Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Να αποφεύγωνται τα άκρα· με τα άκρα δεν λύνονται τα θέματα - Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης

- Γέροντα, ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση, όταν προκύπτουν δύσκολα εκκλησιαστικά θέματα;

Να αποφεύγωνται τα άκρα· με τα άκρα δεν λύνονται τα θέματα. Βλέπαμε παλιά, ο μπακάλης έβαζε λίγο-λίγο με την σέσουλα στην ζυγαριά, και έτσι έβρισκε την ακρίβεια και ισορροπούσε και η ζυγαριά. Δηλαδή δεν έβαζε απότομα πολύ ούτε αφαιρούσε απότομα πολύ. Τα δύο άκρα πάντα ταλαιπωρούν την Μητέρα Εκκλησία και οι ίδιοι που τα κρατούν ταλαιπωρούνται, γιατί τα δύο άκρα συνήθως καρφώνουν… Είναι σαν να κρατάη το ένα άκρο δαιμονισμένος, όταν έχη αναίδεια πνευματική (περιφρόνηση για όλα), και το άλλο άκρο σαν να το κρατάη τρελλός, όταν έχη μωρό ζήλο με στενοκεφαλιά. Ένας πνευματικά αναιδής δηλαδή με έναν ζηλωτή, που έχει μωρό ζήλο, ποτέ δεν συμφωνούν, αλλά τρώγονται και χτυπιούνται, γιατί και οι δύο στερούνται την θεία Χάρη.
Τότε – Θεός φυλάξοι! – μπορεί να χτυπιούνται συνέχεια τα δύο άκρα και «άκρη να μην τους βρίσκη» κανείς. Εκείνοι που θα μπορέσουν να λυγίσουν τα δύο αυτά άκρα, για να ενωθούν – να ομονοήσουν-, θα στεφανωθούν από τον Χριστό με δύο αμάραντα στεφάνια.
Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη απάντηση για τους φανατικούς που μονοπωλούν απόψεις του Οσίου Παϊσίου για με περάσουν τις δικές τους ιδεοληψίες.

Ανώνυμος είπε...

Οι άγιοι κρίνουν σοφά. Οι μαχητές της υπερορθοδοξίας είναι των άκρων. Οι ακρότητες δεν κάνουν καλό βλάπτουν την Ορθοδοξία.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι προσπαθούν με ακρότητες να δώσουν λύσεις σε εκκλησιαστικά ζητήματα τα περιπλέκουν. Οι ακραίου τύποι που κάνουν κακό στην εκκλησία με τις ομιλίες τους για την προάσπιση της ορθοδοξίας να προσέξουν γιατί της κάνουν κακό.

Ανώνυμος είπε...

"Εκείνοι που θα μπορέσουν να λυγίσουν τα δύο αυτά άκρα, για να ενωθούν - να ομονοησουν - θα στεφανωθούν από τον Χριστό με δύο αμάραντα στεφάνια."
Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο !
Αντί να προσπαθή πάσει δυνάμει, να ενώση τους Ορθοδόξους με Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, Αγγλικανούς, κλπ., ας προσπαθήση πρώτα να εμπεδώση την Ομόνοια στους Ορθοδόξους (Οικουμενιστές και Ζηλωτές), και θα λάβη ΔΥΟ στεφάνια, κατά τον Αγιο Παίσιο.

Ανώνυμος είπε...

Άγιε έχεις δίκιο αλλά που να το βρεις. Στην σημερινή εποχή, επικρατούν όσοι φωνάζουν. Δεν επικρατών οι ορθόδοξα σκεπτόμενοι αλλά οι διαμαρτυρόμενοι. Αυτοί είναι η αιτία του κακού στην πολιτική και θρησκευτική ζωή του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

Εναν παισιο χρειαζεται η ελλαδα....

Ανώνυμος είπε...

Ένας Παίσιος δεν κάνει τίποτε. Αυτόν άλλωστε τον είχε η Ελλάδα!! Ούτε ο Θεός δεν την σώζει την Ελλάδα, γιατί οι έλληνες απομακρύνθηκαν από αυτόν.