Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

32ο Παιδαγωγικό Συνέδριο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ


32ο Παιδαγωγικό Συνέδριο
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
Σάββατο 4.2.2017 Κυριακή 5.2.2017

Με τη συμμετοχή άνω των 700 συνέδρων πραγματοποιήθηκε το 32ο Παιδαγωγικό Συνέδριο που οργάνωσε και φέτος ο τομέας επιστημόνων της Χριστ. Εστίας Πατρών.
Το γενικό θέμα του συνεδρίου «Παιδιά στην ψηφιακή εποχή» επελέγη από τους διοργανωτὲς προκειμένου γονείς και εκπαιδευτικοί να διερευνήσουν την σημερινή ψηφιακή εποχή στην οποία κινούμαστε όλοι, την εποχή που «ο καθένας µέσω του διαδικτύου µπορεί ν’ αλλάξει τον κόσµο», αλλά και να αλλοιωθεί ριζικά από τον κόσμο.
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΧΕΠ κ. Γ. Καραγεωργόπουλος, ο οποίος στο τέλος κάλεσε τον κ. Άγγελο Αντωνέλλη να αναλάβει την προεδρία του Συνεδρίου. Οι εισηγήσεις της πρώτης ημέρας επικεντρώθηκαν στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και παρουσιάστηκαν από τέσσερις εισηγητές:
- τον κ. Νικ. Λεβεντάκη, Μηχανολόγο Μηχανικό (ΕΜΠ), (Ηλεκτρονική πραγματικότητα: Μια διαρκώς ανανεούμενη πρόκληση)
- την κ. Αναστασία Φράγκου, Μsc Ραδιοηλεκτρολογίας Επικοινωνιών, (Έξυπνα κινητά)
- τον κ. Ελευθ. Παπαλέξη, Msc Ιατρικής Πληροφορικής, (Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης)





 Μετά το διάλειμμα ακολούθησε η εισήγηση του Dr Βάιου Νταφούλη, διευθυντή Παιδοψυχιατρικού ΓΠΝΘ «Ιπποκράτειο» με θέμα: Διαταραχή εθισμού – εξάρτησης.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με την τελετή του αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του Συνεδρίου ενώ το κλείσιμο έγινε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟ. Σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις και ερωτήσεις πολλών συνέδρων, κυρίως εκπαιδευτικών.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Αχαΐας Ανδ. Κατσανιώτης και Ν. Νικολόπουλος, ο πρ. Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκοτσόπουλος Ηλίας, ο σχολικός σύμβουλος των Καθηγητών Πληροφορικής κ. Μπίρμπας Θεοδ., η σχολική σύμβουλος κ. Χαρά Βοϊνέσκου, και πλήθος στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ενώ το συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά από τον ΡΣ της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και μαγνητοσκοπήθηκε για το τηλεοπτικό κανάλι ΛΥΧΝΟΣ.

Η δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου (Κυριακή 5.2.2017) επικεντρώθηκε στην ψηφιακή προστασία του παιδιού και την πνευματική θωράκισή του και αναλύθηκε από δύο εισηγητές: την κ. Ευαγ. Τζιάσιου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΗΥ Msc ΤΠΕ στην Εκπαίδευση (Προστατεύω ψηφιακά το παιδί και δημιουργώ μαζί του) και τον π. Μάρκο Τζανακάκη, Αρχιμ. – Ιεροκήρυκα Ι.Μ. Πατρών (Πνευματική θωράκιση στην σύγχρονη εποχή).
Το κλείσιμο του συνεδρίου την δεύτερη ημέρα έκανε ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μητροπόλεως Πατρών π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε το προεδρείο και τους διοργανωτές, μίλησε για τα πνευματικά εφόδια που πρέπει εμείς ως γονείς και εκπαιδευτικοί να διαθέτουμε ώστε με τη Χάρη του Θεού να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους μαθητές μας από τους πολλαπλούς κινδύνους που κρύβονται στην ψηφιακή εποχή και απειλούν την ευαίσθητη νεανική ύπαρξή τους.
























4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το φετινό συνέδριο εκτός από την επιστημονική του πλευρά ήταν πρακτικό, κατατοπιστικό και ενημερωτικό για τους γονείς.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το συνέδριο της Εστίας. Επισημαίνω την απουσία κληρικών. Είναι καυτό για την σύγχρονη ποιμαντική το θέμα. Οι κληρικοί όμως εκτός ελαχίστων δεν έδωσαν το παρών. Δίκιο έχει φίλος που μου είπε ότι δεν είναι ανάγκη να παρακολουθήσουν αυτοί τα γνωρίζουν όλα και διδάσκουν χωρίς ειδικότητα. Εμείς που το παρακολουθήσαμε ωφεληθήκαμε. Να έχει ο Θεός καλά τους εισηγητές, τους διοργανωτές και όσους κοπίασαν για αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί κληρικοί ήλθαν στο Συνέδριο το διήμερο με πρώτο και καλύτερο τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό και ευλόγησε το όλο Συνέδριο.
Όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία.
Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου είναι η πληρότητα της Εκκλησιαστικής Συνάξεως.
Καθώς διάβασα στο μπλοκ αυτό την επομένη ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μίλησε στην Αθήνα στους Επιστήμονες του αδελφού Συλλόγου του «Μεγάλου Βασιλείου». Είναι γνωστό ότι ο Μητροπολίτης μας αγκαλιάζει και ευλογεί όλες τις προσπάθειες.

Αναστάσιος είπε...

Λυπούμε βαθύτατα για τον άκαρπο αυτό διάλογο. Από την καταμέτρηση των δελτίων συμμετοχής εις το συνέδριο το παρακολούθησαν τις δύο ημέρες 47 κληρικοί. Τα υπόλοιπα είναι περιττά.