Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Δύο μαθητές ζητούν πρωτοκαθεδρίες - Ιάκωβος

Δύο μαθητές ζητούν πρωτοκαθεδρίες 
(Μάρκ. ι΄32-45)
         
          Στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ ο Ιησούς  προπορευόταν των μαθητών Του. Η  πορεία Του προς το Άγιο Πάθος έμπαινε στην τελική της ευθεία. Εκείνοι ακολουθούσαν φοβισμένοι και έκθαμβοι. Σταμάτησε λίγο, τους μάζεψε κοντά Του κι άρχισε να τους λέγει για όσα επρόκειτο να του συμβούν: «Να, ανεβαίνουμε στα Ιεροσόλυμα, όπου ο Γιος του Ανθρώπου θα παραδοθεί στους αρχιερείς και στους γραμματείς, που θα τον καταδικάσουν σε θάνατο και θα τον παραδώσουν στους εθνικούς. Αυτοί θα τον κοροϊδέψουν  και θα τον μαστιγώσουν, θα τον φτύσουν και θα τον σκοτώσουν και την Τρίτη ημέρα θα αναστηθεί».
          Τότε πηγαίνουν κοντά Του ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης και λέγουν : «Διδάσκαλε, θέλουμε όπως εκείνο που θα ζητήσουμε να μας το κάμεις» και ο Κύριος τους λέγει : «Τι θέλετε να σας κάμω;» Του απαντούν: «Κάμε ώστε ο ένας από εμάς να καθίσει στα δεξιά Σου και ο άλλος στα αριστερά Σου όταν έλθεις στην δόξα Σου.»
Ο Ιησούς τότε τους απαντά: «Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Μπορείτε να πιείτε το ποτήρι που πίνω εγώ και να βαπτισθείτε το βάπτισμα  που εγώ βαπτίζομαι;»Αυτοί τότε του απαντούν: «Μπορούμε». Και τους λέγει ο Ιησούς : « Το μεν ποτήρι που πίνω θα το πιείτε και εσείς και με το βάπτισμα που εγώ βαπτίζομαι θα βαπτισθείτε, όμως, το να καθίσετε δεξιά και αριστερά μου δεν εξαρτάται από εμέ να σας το δώσω αλλά θα δοθεί από τον Πατέρα μου σε εκείνους για τους οποίους έχει ετοιμασθεί »
          Όταν άκουσαν οι υπόλοιποι δέκα μαθητές την πιο πάνω συνομιλία άρχισαν να αγανακτούν για όσα ζήτησαν ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης. Ο Κύριος τους καλεί τότε κοντά Του και τους λέγει: «Γνωρίζετε ότι αυτοί που νομίζουν ότι είναι αρχηγοί των εθνών κατακυριεύουν τους υπηκόους τους και αυτοί που έχουν σπουδαίες θέσεις, τους μεταχειρίζονται σαν δούλους. Μεταξύ σας όμως δεν πρέπει να συμβεί αυτό, αλλά εκείνος από σας που θέλει να γίνει μεγάλος ας γίνει υπηρέτης των υπολοίπων, εκείνος δε που τυχόν θα θέλει να γίνει πρώτος πρέπει να γίνει δούλος όλων. Γιατί και ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήλθε για να τον υπηρετήσουν οι άλλοι αλλά για να προσφέρει ανεκτίμητη υπηρεσία σε όλους, να θυσιάσει την ζωή του και να τους λυτρώσει  από τις αμαρτίες τους .»

Σκέψεις – Διδάγματα:

·        Η  μεγάλη διαφορά της ζωής μαζί με το Χριστό από τη ζωή μαζί με τον κόσμο είναι: Ο Ιησούς Χριστός, ο Γιος του Θεού, ο αθάνατος και παντοδύναμος καταδέχεται από την πολλή Του αγάπη να γίνει θυσία για μας, παίρνοντας στους ώμους Του τις αμαρτίες όλων. Ποια υπηρεσία σαν κι αυτή θα μπορούσε αλήθεια οποιοσδήποτε άνθρωπος να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους;
Στα κράτη της γης όμως οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν δόξες, τιμές, αξιώματα και εξουσία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και εκείνων των συγγενών και φίλων τους και  αδιαφορώντας αν καταπιέζονται κι αν αδικούνται άλλοι συνάνθρωποί τους.
·        Ο καθένας από μας κάνοντας χρήση της απόλυτης ελευθερίας, του αυτεξούσιου και του λογικού του ας σκεφτεί και ας διαλέξει ποιο είναι εκείνο που τον συμφέρει περισσότερο: Να ζήσει στη γη με δόξες , πλούτη και τιμές φροντίζοντας μόνο τον εαυτό του και περιφρονώντας τους άλλους και να χάσει την Αιώνια Βασιλεία ή να κάνει και κάποιες θυσίες υπηρετώντας συνανθρώπους του και βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη και να ζήσει στους ατέλειωτους αιώνες μαζί με τον Χριστό;
Η εκλογή είναι δική του καθενός από μας. Μακάρι να μας φωτίσει όλους ο Κύριος για να καταλάβουμε και να πιστέψουμε πριν να είναι πολύ αργά ποιο είναι το πραγματικό μας συμφέρον.
Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: