Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

  Κάθε χρόνο, Κυριακή της Ορθοδοξίας, πραγματοποιείται η έξοδος της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας από το προσκύνημά της. Η εικόνα δηλαδή, λιτανεύει από τα Μυρτίδια στη Χώρα, όπου παραμένει μέχρι τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα ξεκινήσει το δεκαπενθήμερο ταξίδι Της σε όλα τα χωριά των Κυθήρων για να επιστρέψει στο Θρόνο Της, την Κυριακή των Μυροφόρων.  Αυτό το θρησκευτικό έθιμο καθιερώθηκε επίσημα το 1842  και από τότε τηρείται αδιαλείπτως με εξαίρεση τα χρόνια της κατοχής.
 Έτσι και φέτος εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η Κυριακή της Ορθοδοξίας στα Κύθηρα. Μετά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής και Θαυματουργού Εικόνας της Μυρτιδιωτίσσης, από την Ιερά Μονή στο Λιβάδι. (περίπου 3 ώρες με τα πόδια).
Η εικόνα παρέμεινε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου για λίγες ώρες.  Το απόγευμα έγινε ο κατανυκτικός Εσπερινός και η εικόνα ανεχώρησε για τη Χώρα (άλλες περίπου 2 ώρες) όπου τοποθετήθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου και εψάλλει η Παράκληση. Ο Σεβασμιώτατος, το ιερατείο του νησιού και πολλοί προσκυνητές συνόδευσαν την εικόνα. Κατά την διάρκεια της λιτανείας, οι ιεροψάλτες έψαλλαν τον ακάθιστο ύμνο και τον παρακλητικό κανόνα της Παναγίας μας.


Πηγή: Σεμπρεβίβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: