Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Τιμήθηκαν ο ήρωας Βιλαέτης και οι συμπολεμιστές του στο Λαντζόι

 Τιμήθηκαν ο ήρωας Βιλαέτης και οι συμπολεμιστές του στο Λαντζόι
Η Ηλεία δεν ξέχασε τους υπερασπιστές της Ελευθερίας
Με συμμετοχή των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της περιοχής και δεκάδων πολιτών από όλην την Ηλεία  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 14 Μαΐου 2017 η εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους ήρωες της Μάχης του Λαντζοΐου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ηρώο που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Μάχης της 10ης Μαΐου 1821 στο Λαντζόι Πύργου, όπου έπεσαν ηρωικά πολεμώντας τους Τουρκαλβανούς του Λάλα ο Οπλαρχηγός του Πύργου Χαραλάμπης Βιλαέτης και οι συμπολεμιστές του.

 ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Η τελετή Μνήμης ξεκίνησε με την Επιμνημόσυνη Δέηση από τους ιερείς της περιοχής π. Νικόλαο Κατσιδήμα, π. Παναγιώτη Κλουκίνα και π. Νικόλαο Μαραγκό. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος καλωσόρισε τους παρευρεθέντες και ανέφερε
την πορεία των 10 ετών συνεχούς τελέσεως του Μνημοσύνου για τους ήρωες και την πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής για έκδοση βιβλίου με τον βίο και την ηρωική δράση του Βιλαέτη, αλλά και την φιλοτέχνηση σχετικού πίνακα με θέμα την Μάχη του Λαντζοΐου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαντζοΐου κ. Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος, που ευχαρίστησε όλους όσοι από την μεριά της Τοπικής αρχής του Λαντζοΐου, του τ. Δήμου Ωλένης, του κτήματος Μπριντζίκη και του Δήμου Πύργου συνέβαλαν στην διαρκή υπόμνηση του χρέους μας προς την Ιστορία του τόπου μας.
Κατάθεση στεφάνων έγινε από τον Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ κ. Κων. Σμυρνή, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Μπράμο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Δημήτρη Μεσσαλά, τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητος Ωλένης κ. Σωτήρη Γεωργόπουλο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λαντζοΐου κ. Επαμεινώνδα Μπαρτζάκο, τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνο Κατσαριώτη,  τον Αντιπρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Διονύσιο Αντωνόπουλο, τον τ. Δήμαρχο Ωλένης κ. Ντίνο Αρβανίτη, τους  Επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων στον Δήμο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο, κ. Γιάννη Αργυρόπουλο και κ. Χάρη Μιχαλακόπουλο, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Κωνσταντίνο Πετρόπουλο και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ηλείας της Ενώσεως Αποστράτων Ναυτικού και Λιμενικού κ. Ζώη Υφαντή.
Εκ μέρους των διοργανωτών στεφάνους κατέθεσαν ο κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, για την Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων», ο κ. Διονύσιος Γεωργακόπουλος, για τον Σύνδεσμο Οπλιτών Νομού Ηλείας, και ο κ. Κωνσταντίνος  Αθανασόπουλος, για τον Λαογραφικό όμιλο «Ηλείων Παράδοσις».

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΛΑΝΤΖΟΪΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ 1821
Για την σημασία της μάχης της 10ης Μάιου και την πορεία των γεγονότων που από τον Μάρτιο του 1821 ως τον Ιούνιο της ιδίας χρονιάς οδήγησαν  στην Απελευθέρωση της Ηλείας από τον τουρκικό ζυγό μίλησε στον λόγο του για την επέτειο ο φιλόλογος και Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Ο ομιλητής τόνισε τις αρετές του Οπλαρχηγού και Φιλικού Βιλαέτη, όπως αναδεικνύονται μέσα από τις πηγές της εποχής, ενώ ανέγνωσε και σχετικές αναφορές από τον Ηλείο Ακαδημαϊκό και Ιστορικό του 1821 Διονύσιο Κόκκινο, που παρομοίασε την θυσία του Βιλαέτη στο Λαντζόι με την θυσία του Διάκου στην Αλαμάνα και του Καρπενησιώτη στο Σκουλένι το 1821.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, που ευχαρίστησε όλους όσοι κατά καιρούς συνέβαλαν στην εκδήλωση που τελείται επί 10 συνεχή έτη, ενώ κάλεσε τον Δήμο Πύργου να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες να τιμηθεί και να αναδειχθεί ο ήρωας Βιλαέτης.
Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής εις Μνήμην των Ηρώων και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική Πύργου, ενώ χορευτικά τμήματα του Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» παρουσίασαν Δημοτικούς Χορούς και η Φιλαρμονική Πύργου απέδωσε ορχηστρικά κομμάτια. Όλοι οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν γλυκίσματα που προσέφεραν σε μία μικρή δεξίωση ο Δήμος Πύργου και οι κοπέλες του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαντζοΐου.1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τιμή και δόξα στους ήρωές μας. Συνεχίστε την προσπάθεια για να μαθαίνουν οι νεότεροι. Δεν έχει σημασία ο κόσμος αλλά όσοι πηγαίνουν να τιμούν σωστά.