Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς την Πέμπτη 9 Μαρτίου

Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα 
στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς την Πέμπτη 9 Μαρτίου
οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017», ιδιαίτερη ευλογία θα αποτελέσει η φιλοξενία Ιερών Λειψάνων των Αγίων Πατέρων, που έζησαν στο μοναστήρι της Όπτινα, στην Ρωσία.
Τα Ιερά Λείψανα θα μεταφερθούν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σαγματά όπου και φυλάσσονται, με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα, την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στις 7.00 μμ.
Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει αφιέρωμα στους Αγίους Πατέρες της Όπτινα, με ομιλητή τον Πρωτοπρεσβύτερο Σπυρίδωνα Βασιλάκο, της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και Ιερά Παράκληση προς τιμήν των Αγίων.
Τα Ιερά Λείψανα θα παραμείνουν στο Ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως την Τετάρτη 5 Απριλίου. Παράλληλα, στο Ναό φιλοξενείται και η Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών.


Ιερά Μονή της Όπτινα στη Ρωσία
Έχοντας κτήτορα έναν μετανοημένο αρχιληστή και περνώντας πολλά δεινά, η Μονή έζησε την πνευματική της αναγέννηση τον 18ο αιώνα. Κι αυτό, όταν εγκαταστάθηκαν εκεί μαθητές του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι, ο οποίος υπήρξε αυθεντικός φορέας της γνήσιας ορθόδοξης παράδοσης, με αποτέλεσμα να έχουμε την έναρξη της μεγάλης φιλοκαλικής αναγέννησης της Ρωσίας.
Σταδιακά, το μοναστήρι και κυρίως υπό την ηγουμενία του Στάρετς Μωυσή, έγινε το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Ρωσίας και χαρακτηρίστηκε το Άγιον Όρος της.
Σε αυτήν έζησαν και αγίασαν οι θεματοφύλακες της Ορθοδοξίας στη Ρωσία, η μνήμη των οποίων συνολικά εορτάζεται στις 11 Οκτωβρίου και του καθενός ξεχωριστά, την ημέρα της μνήμης του.
Οι Άγιοι αυτοί είναι: Μωυσής, Αντώνιος, Λεωνίδας, Μακάριος, Ιλαρίων, Αμβρόσιος, Ανατόλιος Α’, Ισαάκ Α’, Ιωσήφ, Βαρσανούφιος, Ανατόλιος ο Νέος, Νεκτάριος, Νίκων ο Ομολογητής, Ισαάκ ιερομάρτυρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: