Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΜΠΙ


 ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΜΠΙ

Το Καμπί βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας κι απέχει γύρω στα 41 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 880 μέτρων και στα βόρεια κυλάει ο ποταμός «Κλεισίδκιας», παραπόταμος του ποταμού του Ακακίου.
Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τα μεσαιωνικά χρόνια. Ενδείξεις υπάρχουν για το ότι υπήρχε από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Σύμφωνα με τον Μας Λατρί, το Καμπί ήταν ένα από τα δύο κυπριακά χωριά που αρχικά δόθηκαν στο Τάγμα Ναϊτών Ιπποτών, και στην συνέχεια, όταν αυτό διαλύθηκε, δόθηκε στο Τάγμα των Ιωαννίτων Ιπποτών.
Οι παλαιότεροι κάτοικοι του Καμπιού αναφέρουν πως το χωριό προηγουμένως ήταν κτισμένο στην περιοχή Φτέρυχα και ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.
Μια καταστροφική όμως επιδημία, πιθανότατα πανούκλα, ανάγκασε τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν στην σημερινή τοποθεσία.
Σήμερα έχει λιγότερο από 100 κατοίκους.




Η ονομασία του χωριού κρύβει πίσω της διάφορες παραδόσεις και εκδοχές. Οι επικρατέστερες είναι οι εξής τέσσερις:

Καμπί με την έννοια του μικρού διαστάσεων χωριό. Αυτή η εκδοχή θεωρείται και η επικρατέστερη. Η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει ότι αυτός ο κάμπος ανήκε κάποτε στους κατοίκους του χωριού Φαρμακά. Μια άλλη εκδοχή συνδέει το όνομα του χωριού με τον Πέτρο Ντε Καμπίν, Κύπριο ευγενή. Συγκεκριμένα, το 1367, ο ευγενής Πέτρος Ντε Καμπίν είχε σταλεί από τον βασιλιά Πέτρο τον Α΄ ως πρέσβης στην Αίγυπτο. Είναι πολύ πιθανόν ο ίδιος ο Ντε Καμπίν ή κάποιο μέλος της οικογένειας του να ήταν ιδιοκτήτης του χωριού, και να έδωσε το όνομα της οικογένειας στο χωριό, πράγμα που συνηθιζόταν κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, όπως αναφέρει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια. Μια τρίτη εκδοχή συνδέεται με την τοποθεσία του χωριού. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην κάμπη του βουνού, εξού και η ομόηχη λέξη και ονομασία “Καμπί”.
Για την μεταφορά Ε. Σ. Φοιτητής









 











Δεν υπάρχουν σχόλια: