Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Το θαύμα στον ναό της Παναγίας της Κανακαριάς - Ιάκωβος

Παραδόσεις για θαύματα της Παναγίας μας

Το θαύμα στον ναό της Παναγίας της Κανακαριάς

          Σε κάθε γωνιά της γης όπου υπάρχουν χριστιανοί, ευλαβούνται, σέβονται και τιμούν την Άγια Μητέρα του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού.
          Η Υπεραγία Θεοτόκος παίρνοντας άφθονη δύναμη και χάρη από τον Υιό της αγαπά και φροντίζει όλους τους χριστιανούς αλλά και όλους τους ανθρώπους.
          Η Παναγία έκαμε και κάνει καθημερινά πολλά θαύματα.. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνισή της πάνω στα τείχη της Κωνστσντινούπολης και η ενίσχυση των λιγοστών πολεμιστών που υπεράσπιζαν την Πόλη με αποτέλεσμα  την συντριβή των αιμοδιψών Αβάρων που ήθελαν να την κατακυριεύσουν. Οι κάτοικοι τότε έψαλλαν όρθιοι όλη τη νύχτα ευχαριστήριους ύμνους προς την Θεοτόκο και ο υπέροχος Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται μέχρι σήμερα.

          Στο χωριό Λιθράγκωμη της Καρπασίας σώζεται ακόμα ο ναός της Παναγίας της Κανακαριάς. Μια παλιά παράδοση αναφέρει πως την εποχή της Τουρκοκρατίας ή πιθανόν στα τέλη της Ενετοκρατίας, ένας άπιστος ηγεμόνας της περιοχής που περνούσε καβαλλάρης στο άλογό του έξω από την εκκλησία, τόσο ενοχλήθηκε όταν αντίκρυσε την εικόνα της που ήταν σε τοιχογραφία έξω, ψηλά και πάνω από την μεγάλη πόρτα της εισόδου του ναού, ώστε τράβηξε το τόξο του δυνατά, σημάδεψε και κάρφωσε το βέλος του πάνω στην εικόνα!
Όμως, πριν προλάβει να χαρεί και να πανηγυρίσει για την επιτυχία του στο σημάδι, την ίδια στιγμή παρατήρησε έκπληκτος να αναβλύζουν αίματα από το σημείο που ήταν καρφωμένο το βέλος! Αμέσως η έκπληξή του μετατράπηκε σε πανικό. Χλώμιασε, κιτρίνισε, έτρεμε και προτού προλάβει να πάει στο σπίτι του έπεσε από το άλογο νεκρός! Η τοιχογραφία αυτή σώζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα διακρίνεται και το σημάδι από το βέλος.
Ίσως η Παναγία να ήθελε να δώσει το μήνυμα στον ίδιο αλλά και σε κάθε άπιστο, ασεβή και βλάσφημο ότι είναι ζωντανή, γεμάτη από Θεϊκή δύναμη και χάρη και πως κανένα βέλος ή οποιοδήποτε άλλο όπλο δεν είναι ικανό να νικήσει τον Ιησού Χριστό και την Αγία Μητέρα Του!

Ιάκωβος


Δεν υπάρχουν σχόλια: