Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας

 Με μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων από όλη την χώρα
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας
Πόσο επίκαιρος είναι ο λόγος του Αποστόλου Παύλου
Αφιερωμένο στα 1950 έτη από το Μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου
Πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως με γενικό θέμα «Ο Απόστολος Παύλος- 1950 χρόνια από το μαρτύριο του». 
Οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη»  στον Πύργο. Αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, εισαγωγή στο Συνέδριο έγινε εκ μέρους της Μητροπόλεως από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, ενώ αναγνώστηκαν και μηνύματα από πολλά μέρη της Ελλάδος από συνέδρους που χαιρέτισαν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Πρώτη ομιλία έγινε από την κ. Αθηνά Κονταλή που ανέγνωσε την εισήγηση του απόντος κ. Μπελέζου, με κέντρο αναφοράς στην ζωή και τις ιεραποστολικές περιοδείες του Αποστόλου Παύλου.  
Ακολούθως ο κ. Αθανάσιος Αντωνόπουλος ανέπτυξε το θέμα της Θείας Ευχαριστίας μέσα από τα γραπτά και το έργο του Παύλου, όπως αποτυπώνει την Ορθόδοξη Παράδοση. Οι εισηγήσεις έκλεισαν με τον καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο, που παρουσίασε το θέμα «Ο άνθρωπος κατά τον Απ. Παύλο και την θύραθεν φιλοσοφία, Πλάτωνος και Αριστοτέλους». Το Προεδρείο της πρώτης ημέρας συγκρότησαν οι Θεολόγοι π. Αθανάσιος Χαμάλης και κ. Γεώργιος Κομιώτης, με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο της Π.Ε.Θ. κ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα.  Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε διάλογος μεταξύ των εισηγητών και των συνέδρων.
Η συνεδρία της Κυριακής στην Αμαλιάδα
Οι εργασίες συνεχίσθηκαν την επομένη το πρωί στην πόλη της Αμαλιάδος. Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου προέστη ο Μητροπολίτης κ. Γερμανός, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, η πρώτη εισήγηση στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» έγινε από τον κ. Θωμά Ιωαννίδη, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο Γάμος κατά τον Απόστολο Παύλο». Σε αυτό ανέλυσε στις ερμηνείες του γάμου στην εποχή του Αποστόλου Παύλου τον 1ο  αιώνα μΧ στην Κόρινθο και στο σήμερα. Ακολούθησε η εισήγηση του Δρ Θεολογίας κ. Αθανασίου Δεσπότη με θέμα «Πάντες εις εν σώμα εβαπτίσθημεν και πάντες εν πνεύμα εποτίσθημεν. Ενσωμάτωση και πνευματική αναγέννηση στην Εκκλησία κατά τον Απ. Παύλο», .
Τις εισηγήσεις της Συνεδρίας έκλεισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήριος Δεσπότης με το θέμα «Παύλος και Ηθική στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 1ου αιώνος μΧ και τον μετανεωτερικό 21ο αιώνα μΧ», όπου έκανε μία επιτυχημένη σύγκριση της εποχής του Αποστόλου Παύλου με την σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή μας του Διαδικτύου και της μετανεωτερικότητας.
Την προεδρία της συνεδρίας είχε ο πανεπιστημιακός κ. Νικόλαος Κουλουγλιώτης. Οι εργασίες έκλεισαν με διάλογο, όπου κυριάρχησαν οι σύγχρονες αντιλήψεις για την ερμηνεία των κειμένων του Αποστόλου Παύλου, ενώ αναφορά έγινε από τους συνέδρους στο μάθημα των Θρησκευτικών και την εισαγωγή της «Θεματικής εβδομάδας» στα Γυμνάσια της χώρας, ως μιας νέας πολύπλευρης προκλήσεως για Θεολόγους και γονείς.  Στο τέλος της συνεδρίας η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας παρέθεσε γεύμα αγάπης στον χώρο του ιδρύματος «Παναγία Καθολική» της Γαστούνης.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάθε χρόνο είναι σημαντικό γεγονός αυτό το συνέδριο.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, για το θέμα της ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ και τις περιβόητες "Έμφυλες Ταυτότητες" οι εισηγητές Πανεπιστημιακοί πήραν ουδέτερη θέση. Οι ακροατές περίμεναν περισσότερο θάρρος...