Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Τα χορευτικά τμήματα του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Γλαύκου Πατρών στην επετειακή εκδήλωση προς τιμήν του ήρωα του 1821,Αναγνώστη Δημητρίου Στριφτόμπολα,στην Κέρτεζη Καλαβρύτων.

 Τα χορευτικά τμήματα του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος    Γλαύκου Πατρών, με τον Πρωτοπρεσβύτερο Του Ιερού Ναού π. Αδαμάντιο Τσαγκάρη και με  πλήθος ενοριτών, το Σάββατο 6 Μαϊου 2017 , παρεβρέθησαν στο χωριό Κέρτεζη Καλαβρύτων,έπειτα απο πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών “ο Στριφτόμπολας”, στην επετειακή εκδήλωση προς τιμήν του ήρωα του 1821,Αναγνώστη Δημητρίου Στριφτόμπολα.
Στις 7:30  π.μ. ετελέσθει Θεία Λειτουργία Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κερτέζης. Εν συνεχεία ετελέσθει επιμνημόσυνη δέηση για τον Κερτεζίτη αγωνιστή του 1821 Αναγνώστη Στριφτόμπολα, που έπεσε μαχόμενος στη μάχη του Λεβιδίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολουθήσαν χαιρετισμοί απο το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ.Λαζουρά Γεώργιο ,από τη Πρόεδρο του Συλλόγου Κερτεζιτών κ. Χασαποπούλου Γεωργία,από το Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη Πέτρο και το Δήμαρχο Τριπόλεως κ.Παυλή Δημήτριο.Τέλος , εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας απο το Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα. Εν συνεχεία έγινε απονομή τιμιτικών πλακετών,με ξεχωριστή και άκρως συγκινητική στιγμή, η τιμητική πλακέτα που δόθηκε στους γονείς του  Σημαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού, Γεωργίου Λυκάκη,που στις 19 Αυγούστου του 2010  έπεσε από ύψος 22 μέτρων, ενώ έκανε αναρρίχηση κατά την διάρκεια εκπαίδευσης σε μια από τις πλέον δύσκολες και απαιτητικές μονάδες  των Ειδικών Δυνάμεων. Ενώ η πίστη, το ήθος, η αξιοπρέπεια και η δύναμη των γονέων του Γεωργίου Λυκάκη συγκλόνισαν άπαντες. 







 Έπειτα οι συμμετέχοντες μετέβησαν απο την Εκκλησία στην πλατεία “ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑ”, οπου ετελέσθει Τρισάγιο, Κατάθεση Στεφάνων,ενός λεπτού σιγή και Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.Στην επετειακή εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτής Σύριζα Αχαΐας κ Κώστας Σπαρτινός, o Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς,
ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κοντογιάννης Δημήτρης, ο Δήμαρχος Τρίπολεως κ.Δημήτρης Παυλής, ο πρόεδρος ΝΟΔΕ κ. Ανδρέας Μαζαράκης, ο τέως βουλευτής κ.Αθανάσιος Νταβλούρος, ο υπεύθυνος τομέα Αθλητισμού Σύριζα Αχαΐας κ.Κώστας Κακαβάς, ο Αντιδήμαρχος κ.Βσίλης Καράς, ο βοηθός Δημάρχου κ. Νίκος Μαγκαφάς, ο πρόεδρος Σπηλαίων-Λιμνών κ.Σωτήρης Δουκλιάς, ο Θανάσης Παπαδόπουλος Γενικός Διευθυντής στον συνεταιρισμό Καλαβρύτων, η αντιπρόεδρος συλλόγου Σκεπαστού και δημοτική σύμβουλος κ. Ευτυχία Παπαναγιώτου, ο αντιπρόεδρος συλλόγου Κερτεζιτών Αθήνας κ. Κόντης, από τους Λειβαρτζινούς  Πάτρας  η κ. Ψίνια, ο πρόεδρος συνδέσμου Δροβολοβιτών-Δεσιλιωτών-Καμενιανιτών κ.Κώστας Νικολόπουλος, ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τους δρόμους του χωριού.
Μετά το πέρας της τελετής ,στη κεντρική πλατεία του χωριού  παρατέθηκε γεύμα και  έγινε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Ιερού Ναού Μεταμόρφώσεως Του  Σωτήρος Γλαύκου Πατρών σε συνεργασία με τα χορευτικά τμήματα της Κέρτεζης.Ο πρωτοβρεσβύτερος του Ιερού Ναού Μεταμόρφώσεως Του  Σωτήρος Γλαύκου Πατρών π. Αδαμάντιος Τσαγκάρης ευχαρίστησε τον Δήμο Καλαβρύτων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερτεζιτών “ο Στριφτόμπολας” για την αβραμιαία φιλοξενία,ενω στον λόγο του έκανε αναφορά
Στο ότι η επικαιροποίηση των λόγων και των πράξεων των αγωνιστών δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλα οτι μέσα απο την αναγωγή στους αγωνιστές και τους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνος δεν κάνουμε μια απλή ιστορική αναδρομή στο παρελθόν αλλα οτι αφυπνιζόμαστε και εμείς σήμερα απο το εναρκτήριο λάκτισμα της λευτεριάς των προγόνων μας. Η παρακαταθήκη αυτή αποτελεί εγγύηση για την αποτίναξη κάθε τυρρανικού ζυγού που απειλεί την εθνική μας ανεξαρτησία και την αταπείνωτη ελληνική υπερηφάνεια.” Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς ενώ αξιοσημείωτη ήταν η απόδοση του πρωτοπρεσβυτέρου π. Αδαμαντίου Τσαγκάρη στα παραδοσιακά τραγούδια τέρποντας ευχάριστα τους παρευβρισκομένους. Η τόσο όμορφη και ξεχωριστή ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη της ενορίας του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γλαύκου Πατρών στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και στα Σπήλαια Των Λιμνών.








































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυναμική ενορία βλέπω.... με δράση.