Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Παυλόπουλος: Να αποβάλουμε από μέσα μας τον φθόνο προς τους άριστους


 Παυλόπουλος: Να αποβάλουμε από μέσα μας τον φθόνο προς τους άριστους

«Η αριστεία πρέπει να είναι για μας τους Έλληνες αυτονόητη. Πρέπει, όμως, να αποβάλουμε τον φθόνο προς τους άριστους» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την τελετή απονομής των βραβείων αριστείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που φιλοξενήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.
Εξηγώντας το νόημα της παρουσίας του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η πρώτη αναφορά στην αριστεία απαντάται στην ελληνική γραμματεία: «Το "αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων’’ είναι φράση του Ομήρου και ακούστηκε για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα» ανέφερε και προσέθεσε: «Δεν αρκεί όμως να μιλάμε για την αριστεία, δεν αρκεί να διακρίνουμε τους αρίστους. Πρέπει να δίνουμε σε κάθε άνθρωπο, και ιδίως σε κάθε νέο άνθρωπο, τη δυνατότητα να γίνει άριστος. Να δώσουμε δηλαδή τη δυνατότητα να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμβολή της κοινωνίας και της πολιτείας. Για να μπορούν όλοι να ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία».


    «Η αριστεία - συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - είναι θέμα ικανοτήτων. Δεν είναι προνόμιο αρχόντων και κατεχόντων. Για να είμαστε πραγματικά εραστές και συνειδητοί οπαδοί της αριστείας όμως, πρέπει να αποβάλουμε τον φθόνο από μέσα μας. Είναι ένα χαρακτηριστικό που πολύ έχει δοκιμάσει τον λαό μας ανά τους αιώνες. Πρέπει να έχουμε πραγματικά τη γενναιότητα να αναγνωρίζουμε στον καθέναν αυτό που μπορεί να κάνει και να προσφέρει και όχι να φθονούμε κάποιον επειδή είναι ικανότερος από εμάς. Όταν μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, θα καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες τούτο: το να έχεις τη γενναιότητα να αναγνωρίζεις στον άλλον την αριστεία, είναι κι αυτό ένα είδος αριστείας».

Πηγή: Ενικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: