Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ιερέως ΙΩΑΝΝΟΥ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ, 14-5- 2017 Επιμνημόσυνη προσφώνηση π. Γερασιμαγγέλου Στανίτσα

 Οι ιερείς, η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι, ενορίτες, πνευματικά παιδιά και γνωστοί, κατά την ώρα της θ. Λειτουργίας και της επιμνημόσυνης ακολουθίας φέραμε στην μνήμη μας την ιερατική μορφή του αειμνήστου ιερέως π. Ιωάννου Ζωγραφάκη και προσευχηθήκαμε για την ανάπαυση της ψυχής του.
          Ο π. Ιωάννης ήταν ένας κληρικός που για πολλά έτη υπηρέτησε το άγιο θυσιαστήριο σε πολλές ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας, μεταξύ των οποίων και τη δική μας Ενορία της Αγ. Βαρβάρας για δώδεκα συναπτά έτη. Υπήρξε ένας γνήσιος εργάτης του Ευαγγελίου, με προσήλωση στις παραδόσεις της Εκκλησίας, με ιερατικό ήθος και ευσέβεια. Ήταν ένας ευλαβής λευίτης που ανάλωσε την ιερατική του πορεία με αφοσίωση και κατάνυξη.

          Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η διακονία  και η πνευματική συμβολή του στον ευαίσθητο χώρο του Α΄Δημοτικού Κοιμητηρίου Πατρών, όπου επί πολλά χρόνια είχε τη ευκαιρία ασκώντας μια κατάλληλη για το χώρο ποιμαντική, να προσεγγίζει, να παρηγορεί, να ενισχύει του πενθούντας και πονεμένους από τον θάνατο των προσφιλών τους.
          Αλλά όλα στη ζωή έχουν και το τέλος του. Έρχεται η ώρα όπου ο καθένας καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον του φοβερού βήματος του αδέκαστου Κριτή. Και βέβαια η απολογία ενός κληρικού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί ο ιερέας λογοδοτεί όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τις ψυχές που του έχει εμπιστευθεί ο Θεός. Και έχουμε την πεποίθηση, ότι ο π. Ιωάννης είχε συνείδηση της ιερατικής αποστολής του την οποία εκπλήρωσε με φόβο Θεού και ακρίβεια, όπως αρμόζει στον πιστό οικονόμο του Θεού. Πολλοί είχαν βρει το δρόμο της σωτηρίας από την πνευματική του καθοδήγηση, γιατί ήταν κι ένας επιδέξιος πνευματικός πατέρας. 
          Για όλους, ιδιαίτερα  δε για την πολυπληθή και ευλογημένη οικογένειά του και τους οικείους ο πόνος δεν παύει να σκληρός και βαρύς. Η μόνη και πραγματική παρηγοριά είναι η πίστη στη συνέχεια της ζωής στην αιωνιότητα και η σωτηρία της δια του Σταυρού και της Αναστάσεως του Κυρίου.
          Η σκέψη αυτή μας γεμίζει με ελπίδα, και πίστη στην αγαθότητα του φιλάνθρωπου Θεού. Η τέλεση των μνημοσύνων υπέρ των κεκοιμημένων είναι η πιο παρήγορη και φιλάνθρωπη πράξη της Εκκλησίας μας. Με την πράξη αυτή παρακαλούμε τον Χριστό, τον Κύριο της ζωής και του θανάτου να παράσχει στους πέραν του τάφου αδελφούς μας το θείο Του έλεος και την ανάπαυση της ψυχής των, και στον αδελφό και συλλειτουργό π. Ιωάννη να συνεχίζει την Λειτουργία στο υπερουράνιο θυσιαστήριο και να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών.
          Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε και αείμνηστε αδελφέ και συλλειτουργέ.

 Πρωτοπρεσβύτερος Γερασιμάγγελος Στανίτσας

3 σχόλια:

Αναστάσιος είπε...

Ο μακαριστός π. Ιωάννης ήταν τακτικός ακροατής των ομιλιών στην Χριστιανική Εστία.
Βοηθούσε τον π. Γαβριήλ Αθανασιάδη σε λατρευτικές ευκαιρίες.
Πολλές φορές τον είχα μεταφέρει για να τελέσει την Θεία Λειτουργία στην «Αγία Σκέπη».
Για όσα με αγάπη μας πρόσφερε εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας.
Ας πρεσβεύει για όλους στο επουράνιο Θυσιαστήριο.

Αναστάσιος Κωστόπουλος
Διευθυντής Μ.Φ.Η. «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ»

Ανώνυμος είπε...

Επί χρόνια εξομολογούσε και καθοδηγούσε με υπομονή ψυχές στον Ναό του Σκαγιοπούλειου. Αιωνία του η μνήμη του

Ανώνυμος είπε...

Από τους παπάδες τους καλούς που πάντα ακόμα και στο τρισάγιο στο κοιμητήριο έλεγε λόγο ωφέλιμο στους ανθρώπους. δεν έτρεχε από τάφο σε τάφο αλλά κοντοστεκόταν για να ωφελήσει τους θλιμμένους.