Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ … σε κοινωνία κοινωνιοδομημένη! -

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ
… σε κοινωνία κοινωνιοδομημένη!
·        Σπουδαίες πνευματικές ευκαιρίες στην πόλη τού Πρωτοκλήτου, στους Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων και Αγ. Ιωακείμ

ΤΟΥ ΒΑΣ. Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Φίλες και Φίλοι, αναμφίβολα η εποχή μας είναι μια εποχή όπου η σύγχρονη κοινωνία βιώνει μια πολυπλοκότητα και μια άνευ προηγουμένου πνευματική και ιδεολογική τρικυμία! Θα ταίριαζε …γάντι, αυτό που ακούγεται σε δαιδαλώδεις καταστάσεις και περιγράφεται σαν …τρικυμία εν κρανίω!
Αποτελεί, δυστυχώς, η κοινωνία μας μια ζούγκλα γεμάτη θεριά όπως ο φόβος, το πνευματικό σκοτάδι, το ιδεολογικό μπέρδεμα και, κυρίως η επικράτηση των κανόνων μιας ακοινώνητης …κοινωνίας (!)…
Φίλες και Φίλοι, αυτή η κοινωνία, την οποία ονοματίσαμε ζούγκλα, είναι στο χέρι μας να γίνη παραδεισένια, να γίνη ολόφωτη λεωφόρος αν, ασφαλώς, καταστεί έγνοια τού καθ’ ενός μας.
Προς αυτή δε την κατεύθυνση –που είναι κατεύθυνση απολύτως φυσική και πορεία ολωσδιόλου φυσιολογική-  μάς καλεί και μάς στηρίζει, η Ιερά Μητρόπολίς μας. Έτσι, εστίες αγγελικής οπτασίας σε τρόπο που το «κατ’ εικόνα» εξισώνει τούς ανθρώπους ενώ το «καθ’ ομοίωσιν» τούς εξυψώνει, βρίσκει κανείς διάσπαρτες στην Πάτρα μας. Ας αναφέρουμε δύο:
-         Ο ταπεινός –πλην όμως ξακουστός στην πνευματική Πάτρα και την Ορθόδοξη συνείδησή μας- Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Πατρών.
-         Ο νεόδμητος Ιερός Ναός τού Αγ. Ιωακείμ στην έξω Αγυιά, προς τιμήν τού Αγίου τής Μονής των Νοτενών, που για ολόκληρα χρόνια παρέμενε ‘’άγνωστος’’ στους χριστιανούς τής τοπικής κοινωνίας, γνωστός ωστόσο στον Παντεπόπτη Θεό!
Φίλες και Φίλοι, ο γράφων βρέθηκε με τη Χάρι τού Θεού και την ευλογία τής Παναγιάς μας, ευλαβικός προσκυνητής στην Ακολουθία των Χαιρετισμών την προπερασμένη Παρασκευή στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, στην κεντρική λεωφόρο Γούναρη, όπου πρωτίστως, η πρωτοφανής ευταξία και οι εκλεκτοί κληρικοί με έκαμαν να διερωτώμαι αν είμαι στην Ελλάδα ή στην Ρωσσία. Πραγματικά, απόλυτη ησυχία και θεϊκή γαλήνη επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια τής Ακολουθίας των Χαιρετισμών. Αλλ’ όμως, η αρμονία αυτή, πέραν από τούς ιερείς, πρωταγωνιστές είχε και τούς ιεροψάλτες: τον διαπρεπή πρωτοψάλτη – μουσουργό – θεολόγο  κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον λαμπαδάριο κ. Μάριο Σαράντη.
Έχω ξαναγράψει και θα το διακηρύττω προς πάσαν κατεύθυνσιν, ότι ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, με την μοναδική του τέχνη, την αγγελική φωνή του, τις πολλές του ικανότητες, κυρίως όμως, το ήθος του, έχει καταρτίσει ένα μικρό αλλά ικανό βυζαντινό χορό ου δημιουργεί μυσταγωγία. Μεγάλο κατόρθωμα αυτό για την Πάτρα μας.
Φίλες και Φίλοι, την Δευτέρα 20η λ.μ. Μαρτίου, είχα την ευλογία να παρακολουθήσω το Μεγάλο Απόδειπνο, με τη χοροστασία τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, στον νεόδμητο Ι.Ν. Αγ. Ιωακείμ έξω Αγυιάς. Πρωτόγνωρη πνευματική ευλογία! Η ψαλμωδία των κ. εκλεκτών ιεροψαλτών Τάσου Αρνιακού και Ελευθερίου Πολυκρέτη, μαζύ με τον σπουδαίο μουσικό Σπήλιο Πλώτα, θύμισαν κλίμα αρχαίας Εκκλησίας. Η καταπληκτική ομιλία τού Μητροπολίτου μας με θέμα την θεολογία τού Σταυρού, μάς οδοιπόρησε στο φρικτό παρελθόν τού Γολγοθά μα και στο μέλλον μας, που ολοένα και πιο κοντά του βρισκόμαστε στο σκοπό για τον οποίο πλαστήκαμε.

Σεβασμιώτατε, κύριοι των Αγ. Αναργύρων και τού Αγ. Ιωακείμ, Σάς ευχαριστούμε για τις πνευματικές ευκαιρίες που μάς δώσατε. Πραγματικά, μέσα από τέτοιες ευκαιρίες μπορούμε να μιλάμε για κοινωνία κοινωνιοδομημένη. Δομημένη μέσα από την αγαπητική αλληλοπεριχώρηση μεταξύ μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: