Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Εορτασμός 150 Χρόνων από την εκδημία του Μεγάλου Ευεργέτη Στέφανου Καραθεοδωρή & 180 Χρόνων από την ανέγερση του Ι.Ν. Παναγίας Κουμαριωτίσσης.

Η συμπλήρωση των 150 χρόνων από το θάνατο του αειμνήστου Στεφάνου Καραθεοδωρή που συνέπεσε με τη συμπλήρωση των 180 χρόνων από την ανέγερση του Ι. Ναού της Παναγίας Κουμμαριωτίσσης στο Νιχώρι Βοσπόρου ήταν η  αφορμή για τις εκδηλώσεις στις 6 – 7 Μαΐου 2017.
Η Ρωμαίικη Κοινότητα Νεοχωρίου – Βοσπόρου μαζί με το Δήμο Ορεστιάδος, τόπο καταγωγής του ιατρού και μεγάλου ευεργέτη της κοινότητας μιας και ήταν εκείνος που εξασφάλισε την άδεια ανέγερσης του Ι. Ναού της Παναγίας Κουμμαριωτίσσης,  τον οποίο και ενίσχυσε οικονομικά, οργάνωσαν ένα άρτιο διήμερο εκδηλώσεων το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου 2017. 


Το Σάββατο το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατικό τρισάγιο υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου επί του μνήματος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στον αυλόγυρο του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου και ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός στον Ι. Ναό της Παναγίας Κουμμαριωτίσσης.  Ακολούθως οι προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν στον αυλόγυρο του ναού όπου ακολούθησε δεξίωση και στη συνέχεια η έναρξη των εργασιών της Ημερίδας στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου, Μετόχι Παναγίου Τάφου παρουσία του Α.Π.Θ. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

 Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Κοινότητας  Άρχ.  κ. Λάκη  Βίγκα,  ο οποίος μέσω αυτού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του όχι μόνο στις γνωστές προσωπικότητες αλλά και στους «αφανείς εργάτες της Ρωμιοσύνης» που συνέβαλαν στην πρόοδο της κοινότητας. Ακολούθησε το καλωσόρισμα του Δημάρχου Σαρίγιερ κ. Şükrü Genç και του Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βασίλειου Μαυρίδη. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των Δρ. κ. Παύλου Πηλαβάκη «A Greek Family in the Ottoman Empire», του κ. Στέφανου Γερουλάνου «Stephanos Caratheodory, 150th anniversary», του κ. Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu «Orthodox Physician and Scholars in Ottoman Court» και τέλος του Πρέσβης επί τιμής κ. Αλέξη Αλεξανδρή «The neo – Phanariot Greek ascendancy in Ottoman diplomacy (1839 - 1912)». Η βραδιά έκλεισε με  επίσημο γεύμα. 


Την Κυριακή τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης ιερουργούντος του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και εκκλησιαζόμενου από του Ιερού Βήματος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ακολούθησε πατριαρχικό τρισάγιο στον αυλόγυρο υπό του μνήματος του Στεφάνου Καραθεοδωρή. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Στέφανου Καραθεοδωρή, από την Α.Π.Θ. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Στάθης Αλεξόπουλος και τα αποκαλυπτήρια διαδέχθηκε δεξίωση με χορευτική και μουσική παράσταση από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρής». 

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Εξοχοτ. Πρέσβης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Ευάγγελος Σέκερης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Βασίλειος Μαυρίδης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους κ. Χρήστο Ορμανλίδη, Ιωάννη Περιστεράκη, Σαράντη Μπαχτσεβανίδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου , ο Κοσμήτωρ της Σχολής Γεωπονίας και Δασοπονίας του Δ.Π.Θ. Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κουτρούμπας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ορεστιάδος Αρχιμ. κ. Βαρθολομαίος Αστεριάδης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρής», ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδος, εκπρόσωποι των κοινοτήτων κ.α. εκλεκτοί προσκεκλημένοι.



Πηγή: rumvader.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: