Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Γ. Μάρκου σε ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών:Mην αμφισβητήσετε στο μέλλον γεγονότα που επιβεβαιώθηκαν από γαλλική εφημερίδα του 1821


Πηγή: thebest.gr

Ένα ντοκουμέντο για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και την Αγία Λαύρα παρουσιάζει με επιστολή του προς το Π.Α.Μ.Ε Εκπαιδευτικών ο δικηγόρος Γιώργος Μάρκου, απαντώντας στην επιστολή τους σε μαθητές.Σε αυτή υποστήριζαν ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν ύψωσε το Λάβαρο της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα.
Ο Γιώργος Μάρκου θέτει υπόψιν του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τον λόγο που είχε εκφωνήσει στις 25 Μαρτίου 2010 στα Καλάβρυτα, μέσα στην οποία έκανε αναφορά σε ρεπορτάζ γαλλικής εφημερίδας του 1821 για τη "Διακήρυξη του Γερμανού, Εξάρχου της Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, στον κλήρο και τους πιστούς της Πελοποννήσου, που εκφωνήθηκε μέσα στο Μοναστήρι της Λαύρας του βουνού Veloui (Σ.Σ. Βελιάς), την 8η (20) Μαρτίου 1821", όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Η επιστολή του δικηγόρου Γιώργο Μάρκου στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει ως εξής;
"Αγαπητοί φίλοι
Είμαι Καλαβρυτινός και στις 25 Μαρτίου του 2010 ήμουν ομιλητής της επετείου στην Αγία Λαύρα μετά από πρόσκληση του Δήμου Καλαβρύτων.
Το κείμενό μου ξεκινούσε με την παρακάτω παράγραφο:
«Κυρίες και κύριοι

Πριν χρόνια τρείς Καλαβρυτινοί, ο πατέρας μου Βασίλης Μάρκου, Δικηγόρος Καλαβρύτων και για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ο Δημοσιογράφος, Θάνος Τσαπάρας, ιδρυτής και εκδότης της «Φωνής των Καλαβρύτων» μιας εξαιρετικής ποιότητας τοπικής εφημερίδας και ο επί χρόνια Δήμαρχος των Καλαβρύτων Πάνος Πόλκας, που άφησε σημάδι δημιουργικής προσφοράς στην πόλη ζήτησαν από το φίλο των Καλαβρύτων  Κώστα Σμυρνή, που σπούδαζε τότε στο Παρίσι, να τους επιβεβαιώσει την πληροφορία που είχαν : Γαλλική εφημερίδα του έτους 1821 δημοσίευσε ρεπορτάζ – ναι ρεπορτάζ – σχετικό με τον Π.Π.Γερμανό και την Αγία Λαύρα. Και οι 4 αείμνηστοι τώρα, ήσαν λάτρεις της Καλαβρυτινής γης την οποία υπηρέτησαν ο καθένας από το δικό του πόστο.
Αυτή τους η αγάπη προσέφερε στα Καλάβρυτα και στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που μας φιλοξενεί σήμερα ένα αδιαμφισβήτητης αξίας ιστορικό ντοκουμέντο.
Ο Κώστας Σμυρνής χαρακτήρας επίμονος, μεθοδικός και ακούραστος στην προσφορά του στους άλλους ξεψάχνισε για μήνες τα Γαλλικά Αρχεία και τις βιβλιοθήκες ώσπου το βρήκε. Το Ιούλιο του 1988 η «Φωνή των Καλαβρύτων» δημοσίευσε και εγώ έχω τη χαρά και την τιμή να το παρουσιάσω σε σας σήμερα,  κείμενο από άλλο φύλλο της 4ης Ιουνίου του 1821 της παρισινής εφημερίδας “LE CONSTITUTIONNEL”, που σημαίνει «Ο Συνταγματικός».
Κάτω από τον τίτλο: Ειδήσεις του εξωτερικού – Πελοπόννησος, το κείμενο έχει ως εξής:
Διακήρυξη του Γερμανού, Εξάρχου της Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, στον κλήρο και τους πιστούς της Πελοποννήσου, που εκφωνήθηκε μέσα στο Μοναστήρι της Λαύρας του βουνού Veloui (Σ.Σ. Βελιάς), την 8η (20) Μαρτίου 1821.
«….. Η φιλή των Τούρκων υπερέβη το μέτρο των ανομιών, η ώρα δια τον καθαρμόν έφθασε, σύμφωνα με το λόγο του Αιωνίου Καταδίωξε τον δούλο και τον υιόν του (Γεν. 21,10).
Να είστε αγαπημένοι λοιπόν φυλή Ελληνική, δύο φορές δοξασμένοι από του πατέρες σας. Οπλισθήτε με το ζήλον του Θεού. Είθε ο καθείς σας να ζωσθεί την ρομφαίαν του, διότι είναι προτιμότερον  να αποθάνει τις με τα όπλα ανά χείρας, παρά να αισχύνη το ιερά της Πίστεώς του ή την Πατρίδα του (Ψ.44.4). Ας συντρίψωμεν τον ζυγόν που βαρύνει τας κεφαλάς μας (Ψ.2.3) διότι είμεθα οι κληρονόμοι του Θεού και συγκληρονόμοι του Ιησού Χριστού (Ψ8.17). Άλλοι από του Αρχιερείς σας, θα μας ομιλήσουν δια την δόξαν των προγόνων σας και εγώ σας επαναλαμβάνω, το όνομα του Θεού προς τον οποίον οφείλομεν αγάπην ισχυροτέραν και από τον θάνατον. Αύριον, έχοντες προ ημών ως οδηγόν τον Σταυρόν, θα βαδίσωμεν προς αυτήν την πόλιν των Πατρών, της οποίας η περιοχή είναι αγιασμένη από το αίμα του ενδόξου μάρτυρος Αγίου Ανδρέου. Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάσει το θάρρος σας και δια να αποκτήσετε τις δυνάμεις που πρέπει να σας ζωογονούν, σας απαλλάσσω από τη νηστεία της Σαρακοστής που τηρούμε. Στρατιώται του Σταυρού, καλείσθε να υπερασπίσετε τις ίδιες τις Ουράνιες αρχές. Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, να είσθε ευλογημένοι  και συγχωρεμένοι από όλας τας αμαρτίας σας.».
Σήμερα λοιπόν που θέτω υπ’ όψιν σας το κείμενο αυτό σας διαβεβαιώνω ότι θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμά σας να διατυπώνετε τις απόψεις σας για το ρόλο των κοινωνικών τάξεων και της Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821. Το ίδιο ακριβώς ισχύει φυσικά και για τους έχοντες αντίθετες από εσάς απόψεις
Σας παρακαλώ θερμά όμως μην αμφισβητήσετε στο μέλλον ΓΕΓΟΝΟΤΑ που είχαν την τύχη, όπως είδατε να επιβεβαιωθούν από ‘ρεπορτάζ’ γαλλικής εφημερίδας του 1821.
Με αυτό το δεδομένο θα σας έλεγα σήμερα ούτε ο ίδιος ο Γιάννης Κορδάτος δεν θα αρνιόταν την παρουσία και το ρόλο του Γερμανού στην Αγία Λαύρα το Μάρτιο του 1821.
Με εκτίμηση
Γεώργιος Μάρκου

Δικηγόρος Πάτρα. 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παλιά καραμέλα που συχνά την επαναφέρουν για να μας που οι ακραίοι αριστεριστές ότι η Επανάσταση του 1821 ήταν ταξική. Καλά έκανε ο κ. Μάρκου και τους απάντησε με το αποστομωτικό αυτό ντοκουμέντο.
Όσο θα συνεχίζουν να διαστρέφουν την αλήθεια την ιστορική θα είναι στο περιθώριο οι ιδέες τους οι ιστορικές και οι πολιτικές.
Ξεθώριασαν από το 1974 που ήταν στα πάνω τους. Τώρα απελπισμένα προσπαθούν να μην κατρακυλήσουν περισσότερο αλλά όλο την πατούν την πεπονόφλουδα.

Ανώνυμος είπε...

Τόσο παρατραβηγμένα μυθεύματα όταν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία πως τολμούν να τα γράφουν οι εργατοπατέρες;
Τράβηξα τις κοτσίδες μου με τα όσο διάβασα στα όσα γράφουν στους μαθητές. Αν τολμούν ας έλθουν τα τ πούνε στο αμφιθέατρο του ιστορικού της Αθήνας. Η προπαγάνδα πρέπει να μην έχει σαθρό θεμέλια αν θέλουν να σταθεί έστω και για λίγο. Σπουδαίο το δημοσιογραφικό ντοκουμέντο με την πηγή που αναφέρει ο κύριος Μάρκου που τους έδωσε στο θέμα που τον ενδιέφερε απάντηση. Κρίμα στους αγώνες τους που τους καταρρακώνουνε με αυτά της Χαλιμάς τα παραμύθια.

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι ιδίες του «παμε» είναι παλιά ξινά σταφύλια για την χωματερή ή τα Γκουλάγκ της Σιβηρίας…..

Ανώνυμος είπε...


Ο ΠΑΜΕ τα λέει για εσωτερική κατανάλωση των μαζών που ζουν με την δική τους ιστορία αυτή την αντιεξουσιαστική. Τους γνωρίσαμε στην ΕΣΣΔ και τα αποτελέσματά της. Έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν γιατί γίναν χειρότεροι δυνάστες από τους εκμεταλλευτές ταξικούς καπιτάλες. Σήμερα έχει αποδειχθεί Κομουνισμός και Καπιταλισμός απέτυχαν.

Ανώνυμος είπε...

Η εφημερίδα η γαλλική απάντησε στους αμφισβητίες.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν επιστήμονες που ψάχνουν και απαντούν στους πλαστογράφους της ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

Σημαντική η ανάρτηση αυτή.