήστος