Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος: Η αγάπη κάνει τον άνθρωπο άπτωτο, δηλαδή χωρίς πτώση

Οι Πατέρες της Όπτινα στήριζαν ο ένας τον άλλον. Εάν στηρίζουμε τον αδελφό, θα στηριχθούμε, εάν παρηγορούμε θα παρηγορηθούμε, εάν με την αγάπη μας θεραπεύουμε, θα θεραπευθούμε.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας

Ομιλία πραγματοποίησε την Πέμπτη 9 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος, της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, με αφορμή την μεταφορά των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Πατέρων της Όπτινα.
Τα Ιερά Λείψανα μεταφέρθηκαν στο Ναό από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σαγματά, όπου και φυλάσσονται και η φιλοξενία τους εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017».

Τα Ιερά Λείψανα θα παραμείνουν στο Ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως την Τετάρτη 5 Απριλίου. Παράλληλα, στον Ναό φιλοξενείται και η Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών.

Ξεκινώντας τον λόγο του, τόνισε την μεγάλη ευλογία να είναι στο κέντρο του Ναού Εκείνη, η οποία έγινε το κέντρο της σωτηρίας μας, η Παναγία μας. Αλλά και τα λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα, των Πατέρων εκείνων που κέντρο τους έγινε ο ίδιος ο Χριστός. Και γι’ αυτό η καρδιά και η ζωή τους, η προσωπικότητα τους, έγινε ένας πραγματικός παράδεισος.
Η ‘Οπτινα, συνέχισε, είναι ένα μοναστικό κέντρο της Ρωσίας και αν κάποιος θελήσει να μπει μέσα στην ιστορία του, θα μπει σε έναν επίγειο παράδεισο. Και θα συναντήσει πολλά άνθη πνευματικά, που είναι οι Πατέρες του.

Μεγάλες προσωπικότητες ασκήτεψαν στο Άγιον Όρος της Ρωσίας, όπως χαρακτηρίστηκε. Μεγάλες προσωπικότητες που αγιάστηκαν και στήριξαν, παρηγόρησαν και καθοδήγησαν τον λαό του Θεού.
Αυτό που μπορούμε να δούμε στη ζωή αυτών των Πατέρων, είναι η λατρεία τους στον Χριστό. Λάτρευαν τον Χριστό με κάθε κίνηση της καρδιάς, του μυαλού, του σώματος και με κάθε λόγο τους. Γνώριζαν να αγγίζουν διαρκώς την λατρεία του Θεού.
Και όπως τόνισε ο π. Σπυρίδων:
«Εκείνος που αγγίζει την λατρεία του Θεού με όλη του την ζωή, δεν μπορεί παρά να αγαπήσει και να πονέσει πολύ τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και βλέπουμε στη ζωή αυτών των Αγίων, την λατρεία του Θεού και την αγωνία για την σωτηρία της ψυχής κάθε ανθρώπου.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στέκονταν για μέρες έξω από το κελί τους. Κανείς δεν έφευγε χωρίς να πάρει από την αγάπη τους, την συμβουλή τους, την πνευματική τους στήριξη, την θεραπευτική μέθοδο για να μπορέσει από την αμαρτία, μέσω της μετανοίας, να αγγίξει την Χάρη του Θεού. Και αγγίζοντας την Χάρη του Θεού, να κλείσουν οι πληγές της ψυχής

Ακολούθως ο π. Σπυρίδων αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους Αγίους Πατέρες της Όπτινα, περιγράφοντας το τι θα μας έλεγαν αν τους πλησιάζαμε.
Έτσι ο Αββάς Ισαάκιος θα μας μίλαγε για την εξομολόγηση. Ο Στάρετς Μωυσής θα μας έλεγε να μην αφήνουμε την ακολουθία. Ο Στάρετς Αμβρόσιος θα μας συμβούλευε αν έχουμε εχθρό, να του κάνουμε καλό, να γίνουμε ελεήμονες και φιλάνθρωποι μπροστά στην εχθρότητα και την επιθετικότητα.
Ο Όσιος Νεκτάριος έχει επίσης να μας πει πολλά γιατί έζησε μέσα σε πειρασμικές καταστάσεις. Κι έλεγε συνεχώς, μην φοβάστε! Πως είναι δυνατόν να φοβάται ο άνθρωπος που έχει Χριστό, που παρακαλεί την Παναγία, που επικαλείται την ικεσία των Αγίων;
Οι Πατέρες της Όπτινα, σημείωσε στη συνέχεια ο π. Σπυρίδων,  στήριζαν ο ένας τον άλλον. Αυτό θα πρέπει να ζούμε κι εμείς μέσα στην Εκκλησία. Εάν στηρίζουμε τον αδελφό, θα στηριχθούμε, εάν παρηγορούμε θα παρηγορηθούμε, εάν με την αγάπη μας θεραπεύουμε, θα θεραπευθούμε.
Η αγάπη κάνει τον άνθρωπο άπτωτο, δηλαδή χωρίς πτώση. Γι’ αυτό πέφτουμε αφού δεν έχουμε αγάπη και μετάνοια. Η μετάνοια γεννά την αγάπη και η αγάπη την ενότητα και η ενότητα στηρίζει τον άνθρωπο. Αυτό είχαν οι Πατέρες της Όπτινα κι αυτό μας λείπει εμάς σήμερα, τόνισε, για να συμπληρώσει:
«Κι έρχονται σήμερα να μας πουν να ζήσουμε την μετάνοια, την προσευχή, την μυστηριακή ζωή, την αγάπη, την καταλλαγή, την ειρήνη, την ομόνοια. Να χριστοποιηθεί η ζωή μας. 
Και δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και τίποτα. Γιατί θα ζούμε μέσα μας την βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Θα έχει γίνει το κέντρο της καρδιάς και της ζωής μας. Κι αυτή η παρουσία του Χριστού μέσα μας θα διαλύει κάθε απελπισία, κάθε απόγνωση, κάθε θλίψη και κάθε φόβο.
Τον Χριστό να αποκτήσουμε και να είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται τίποτε να μας λείψει. Γιατί η ζωή μας θα είναι γεμάτη από το φως Του, την χάρη Του, την βασιλεία Του και την Ανάσταση Του.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: