Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Η Ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού μέσα από ένα βιβλίο


 Η Ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού μέσα από ένα βιβλίο
Παρουσιάστηκε ο «Ξύλινος Σταυρός» στον Πύργο

Με την συμμετοχή πολλών πολιτών από όλη την Ηλεία και με ένα πάνελ εξαίρετων ομιλητών παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2017 το ιστορικό μυθιστόρημα της Σταματίας Καραγεωργίου –Πάπιστα «Ο Ξύλινος Σταυρός». Στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας φιλοξενήθηκε η εκδήλωση που έδωσε την δυνατότητα στο κοινό μέσα από λογοτεχνικές και ιστορικές αναφορές, και με την προβολή σχετικών ιστορικών τεκμηρίων να κατανοήσει τον μακρό αγώνα και την αγωνία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου να διατηρήσουν την Ελληνική Ορθόδοξη ταυτότητα τους από το 1912-1913 (οπότε και απελευθερώθηκε για πρώτη φορά η ενιαία Ήπειρος) μέχρι σήμερα.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος «Ορθόδοξος Κυψέλη», σε συνεργασία με τους κυρίους Πάνο Διαμαντόπουλος και Γεώργιο Κουρκούτα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο τ. Υπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας, που μίλησε για την ανάγκη συνεχίσεως του αγώνα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου,
ενώ εκ μέρους του Δήμου Πύργου χαιρετισμό μετέφερε η Αντιδήμαρχος κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε η ηθοποιός κ. Βαρβάρα Λαζαρίδου, ενώ στην δική του εισήγηση ο καθηγητής Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε μία ιστορική αναδρομή της περιόδου 1912-1992  μέσα από σχετικά οπτικά στοιχεία και τεκμήρια. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενώσεως των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου «Ομόνοια» κ. Λεωνίδας Παππάς μίλησε για τα σύγχρονα προβλήματα του Ελληνισμού της Αλβανίας, μέσα από τις ποικίλες δυσκολίες που προξενούν οι αλβανικές κυβερνήσεις, όπως η αφαίρεση της γης και των οικημάτων των Ελλήνων, ενώ ζήτησε να συστρατευθούν όλοι για την σωτηρία του Πολιτισμού και της παρουσίας των Ελλήνων στα εδάφη τους.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της ιδίας της συγγραφέως κ. Σταματίας Καραγεωργίου-Πάπιστα στα γεγονότα που λογοτεχνικά καταγράφει, ενώ η βιολόγος από το Αλίκο Αγίων Σαράντα κ. Ελένη Παππά, που μίλησε για τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις της περιόδου Εμβέρ Χότζα 1945-1990. Την προσωπική του οπτική για το βιβλίο μετέφερε στην δική του εισήγηση ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άρης Πέτρος Τριποδάκης και η σειρά των ομιλητών έκλεισε με την ομιλία του Εκδότη και φιλολόγου κ. Φιλοθέου Κεμεντζετζίδη με θέμα «Το κάλεσμα του Μακαριστού Επισκόπου Κονίτσης Σεβαστιανού στο χθες του ΄80, τόσο επίκαιρο στο σήμερα».
Ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον καθηγητή κ. Γ. Κουρκούτα, ενώ ακούστηκαν και πολλές απόψεις από τους Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Ηλεία. Το παρών ανάμεσα στους άλλους έδωσαν ο τ. Βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κων. Λούρμπας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Έφεδρων Αξιωματικών και αντιπρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας  κ. Δημήτριος Μιχόπουλος, ο Λογοτέχνης και ιατρός κ. Ιωσήφ Αργυρίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού κ. Τζένη Τσεμπενέκα, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο τ. Πρόεδρος του ερασιτέχνη Πανηλειακού κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Αγγελική Πετρογιάννη, η τ. Σχολική Σύμβουλος κ. Χαρά Ρόρρη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Βουνάργου κ. Παύλος Παγκράτης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας της Π.Ε.Θ. π. Θεόδωρος Χαμάλης κ.ά.






2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα στους αγώνες του ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ και των ελληνόψυχων παιδιών της ΣΦΕΒΑ που έδιναν μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών που στέναζαν κάτω από το καθεστώς του Χότζα.
Οι Βορειοηπειρώτες απέκτησαν ελευθερίες. Ήλθαν στην Ελλάδα γέμισε το στομάχι τους και η τσέπη τους, και ξέχασαν την βόρειο Ήπειρο.
Στον Πύργο δεν υπάρχουν Βορειοηπειρώτες; Γιατί ελάχιστοι ως ακροατές; Όπως διάβασα όλοι σχεδόν ήταν εκπρόσωποι που πήγαν για κοινωνικούς λόγους.
Έδωσε το παρών ο πρόεδρος της Ομόνοιας και οι Βορειοηπειρώτες θα περνούσαν την ώρα τους στην καφετέρια αντί να πάνε στην εκδήλωση αυτή.
Ντροπή τους. Να μην ασχοληθεί πλέον κανένας μαζί τους δεν το αξίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Στην εκδήλωση του Πύργου ήταν περίπου 15-20 Βορειοηπειρώτες, που συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Κάτι είναι κι αυτό...