Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Τιμήθηκαν στην Κόνιτσα οι πολεμιστές της ιστορικής Μάχης - Γεώργιος Κουρκούτας

Πέρασαν 69 έτη από τα δραματικά γεγονότα του 1947
Τιμήθηκαν στην Κόνιτσα οι πολεμιστές της ιστορικής Μάχης

Με το καθιερωμένο θρησκευτικό Μνημόσυνο εις μνήμην των πεσόντων υπερασπιστών της πόλεως τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Μάχης της Κόνιτσας, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017. Επίκεντρο του Μνημοσύνου, που διοργανώνεται από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Ιωαννίνων  ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κονίτσης, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Ανδρέα.  Για την σημασία της Μάχης μίλησε σε ομιλία του εκ μέρους της Ε.Α.Α.Σ Νομού Ιωαννίνων ο κ.  Αναστάσιος Πάνου, Συνταγματάρχης ε.α..

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Ο κ. Πάνου περιέγραψε τα  γεγονότα της ιστορικής μάχης  και την  σημασία της θυσίας των μαχητών της Κονίτσης. Με ιστορική ακρίβεια εξιστόρησε τα γεγονότα και εξήρε την θυσία των πεσόντων ανδρών του 582 Τ.Π., του 584 Τ.Π., των Λ.Ο.Κ.  καθώς και της Χωροφυλακής αλλά και των υπερασπιστών πολιτών της Κονίτσης, που απέκρουσαν την επίθεση των Κομμουνιστών ανταρτών και την προσπάθεια τους να καταλάβουν  την κωμόπολη της Κονίτσης, για να την μετατρέψουν σε «πρωτεύουσα» της «Κυβέρνησης» που είχαν σχηματίσει στα βουνά. Αναφέρθηκε επίσης και στην σημασία της άφιξης στην Κόνιτσα της τότε βασίλισσας Φρειδερίκη στις 7 Ιανουαρίου 1948, αμέσως με την λήξη της πολιορκίας, ένα γεγονός που  φανέρωνε την πανελλήνια απήχηση της ιστορικής αυτής μάχης.
 Παράλληλα επεσήμανε και κατέκρινε τα σχέδια αλλοίωσης του Ελληνικού πληθυσμού και υποβαθμίσεως της Ορθοδοξίας που εξυφαίνονται τα τελευταία χρόνια με την εισβολή μουσουλμάνων μεταναστών στην χώρα μας.
Ακολούθως ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γεώργιος Κουρκούτας ανέγνωσε το μήνυμα ενός από τους Αξιωματικούς των Λ.Ο.Κ.  που συμμετείχαν στην διάσωση της Κόνιτσας τον Δεκέμβριο του 1947 και τον Ιανουάριο του 1948, του Διμοιρίτη του 64 Λ.Ο.Κ. κ. Βασιλείου Μαντζαρλή, Συνταγματάρχη ε.α. Ο κ. Μαντζαρλής στο μήνυμα του απηύθυνε χαιρετισμό στους κατοίκους της Κονίτσης, με τους πατέρες και τους παππούδες των οποίων αγωνίστηκαν οι τότε Έλληνες στρατιώτες για την υπεράσπιση της Ελλάδος και της Ηπείρου από τα σχέδια των Κομμουνιστών.
Τον λόγο στο τέλος έλαβε και ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας. Ο Μητροπολίτης εξήρε την θυσία των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων για να μείνει ελεύθερη η Κόνιτσα. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσα γίνονται σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Κάλεσε τον πιστό λαό να μη χάσει το κουράγιο του, αλλά να παίρνει δύναμη από το Θεό για αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Η Ιερά Μητρόπολις Κονίτσης προσέφερε μία μικρή δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού σε όλους τους παρευρεθέντες, όπου και ετέθη από πολλούς πολίτες προς τις επίσημες αρχές του τόπου το ζήτημα της επανατοποθέτησης του ανδριάντα της Βασίλισσας Φρειδερίκης, το οποίο βρίσκεται σε αποθήκη του Δήμου Κόνιτσας και αποτελεί έργο του κορυφαίου γλύπτη και Ακαδημαϊκού Μιχαήλ Τόμπρου.

Παρόντες στο Μνημόσυνο ήταν ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Δήμαρχος Κονίτσης κ. Ανδρέας Παπασπύρου και ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Καλλιντέρης, ο Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων Αντιστράτηγος ε.α. κ. Δημήτριος Κωστούλας, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων  Χωροφυλακής και Αστυνομίας κ Σπυρίδων Κίτσιος. Στην εκδήλωση εθνικής μνήμης συμμετείχαν  δεκάδες πολίτες από την Ήπειρο, την Θεσσαλονίκη και την Ηλεία.


Λόγω του παγετού στο μνημείο πεσόντων έγινε ένα Τρισάγιο από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μήτσιο στο Ηρώο των πεσόντων που βρίσκεται στο Κοιμητήριο της πόλεως. Εκεί κατετέθησαν στέφανοι από την Ένωση  Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) Ιωαννίνων, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων, ο κ. Δημήτριος Θεοχάρης για τον σύνδεσμο Ν. Ζέρβα ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ν. Άρτας και εις μνήμην του θανόντος πολεμιστή του Γράμμου Γεωργίου Γκέλη, ο κ. Διονύσιος Βουλγαρόπουλος για την Εθνική Αντίσταση Π.Α.Ο.-ΕΣΕΑ Θεσσαλονίκης και ο κ.  Γεώργιος Τόσκας για  την Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων. Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
Γεώργιος Κουρκούτας ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν υπήρχε η γενναιότητα της βασίλισσας Φρειδερίκης για να ενισχύσει και να εμπνεύσει τον Ελληνικό Στρατό στην Κόνιτσα η πατρίδα μας θα περνούσε όσα πέρασαν οι λαοί των Βαλκανίων υπό τον κομουνιστικό ζυγό.

Ανώνυμος είπε...

...με την εισβολή μουσουλμάνων μεταναστών...
δυστυχώς έτσι εκφράζονται και αντιμετωπίζουν κάποιοι τους ταλαιπωρημένους μετανάστες......
Ντροπή του.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή δεν υπάρχουν και χιλιάδες μουσουλμάνοι μετανάστες εισβολείς στην Ελλάδα; Την παρουσία των μουσουλμάνων μεταναστών αποδέχεται και ο κ. Μουζάλας, πέρα από τους πρόσφυγες, που χρήζουν βοηθείας. Δεν έχετε δει τις διαδηλώσεις μουσουλμάνων και τα ραμαζάνια στο κέντρο των Αθηνών; Τι είναι όλα αυτά; Κια γιατί οι λοιποί Ευρωπαίοι δεν τους θέλουν; Είναι όλοι ...αντιανθρωπιστές; Ας δούμε την αλήθεια πριν βρεθούμε προ εκπλήξεων....