Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ εκδήλωσης "ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Ή ΑΘΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ; 7ης Μαϊου 2017

Ψ  Η  Φ  Ι  Σ  Μ  Α

Όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Κυριακή 7 Μαΐου 2017, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, και είμασταν παρόντες στην Ημερίδα με θέμα το σημαντικότατο και επίκαιρο διλημματικό ερώτημα «ελληνορθόδοξη παιδεία ή άθεα γράμματα;», την οποία συνδιωργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων, αφού ακούσαμε με προσοχή τις εμπεριστατωμένες ομιλίες των τριών εισηγητών της Ημερίδος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, της Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κας Μαρίας Μαντουβάλου και του Γενικού Γραμματέα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων κ. Παναγιώτη Τσαγκάρη, όπως επίσης και την προσλαλιά του Παναγιωτάτου ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος έθεσε υπό την ευλογία και την αιγίδα του όλη την παρούσα εκδήλωση, ομόφωνα  

ΕΚΦΡΑΖΟΜΕ την ζωηρή μας ανησυχία για τη σημερινή κατάσταση της Παιδείας, της οποίας η παθολογία χαρακτηρίζεται κυρίως από τα εξής συμπτώματα:
1) Τον εκβαρβαρισμό της γλώσσας μας,
2) Την προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία του τόπου μας, χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψιν όσα χαρακτηρίζουν την ιδιοσυστασία του λαού μας, νοηματοδότησαν τη ζωή του, δημιούργησαν το πολιτισμικό του στίγμα και τον εκράτησαν όρθιο στην ιστορική του διαδρομή, όπως είναι : η πίστη στον Χριστό μας και η αγάπη προς την πατρίδα μας και τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες, το φιλότιμο, το ασκητικό πνεύμα, η κοινοτική οργάνωση και η οικογενειακή ζωή.

3) Το θρησκευτικό μας αποχρωματισμό με τη μετάλλαξη του μαθήματος των θρησκευτικών, το οποίο μετατρέπεται σε πανθρησκευτική κατήχηση με κύριο εργαλείο τα λεγόμενα «νέα προγράμματα», τα οποία ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τα εχαρακτήρισε «επικίνδυνα και απαράδεκτα». Μάλιστα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί Έλληνες υφιστάμεθα σε αυτό το ζήτημα δυσμενή μεταχείριση μεροληπτικής συμπεριφοράς, διότι τα «νέα προγράμματα» θα ισχύσουν μόνο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και όχι για τους αλλοδόξους και τους ετεροθρήσκους. Τέλος
4) Την αποδόμηση του ίδιου του πυρήνα της ανθρώπινης υποστάσεως. Η διαφήμιση οποιασδήποτε εκτροπής στα σχολεία μέσω επισήμου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για τις λεγόμενες «έμφυλες ταυτότητες» στοχεύει στην ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας.
ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΟΜΕ τη ριζική μας αντίθεση σε όλα αυτά τα προωθούμενα φαινόμενα διαλύσεως των πάντων και την αταλάντευτη αποφασιστικότητά μας να αγωνισθούμε, ώστε η Παιδεία στην πατρίδα μας, την οποία λαμβάνουν οι νέοι μας, που είναι και το μέλλον της, να συνεχίσει να αρδεύεται από την πίστη στο Χριστό μας και την προσήλωση στην Ελλάδα και τις παραδοσιακές μας αξίες. Να ξαναγίνει και πάλι η Παιδεία που εθεμελίωσαν ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης. Η Παιδεία που καθαγίασαν οι Τρεις Ιεράρχες. Η Παιδεία, την οποία οραματίσθηκαν ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Μακρυγιάννης. Η Παιδεία που ενέπνευσε τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Κωστή Παλαμά. Η Παιδεία που ανέδειξε αγίους, μάρτυρες,  νεομάρτυρες και ήρωες, όπως τον Μέγα Φώτιο και τον Γρηγόριο Παλαμά, τον Γρηγόριο τον Ε΄ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και τον Χρυσόστομο Σμύρνης, τον Γρηγόρη Αυξεντίου και τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αλλά και πολλούς άλλους ευσυνειδήτους επιστήμονες, πολιτικούς, επαγγελματίες, βιοπαλαιστές, οικογενειάρχες και νομοταγείς πολίτες.
ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ όλοι και κυρίως οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς σε μετάνοια και θερμή προσευχή. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να φωτίζει όλους και όλες, να αφουγκραζόμαστε το θέλημά Του και να εφαρμόζομε τις εντολές Του. Να φωτίζει και τους αρμοδίους να αναζητούν τα άριστα και να τα εφαρμόζουν με τον βέλτιστο τρόπο.
Να αναλάβουν ο καθένας και η καθεμιά τις ευθύνες που τους αναλογούν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων διεκδικώντας αποφασιστικά όσα μας επιτάσσει η ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και κατοχυρώνει το Σύνταγμά μας για τον ελληνικό και ορθόδοξο χριστιανικό χαρακτήρα της παρεχομένης αγωγής στην αγαπημένη μας πατρίδα, την Ελλάδα μας.

Θεσσαλονίκη, 7 Μαΐου 2017

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια , σε όλους τους συνδιοργανωτές της επιτυχημένης και επιβεβλημένης αυτής εκδήλωσης , ιδιαιτέρως δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμου.
Όταν διακυβεύονται τα ιερά και όσια του Έθνους μας δεν επιβάλετε τέτοιες εκδηλώσεις ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ να είναι γενικευμένες σε όλες τις Μητροπόλεις της πατρίδας μας;

Ανώνυμος είπε...

Και τι θα γίνει αν γίνει και αλλού. Καλή η προσπάθεια δεν υπάρχει όμως λαοσύναξη αλλά μια συγκέντρωση χωρίς την πλημμυρίδα κόσμου όπως θα έπρεπε να υπάρχει στην συμπρωτεύουσα και τους φορείς που έκανα την συγκέντρωση. Το παιχνίδι έχει χαθεί. Η νεότητα αδιαφορεί τα τιμημένα γηρατειά μόνο για παραγέμισμα είναι.

Ανώνυμος είπε...

Λόγια πολλά σε κλειστές αίθουσες. Πέρασαν οι εποχές που και οι χριστιανοί έβγαιναν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Τώρα….. η εποχή της πολυθρόνας και στους χριστιανούλιδες του 2017!!

Ανώνυμος είπε...

Ιερος Χρυσοστομος
''Κι αν δεν πεισεις σημερα,θα πεισεις αυριο.
Κι αν δεν πεισεις ποτε συ θα παρεις το μισθο σου.
Κι αν δεν τους πεισεις ολους ,θα πεισεις λιγους.
Γιατι και οι Αποστολοι δεν επεισαν ολους,..αλλα
Διαλεχτηκαν με ολους και πηραν μισθο με τη διδασκαλια
Που εκαναν σε ολους.''
Ολα αυτα που προσφερονται απο την συνεργασια κληρου και
Λαου ειναι ''φαρμακα'' και ευκαιριες μετανοιας.
Ποτε μας δεν πιστεψαμε πως Ο Κυριος εξανλησε ολα τα
Θεραπευτικα μεσα.
Φθανει να ειναι εξ αγνης προθεσεως ολες οι προσπαθειες.
Η αληθινη αγαπη αναφωνει ο αββας Ιωσηφ πρεπει να βασιζεται
Στην θεληση για τον αγωνα του αγιασμου της.
Το ιδιο ισχυει και για τη φιλια.
Χρειαζομαστε κι αλλο χρονο;
Χριστος Ανεστη !Αληθως Ανεστη!
Ο Θεος εις την βοηθεια,προσχες!!