Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Μήνυμα ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ - Μακρίνα μοναχή.

Μήνυμα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ 
προς τους Πτυχιούχους του Α.Π.Θ.

Μακρίνας Μοναχής
ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΑΚΡΥΝΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ


Αγαπητά μου παιδιά,

Η χάρις του Χριστού να σας γεμίζει με χαρά, ευλογία, σύνεση και σοφία.
Χαίρομαι πολύ για τις πνευματικές σας αναζητήσεις, για την δίψα που έχετε να γνωρίσετε τον Θεόν.
Το θέμα της μετανοίας, που σας απασχολεί, είναι βαθύτατο και βασικότατο για τον αγιασμό μας. Ο αοίδιμος Γέροντας μας, Πατήρ Δαμασκηνός έλεγε ότι με την μετάνοια ο άνθρωπος γνωρίζει την δόξα του Θεού.
Ετόνιζε, λοιπόν: «Μετάνοια είναι να εξαφανίσουμε τον εαυτό μας από τον εαυτό μας. Να εγκύψουμε στην ψυχή μας, να κρυφθούμε στα βάθη της ψυχής μας και νοιώσουμε την αμαρτωλότητάς μας.
Η αίσθηση της αμαρτολώτητός μας θα αγγίζει συνεχώς την ύπαρξη μας και θα μας φέρει όλο και σε μεγαλύτερη καθαρότητα μέχρι να μας παραστήσει ενώπιον του Θεού.
«Αν αισθανώμεθα βαθιά μέσα μας την αθλιότητα μας, θα μετέχωμε στις συμφορές των ανθρώπων. Εάν στεκώμεθα ενώπιον της ευσπλαχνίας του Θεού και καταδικάζωμε τον εαυτόν μας με συντριβή και μετάνοια, θα μας αρπάξει ο Θεός στην αγκάλη Του και θα μας μεταφέρει στους άυλους κόσμους του ανεσπέρου Φωτός. Αλλά, προέχει η μετάνοια!»
Όταν έχουμε, παιδιά μου, αίσθηση της πτωχείας μας, έρχεται το έλεος του Θεού και μας σκεπάζει από τους πειρασμούς. Αυξάνει η πίστη και η ελπίδα μας και αρχίζουμε να κατανοούμε το μυστήριο της Θείας αγάπης, τι έχει κάνει ο Κύριος για μας.
Όταν ταπεινωθούμε, ο Θεός μας παρουσιάζει όλον τον Εαυτό Του. Όταν ταπεινωθούμε, όλα τα γνωρίσματα του Θεού θα γίνουν και δικά μας, επειδή ο Πανάγαθος Θεός επιθυμεί να γίνουμε θεοί κατά Χάριν. Αυτό εύχομαι για όλους και όλες σας εκ βάθους ψυχής. Εύχομαι επίσης, μητρικώς Καλήν μετάνοιαν, Καλήν δύναμιν, Καλόν φωτισμόν, Καλήν αγίαν Τεσσαρακοστήν!

Με πολλήν αγάπην Χριστού.
Η Καθηγουμένη,
Μακρίνα μοναχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: