Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Ανοίγει θέμα ο πρώην υπουργός Παιδείας Φίλης: Ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους έχει ωριμάσει

Το αίτημα για το σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους έχει ωριμάσει, αναφέρει σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, εν όψει της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Όπως σημειώνει, «παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει ακόμη, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα 'θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας'».

«Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι αναγκαίο να προσδιορίσει τα βήματα μιας καθυστερούμενης εδώ και δεκαετίες αλλαγής στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Το άρθρο 3 του Συντάγματος παράγει συγχύσεις, παρ' ότι η αναφορά στην 'επικρατούσα θρησκεία' ερμηνεύεται ως διαπιστωτική και όχι κανονιστική διάταξη» προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών σημειώνει την «απαίτηση της Ιεραρχίας για συναπόφαση κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία με την Πολιτεία».
Για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσίας των κληρικών ο κ. Φίλης επισημαίνει πως «χρειάζεται άμεσο σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων». Όπως αναφέρει, «είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ».
«Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της Τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει;» διερωτάται τέλος ο πρώην υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές».

Πηγή: in.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που λέει ο Φίλης σε λίγα χρόνια θα γίνουν πραγματικότητα. Την διοικούσα εκκλησία θα την πιάσουν ξανά στον ύπνο. Θα το καταλάβει όταν γίνουν πράξη….

Ανώνυμος είπε...

Κυριε ελέησον! 8000 γιατροί, 10000 ιερείς;;;; Κύριες ελέησον (10000 φορές)

Ανώνυμος είπε...

Να ωριμάσει πρώτα το μυαλό του.

Ανώνυμος είπε...

Μία χαρά τα λέει ο φίλης
Είναι και ψαλτης

Ανώνυμος είπε...


Δέν πάει να κάνει ένα μπάνιο με παγωμένο νερό μπάς και συνέλθη το μυαλό πού κουβαλάει επάνω του; Τόν απέπεμψε ο "φίλος " του ο Τσίπρας για να μη εκτεθεί και ο ίδιος , και τώρα αντί να καθήσει σε μιά άκρη ώς καμένο χαρτί άρχισε πάλι να κοκορεύεται κάνοντας και τον προφήτη...

a

Ανώνυμος είπε...

Ο Φίλης 9.22 τα λέει μεγαλόφωνα. Όσοι τον ακούσουν ας προετοιμαστούν γιατί οι άλλοι τα μεθοδεύουν υπόγεια. Το μέλλον θα τον δικαιώσει. Όλοι συμμεριζόμαστε στα κρυφά τις απόψεις του.