Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Τουρκοκρατία

 Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, Κανάρη 58, η εκδήλωση του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών με θέμα: «Τουρκοκρατία».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγική ομιλία του διευθυντή του σχολείου Γεωργίου Μαρκάκη ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε απόσπασμα από Ντοκιμαντέρ της Δημόσιας Τηλεόρασης με τον τίτλο «Τουρκοκρατία», από τη σειρά «Δεν είσαι μόνος», παραγωγής 2013.
Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι μαθητές της Στ τάξεως του σχολείου, παρουσιάζοντας την ομώνυμη θεατρική παράσταση. Μέσα από το κείμενο αναδείχθηκαν στιγμές, τραγικές και ελπιδοφόρες που χάραξαν την περίοδο. Οι δωδεκάχρονοι μαθητές, με εξαιρετική για την ηλικία τους απόδοση παρουσίασαν τα επεισόδια: Μαρμαρωμένος βασιλιάς, Παιδομάζωμα, Κρυφό σχολειό, Νεομάρτυς, Ρήγας τα οποία αντιπροσώπευαν τις καίριες στιγμές του 400ετούς αγώνα του γένους για επιβίωση και λευτεριά.


Ως κύριο νοηματικό νήμα της παράστασης αναδείχθηκε το εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που διήρκησε η δουλεία αυτή, τόσο που να διαπερνά τη ζωή 16 ολόκληρων γενεών σκλάβων Ελλήνων, όσα και τα σκοινιά που δημιούργησαν τη φυλακή της Τουρκοκρατίας, στην ευρηματική εισαγωγική σκηνή του έργου.

Την παράσταση επισφράγισε με ζωηρά χειροκροτήματα το κοινό που είχε γεμίσει την 400 θέσεων αίθουσα ενώ ο Σχολικός Σύμβουλος της Α’ Σχολικής Περιφέρειας Αχαΐας κ. Νικόλαος Δελέγκος συνεχάρη τόσο τους μαθητές όσο και τον διευθυντή του σχολείου κ. Γ. Μαρκάκη και τους δασκάλους τους και συγκεκριμένα τους δασκάλους της Στ τάξεως κ.κ. Τάγκα Σπυριδούλα και Σαρρή Μενέλαο  αλλά και τους κ.κ. Αγγελοπούλου Καλλιόπη και Οικονόμου Γεράσιμο για την άψογη θεατρική παράσταση.
Τουρκοκρατία
Κείμενο, Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνοθεσία: Γ.Δ. Μαρκάκης
Βοηθοί Σκηνοθέτες: Τάγκα Σπυριδούλα, Σαρρής Μενέλαος
Τεχνική Επιμέλεια: Οικονόμου Γεράσιμος
Φωτογραφίες: Γ. Παναγιωτόπουλος

Πηγή: 19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από τις καλύτερες σχολικές εορτές για την 25η Μαρτίου που έχω παρακολούθηση. Τα συγχαρητήρια είναι κάτι το ελάχιστο. θα έπρεπε να μπορούσα να γράψω διθυράμβους. Δεν μπορώ και σιωπώ αφού θερμά χειροκροτώ.