Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ - ‘’ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΦΙΛΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ, ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΨΙΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΦΛΟΙΟ’’ - Β. Χαραλάμπους

ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ - ‘’ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΦΙΛΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ, ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΨΙΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΦΛΟΙΟ’’*
Του Β. Χαραλάμπους

’Μετά λύπης μου από όσους φιλενωτικούς έχω γνωρίσει, δεν είδα να έχουν ούτε ψίχα πνευματική ούτε φλοιό’’*.  Με αυτά τα λόγια ο Όσιος Παΐσιος τόνιζε τη λύπη του για τις ενέργειες τότε του Πατριάρχη Αθηναγόρα.  Και φυσικά αυτά τα λόγια δεν είναι έκφραση ακρότητας, αλλά λόγια που μεθερμηνεύουν με την ασκητική απλότητα του Οσίου Γέροντα, το ολίσθημα της ανθρωπάρεσκης αγάπης, καταδεικνύοντας παράλληλα το κάλλος της εν αληθεία αγάπης.  Η  εν αληθεία αγάπη αποτελεί ασφαλή οδό σωτηρίας.
Η αγάπη Ορθοδόξως,  νοείται  εν αληθεία.   Αγάπη και αλήθεια στην Ορθόδοξη εν Χριστώ ζωή αλληλοπεριχωρούνται.  Ουδέποτε η αγάπη εργάζεται  σε βάρος της αλήθειας  και ουδέποτε η αλήθεια σε βάρος της αγάπης.   Οποιαδήποτε έκπτωση είτε στην εν Χριστώ αγάπη, είτε στην αλήθεια της Πίστης, αποτελεί στρέβλωση.  Εκπτώσεις είτε στην εν Χριστώ αγάπη, είτε στην αλήθεια της Πίστης, δεν συνάδουν με την εν Χριστώ ζωή. Αν κανείς αντιλαμβάνεται την αγάπη ή την αλήθεια εμπαθώς, θα οδηγηθεί σε εκπτώσεις και ως εκ τούτου σε στρεβλώσεις. Η έκπτωση από την εν Χριστώ αγάπη, την εν αληθεία δηλαδή αγάπη, είναι καρπός της εμπαθούς ανθρωπαρέσκειας.   Η εν αληθεία αγάπη είναι κανών ακριβείας στην εν Χριστώ ζωή. 
‘’Φαντάζομαι ότι θα με καταλάβουν όλοι, ότι τα γραφόμενά μου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας βαθύς μου πόνος δια την γραμμήν και κοσμικήν αγάπην, δυστυχώς του πατέρα μας κ. Αθηναγόρα’’ έγραφε στην επιστολή του προς τον Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Βασιλόπουλο ο Όσιος Παΐσιος.
‘’Με μια τέτοια περίπου κοσμική αγάπη και ο Πατριάρχης μας φθάνει στη  Ρώμη.  Ενώ θα έπρεπε να δείξη αγάπη πρώτα σε μας τα παιδιά του και στη Μητέρα μας Εκκλησία, αυτός, δυστυχώς, έστειλε την αγάπη του πολύ μακριά.  Το αποτέλεσμα ήταν να αναπαύση μεν όλα τα κοσμικά παιδιά, που αγαπούν τον κόσμον και έχουν την κοσμικήν αυτήν αγάπην, να κατασκανδαλίση όμως όλους εμάς, τα τέκνα της Ορθοδοξίας που έχουν φόβο Θεού…’’, έγραφε με πόνο στην επιστολή του ο Όσιος Παΐσιος.  Η εν Χριστώ αγάπη, είναι  εν η εν αληθεία αγάπη. «Πίστις ουν δι’ αγάπης ενεργουμένη το μέγα των αρετών», αναφέρει ο Άγιος Διάδοχος Φωτικής. 
Δεν διασπούσε ο Όσιος Γέροντας την ενότητα της Εκκλησίας, αλλά καθόριζε την πραγματική εκκλησιαστική ενότητα, η οποία είναι ενότητα εν αληθεία.  Η Εκκλησιαστική ενότητα νοείται εν αγάπη και εν αληθεία.  Δεν νοείται Εκκλησιαστική ενότητα χωρίς την εν αληθεία αγάπη.  Το κάλλος της εν αληθεία αγάπης, αποτελεί ασφαλή οδό σωτηρίας και η ενότητα εν αληθεία, την πραγματική εκκλησιαστική ενότητα.  Γιατί αγνοούν τούτη την έγνοια του Οσίου Γέροντα της Παναγούδας;

*Από την επιστολή του Οσίου Παϊσίου προς τον Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Βασιλόπουλο
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ορθογραφία και τα σημεία στίξεως από την επιστολή του Οσίου Παϊσίου έχουν παραμείνει όπως ήταν.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ένας φιλενωτικός κ. Χαραλάμπους και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο πόθος της Εκκλησίας. Λυπούμε για την καπήλευση από μέρους σας των γραπτών του Αγίου Παϊσίου για να περάστε τις θέσεις σας. Όποιος γνωρίζει μπορεί να κατανοήσει γιατί είπε αυτά τα λόγια ο Άγιος του Θεού.
Την ψίχα της πνευματικότητας ας την κρίνει ο Θεός και όχι οι άνθρωποί του.
Άγγελος Ευγενίδης

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει μεγάλη σημασία να είναι κανείς φιλενωτικός ή ανθενωτικός μόνον.
Σημασία έχει να δέχεται τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και να εκφέρη την γνώμη του με κύρος και αυθεντικότητα.
Γι αυτό και η γνώμη των Αγίων, που έχουν αυτό τον φωτισμό, είναι σπουδαιότερη από τις δικές μας γνώμες.
Εάν όμως δεν μας αρέσει η γνώμη των Αγίων, τότε ας αλλάξουμε την δική μας γνώμη, για να συμπέση με την δική τους.

Ανώνυμος είπε...

κ. Άγγελε Ευγενίδη δεν έκανα καμιά αυθαίρετη ερμηνεία. Απεναντίας δεν ανέφερα όλα εκείνα που με λύπη του είπε ο Άγιος Γέροντας για τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Καμιά άλλη ερμηνεία δεν δόθηκε στις αναφορές τουυ αυτές. Για το αν γράφω αδιακρίτως ή εμπαθώς δεστε κια το επόμενο κείμενο μου. Όσο αφορά αυτό που είπατε ότι είστε φιλενωτικός δεν νομίζω να είναι αυτό που εννοεί ο Άγιος.Εσείς μάλλον εκφράζετε τον πόθο της επιστροφής των Παπικών και όχι την έκπτωση σε αλήθειες της Πίστης μας.
Β. Χαραλάμπους

Ανώνυμος είπε...

Τσούζουν και τσιγαρίζουν τους ενόχους της πνευματικής προδοσίας της Ορθοδοξίας και τους υποστηρικτές τους οι θέσεις του αγίου.
ΟΥΔΕΙΣ των νεωτέρων αγίων και καταξιωμένων στη συνείδηση του πιστού λαού γερόντων υποστήριξε τον επάρατο οικουμενισμό.
Ίσα-ίσα που τον καταδίκασαν.
ΤΥΧΑΙΟ;