Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Η σημασία των Βιβλιοθηκών της Ηλείας στον 21ο αιώνα

 Με επιτυχία η εκδήλωση στο Λαμπέτι Πύργου
Η σημασία των Βιβλιοθηκών της Ηλείας στον 21ο αιώνα

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο (Λαογραφικό Μουσείο) Λαμπετίου η εκδήλωση με θέμα «Βιβλιοθήκες της Ηλείας- Το βιβλίο στον 21ο αιώνα».  Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ενορία Αγίου Νικολάου Λαμπετίου και η διαδικτυακή ομάδα «Φίλοι της Δημόσιας Ηλειακής Βιβλιοθήκης».

 Τους καλεσμένους και τους ομιλητές ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους ο εφημέριος Λαμπετίου, πατήρ Διονύσιος Μιχαλόπουλος. Στην εκδήλωση μίλησε αρχικά  η ιστορικός- αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου με θέμα « Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου και η Ιστορία της»,  όπου με την συνδρομή αναλόγου οπτικού υλικού παρουσίασε την πορεία συγκροτήσεως και λειτουργίας Βιβλιοθήκης στον Πύργο από τις αρχές του 20ου αιώνα, με οραματιστές ανθρώπους, όπως ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και ο Τάκης Δόξας.

Ακολούθως ο Οικονομολόγος και Ιστορικός κ. Διονύσης Τραμπαδώρος παρουσίασε το θέμα «Ιστορικά τεκμήρια για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης Πύργου των ετών 1927-1939», μέσα από τον Τύπο της μεσοπολεμικής εποχής. Ιδιαίτερα τόνισε την σημασία των Ευεργετών στο θέμα της Παιδείας και του Πολιτισμού στην Ηλεία, οι οποίοι  αξίζουν κάθε τιμή για το έργο τους.
Την εκδήλωση έκλεισε  ο Φιλόλογος του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Γεώργιος Κουρκούτας με θέμα « Η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας και η Ιστορική Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας». Παρουσίασε τις μεγάλες μορφές του ομογενούς ευεργέτη της Αμαλιάδος Χρήστου Παπαχριστόπουλου και του Φιλικού και Ευεργέτη των Γραμμάτων της νεώτερης Ελλάδος Κωνσταντίνου –Αγαθόφρονος Νικολόπουλου, από την Ανδρίτσαινα, για τον οποίο διάβασε κείμενο που είχε συντάξει την Άνοιξη του 1821 και καλούσε τους Έλληνες να ξεσηκωθούν, όπως οι πρόγονοι τους.
Στο τέλος της εκδηλώσεως προσφέρθηκαν από τις κυρίες της Ενορίας Λαμπετίου και του Λαογραφικού Μουσείου γλυκά και αναψυκτικά σε όλους τους παρευρεθέντες, ενώ ο πατήρ Διονύσιος Μιχαλόπουλος, που προσέφερε και βιβλία σε όλους τους παρευρεθέντες. Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Κωσταριάς, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λαμπετίου κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, η Διευθύντρια του ΕΕΕΚ Πύργου κ. Αγγελική Πτερόγιαννη, ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Κων. Μποσμής, ο ιατρός κ. Σπύρος Παπαγεωργίου, ο συνταξιούχος καπετάνιος Εμπορικού Ναυτικού κ. Βασίλης Μπίρμπας, ο Μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Αναστασίου, η Φιλόλογος κ. Βούλα Καραβούλια κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: