Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Εκδήλωση για το γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ στην Πάτρα – Ενωμένη Ρωμηοσύνη

 Εκδήλωση για το γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ στην Πάτρα – Ενωμένη Ρωμηοσύνη
«Η πρώτη μου συνάντηση με το γέροντα Σωφρόνιο»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθηκαν στην αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 το απόγευμα. Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος με θέμα: «Η πρώτη μου συνάντηση με το γέροντα Σωφρόνιο». Ο γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ (1896-1993) αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής μας και από τους κορυφαίους θεολόγους του 20ού αιώνα. Της ομιλίας προηγήθηκε χαιρετισμός από μέλος της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» για το σκοπό και τις αξίες του σωματείου. Τέλος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε να είναι ομιλητής στην εκδήλωσή μας.


 Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση σύντομου βίντεο το οποίο περιείχε βιογραφικά στοιχεία και αποφθέγματα του γέροντος Σωφρονίου. 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος συνδεόταν με στενή πνευματική σχέση με τον Γέροντα Σωφρόνιο. Από το 1976 ως αρχιμανδρίτης, συνήθιζε να επισκέπτεται το Μοναστήρι του Έσσεξ και να περνά λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ομιλητής κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων με το ζωντανό, ορθόδοξο, πατερικό και εμπειρικό λόγο του.

Στην ομιλία του τόνισε και ανέπτυξε τέσσερα σημεία που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη του κατά την πρώτη του συνάντηση με το γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη μετάνοια, την προσευχή, τη θεία κοινωνία και το ανθρώπινο πρόσωπο. Σημείωσε ότι ο γέροντας Σωφρόνιος είναι πνευματικά διάδοχος των Προφητών, των Αποστόλων και των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας. Ο Γέροντας Σωφρόνιος είναι ένα σημείο αναφοράς για την εποχή μας. Γαλουχήθηκε με την ορθόδοξη ασκητική παράδοση. Απέκτησε φρόνημα και βίωμα υποτακτικό, ησυχαστικό και ευχαριστιακό. Δεν οικοδόμησε τη θεολογία του ακαδημαϊκά και διανοητικά, αλλά βιωματικά και εμπειρικά στηριζόμενος στην εν Χριστώ ζωή και τις στέρεες πατερικές βάσεις. Από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας ομοιάζει με τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, κυρίως, στις περιγραφές της εμφανίσεως του ακτίστου Φωτός. Ο γέροντας Σωφρόνιος έλεγε ότι: «τρία πράγματα δεν μπορώ να κατανοήσω: α) πίστη χωρίς δόγµα, β) χριστιανισμό έξω από την Εκκλησία γ) χριστιανισμό χωρίς άσκηση. Και τα τρία αυτά, Εκκλησία, δόγμα και ασκητική, δηλαδή Χριστιανική άσκηση, συνιστούν για µένα ενιαία ζωή».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Ομπλού Αρχιμ. π. Νεκτάριος Κωτσάκης, πολλοί σεβαστοί Πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και πλήθος κόσμου. Η «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» ευχαριστεί τον «Εμπορικό & Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών» για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας και τη φιλοξενία, καθώς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς «ΛΥΧΝΟΣ» της Ι.Μ. Πατρών και «ΑΧΕΛΩΟΣ TV» για την κάλυψη της εκδήλωσης. Μετά το τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους βιβλία και περιοδικά των εκδόσεων του σωματείου.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ορθοδοξώτατος Ιεράρχης ο Αγιος Ναυπάκτου και πνευματικώτατος.
Είναι εκ των καλυτέρων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, και έδωσε πραγματική μάχη στην Σύνοδο της Κρήτης για να επικρατήσουν οι Ορθόδοξες απόψεις στα κείμενα της Συνόδου.