Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Υλικοί και πνευματικοί ρύποι - Ιάκωβος

Υλικοί και πνευματικοί ρύποι

          Το σώμα μας είναι υλικό. Σαν τέτοιο λερώνεται συνεχώς από διάφορους ρύπους, όπως σκόνη, λάσπη, αίμα, ιδρώτα και πολλούς άλλους.
          Επειδή θέλουμε να είμαστε υγιείς και καθαροί για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους που είναι κοντά μας πλενόμαστε και λουζόμαστε συχνά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα απορρυπαντικά . Φροντίζουμε επίσης να διατηρούμε καθαρά τα ρούχα, τα σπίτια, τα έπιπλα και τα σκεύη μας, τις αυλές και τους κήπους μας, τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους .
          Πρέπει επίσης  όλοι να συνεργαζόμαστε και να φροντίζουμε να διατηρούμε τη φύση – βουνά, χωράφια, ποτάμια, θάλασσα - αρρύπωτα. και να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να μη μολύνεται η ατμόσφαιρα με διάφορα, πολλές φορές δηλητηριώδη αέρια .
Εκτός από το σώμα διαθέτουμε και την ψυχή, που, ενώ δεν είναι υλική αλλά αθάνατο πνεύμα που χάρισε στον καθένα μας ο Πανάγαθος Θεός, εν τούτοις λερώνεται και αυτή, όχι από υλικούς αλλά από πνευματικούς ρύπους .

H ψυχή, το ανεκτίμητο αυτό θεϊκό δώρο, μας χαρίζεται ολοκάθαρη και αγνή, χωρίς κανένα απολύτως ρύπο, γιατί ο Κύριος δεν δημιούργησε τίποτε κακό ή ακάθαρτο. Από δική μας άγνοια, τάση και ροπή προς το κακό, από πονηρές σκέψεις που ο διάβολος μας βάζει έντεχνα στο μυαλό κι εμείς αβασάνιστα τις υιοθετούμε, με λόγια και το χειρότερο με πράξεις λερώνουμε τη ψυχή μας και την αρρωσταίνουμε.
Ο κατάλογος των ρύπων της ψυχής είναι ατέλειωτος : Ζήλεια, χαιρεκακία, αχορταγία και απληστία, ψέμα, δολιότητα, υποκρισία, αχαριστία,  ειρωνεία, φθόνος, συκοφαντία, μίσος ...
Δυστυχώς όμως, ενώ για το υλικό και φθαρτό σώμα ξοδεύουμε σχεδόν όλο το χρόνο μας και καταβάλλουμε συνεχείς κόπους και φροντίδες για να το διατηρούμε υγιές και καθαρό, για την αθάνατη ψυχή μας ελάχιστα ή τίποτε δεν κάνουμε για να την καθαρίζουμε από τους ρύπους.
Και είναι αλήθεια πώς είναι αδύνατο να καθαριστεί η ψυχή αν τη φροντίζουμε μόνο μερικές φορές το χρόνο. Πρέπει λοιπόν όπως κάνουμε και με το σώμα, καθημερινά να τη νοιαζόμαστε και να την καθαρίζουμε.
Έχουμε πανίσχυρα απορρυπαντικά γι αυτό το σκοπό αλλά δεν τα χρησιμοποιούμε. Είναι η πίστη, η αγάπη κι η ακλόνητη ελπίδα και εμπιστοσύνη  στον Κύριο, η φιλανθρωπία, η ελεημοσύνη, η αλληλοκατανόηση, η καθαρή καρδιά, η ειρήνη της ψυχής, ο αυτοέλεγχος, η ταπείνωση, η μετάνοια και πάνω απ’ όλα το Τίμιο Σώμα και Αίμα του Χριστού.
Ας αρχίσουμε λοιπόν όλοι από σήμερα – γιατί το αύριο είναι κρυμμένο και άγνωστο – να καθαρίζουμε καθημερινά όχι μόνο το φθαρτό μας σώμα αλλά και την αθάνατη ψυχή μας.

Ιάκωβος                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: