Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στην Hμερίδα «Εκκλησία της Κύπρου και Ευρωπαϊκά προγράμματα» (24 Απριλίου 2017)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ
«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
Η ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΟ «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ»
24 Απριλίου 2017
Χριστός Ανέστη!
Με πολλή χαρά απευθύνουμε τον εγκάρδιο αναστάσιμο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς την Ημερίδα «Εκκλησία Κύπρου και Ευρωπαϊκά Προγράμματα», την οποία με μεγάλο ζήλο και επιμέλεια συνδιοργανώνουν η Συνοδική Επιτροπή Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός (ΜΚΟ) «Φιλοκαλία».
Επιθυμούμε να εκφράσουμε, προς τούτο, τα θερμά μας συγχαρητήρια προς τον αγαπητό μας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο για την ωραία πρωτοβουλία να διοργανώσει τη σημερινή Ημερίδα σε συνεργασία με τον ΜΚΟ «Φιλοκαλία».
Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε, επίσης, και προς τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της εν λόγω Ημερίδας, τους Εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων και των άλλων Φορέων. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η παρουσία τους εδώ θα είναι πολλαπλώς χρήσιμη και επωφελής καθώς θα συμβάλλει στην ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και γνώσεων που σχετίζονται με τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Κύπρου στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
            Η Εκκλησία της Κύπρου, ήταν για αιώνες ο μοναδικός θεσμός, ο οποίος διέσωσε τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό στην νήσο μας. Έτσι, πιστεύουμε ότι –πέρα από όποιο νομικό καθεστώς έλαβε η Εκκλησία μετά την Ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας- θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να συμμετέχει και να λαμβάνει χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, προκειμένου να μπορέσει να αναδείξει τον σημαντικότατο ρόλο και το έργο της που διαδραμάτισε -και συνεχίζει να διαδραματίζει- σε εθνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.
            Μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα προσβλέπουμε στην ενίσχυση του έργου της Εκκλησίας της Κύπρου μέσα από καινοτόμες, δημιουργικές και βιώσιμες δραστηριότητες. Συνεπώς η ανάγκη υιοθέτησης στρατηγικών ανάπτυξης σε διάφορους τομείς όπως η κοινωνική προσφορά, η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η επαφή με τη Νεολαία με σύγχρονα μέσα, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, είναι απαραίτητη.
Προκειμένου, όμως, να επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια για υιοθέτηση νέων στρατηγικών και επιτυχή άντληση χρηματοδοτήσεων, που θα συνεισφέρουν στο έργο της Εκκλησίας της Κύπρου προς τον Κυπριακό λαό, είναι απαραίτητη η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των Ιερών Μητροπόλεων και άλλων εκκλησιαστικών φορέων.
            Με αυτές τις σύντομες σκέψεις επευλογούμε τις εργασίες της σημερινής Ημερίδας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σ’ αυτές. Ο Θεός μαζί σας!
Μετ’ ευχών εν Κυρίω Αναστάντι
Ο Αρχιεπίσκοπος
† ὁ Κύπρου Χρυσόστομος
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

24 Απριλίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: