Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ - Συγκλητικής μοναχής

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ 
Της καθηγουμένης της Ιεράς Μονής
Αγίου Αυγουστίνου Φλωρίνης
Συγκλητικής μοναχής

Αγαπητοί αδελφοί,

«Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας αποθώμεθα τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός.». (Κορ. 6,2).(Ρωμ.13,12).
Αυτός ο λόγος του απ. Παύλου άγγιξε την καρδιά του Άγ. Αυγουστίνου Ιππώνος που ζούσε για τριάντα (30) ολόκληρα χρόνια στην αμαρτία και έγινε η απαρχή της μετανοίας και της σωτηρίας του.
Ιδού νυν καιρός… Τώρα περισσότερο παρά ποτέ είναι καιρός για λόγο μετανοίας Νινευτικής. Τώρα – και μάλλον είναι πολύ πιο αργά απ’ ότι νομίζουμε – που η αμαρτία ολοζώντανη, προκλητική, αγέρωχη, επιθετική, κατοχυρωμένη επίσημα είναι δια παντός τρόπον και μέσου μπροστά και στα μάτια των αθώων παιδιών αδιάντροπη και ασύστολη.
Τώρα που κατά τον προφήτη Ησαΐα 800 χρόνια προ Χριστού – πόσο πίσω πήγαμε – όλοι σχεδόν λέμε το κακό καλό και το καλό κακό, το σκότος φως και το φως σκότος, τώρα που όλη η κτίση συστενάζει, ας μιλήσουμε για τη μετάνοια, ας ζήσουμε τη μετάνοια.
Όπως λέει ο Άγ. Σιλουανός: «Ω λαοί! Ας φωνάξουμε εν μετανοία στον Κύριο όλη η γη και θ’ ακουσθεί η προσευχή μας γιατί ο Κύριος χαίρεται με τη μετάνοια των ανθρώπων. Μη θλίβεσθε λαοί που είναι δύσκολη η ζωή, μετανοείτε μόνο, αγωνίζεσθε κατά της αμαρτίας και ζητάτε βοήθεια από τον Κύριο, γιατί είναι σπλαχνικός και μας αγαπά.
Ας είναι δοξασμένος ο Κύριος που μας έδωσε τη μετάνοια και με τη μετάνοια σωζόμαστε όλοι χωρίς εξαίρεση. Μη λυπόσασθε για την απώλεια περιουσιών αυτό είναι ασήμαντη υπόθεση. Όποιος μετανοεί αληθινά είναι έτοιμος να υπομείνει κάθε θλίψη, πείνα και γυμνότητα, κρύο και ζέστη, πόνο και φτώχεια, η ψυχή του υψώνεται προς τον Θεό που είναι το ΠΑΝ γι’ αυτήν».
Έτσι άντεξαν οι άγιοι, οι μάρτυρες, οι όσιοι, οι ασκητές, οι δίκαιοι κάθε εποχής τα μαρτύρια, τους κόπους, τους πόνους, την άσκηση, τις ασθένειες, τον θάνατο γιατί ήταν ενωμένοι με την όντως ΖΩΗ, τον Κύριο της ζωής και θανάτου δια της αδιαλείπτου μετανοίας.
Ευχόμαστε σε κάθε καρδιά που θα φθάσει  ο λόγος της μετανοίας, μέσα απ’ αυτήν την προσπάθειά σας, να αναζωπυρωθεί και να ανάψει η φωτιά της μετανοίας ώστε να κατακαεί κάθετι φιλόυλο και αμαρτωλό.
Η Παναγία δια πρεσβειών
του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

να ευλογήσει τον κόπο σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: