Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΤΕΝΗΣ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ - Παναγιώτη Τελεβάντου


ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΤΕΝΗΣ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ο λόγος για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, που λειτούργησε σήμερα στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.
Ευθυτενής και χωρίς να κοντοστέκεται στο θρόνο του.
Απολύτως συγκεντρωμένος στα τελούμενα.
Κοινώνησε τους πιστούς χωρίς ίχνος κούρασης στο πρόσωπό του.
Διένειμε το αντίδωρο σε όλους με χαμόγελο στα χείλη μιλώντας στους πλείστους προσωπικά.
Το κήρυγμά του ένα από τα καλύτερα που άκουσα. Απλά μαθαίνεις πολλά όταν ακούς τα κηρύγματα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Το κήρυγμα έγινε στα Ελληνικά αλλά παρενέβαλλε προτάσεις επεξηγηματικές στα Αγγλικά.
Είναι τόσο συγκεντρωμένος στα τελούμενα και στα λόγια της Θείας Λειτουργίας που εκπλήττεσαι πραγματικά.

Άκουσε το Ευαγγέλιο στα Ελληνικά και στη συνέχεια στα Αγγλικά. Με απόλυτη προσοχή. Στο κήρυγμά του έκανε σύγκριση του πρωτότυπου και της μετάφρασης και μας βοήθησε να αντιληφθούμε ότι το Αγγλικό κείμενο δεν αποδίδει με ακρίβεια το πρωτότυπο.
Την ώρα που κοινωνούσε με πολλή προσοχή και απολύτως συγκεντρωμένος τους πιστούς έκανε υποδείξεις στους ψάλτες τι να ψάλλουν.
Τα αντανακλαστικά του αξιοζήλευτα ακόμη και για ανθρώπους 40 χρόνια νεώτερους του.
Και όμως!
Όλες οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζονται να τον εκπαραθυρώσουν με “οικειοθελή” παραίτηση.
Θα δώσουν λόγο στο Θεό όσοι προσπαθούν αντικανονικά να τον εκδιώξουν από τον Θρόνο του, αλλά θα δώσουν προπαντός λόγο όσοι ετοιμάζουν για διάδοχό του ένα ορκισμένο οικουμενιστή και νεωτεριστή ιεράρχη.
Είμαστε χριστιανοί Ορθόδοξοι. Γι’ αυτό και πιστεύουμε στα θαύματα. Μακάρι ο Θεός να λαλήσει αγαθά στην καρδία του Παναγιώτατου για να κάνει δεύτερες σοφώτερες συμβατές με την πίστη μας επιλογές.
Ενάμισυ σχεδόν εκατομμύριο ορθόδοξοι χριστιανοί ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Δεν τους αξίζει, Παναγιώτατε, ποιμένας που να στέκεται άξια μπροστά στο άγιο θυσιαστήριο, που να μην είναι οικουμενιστής και νεωτεριστής ιεράρχης;
Για πόσο ακόμη θα συνεχίσει ο Γολγοθάς της Εκκλησίας της Αμερικής που παραδόθηκε από τα σπάργανά της στα νύχια του Μεταξάκη, του Αθηναγόρα και του Ιάκωβου Κουκούζη;


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αμερικής Δημήτριος υπήρξε βοηθός επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη και επιλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Ήταν είναι και θα παραμείνει κόσμημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ούτε λόγο να μην κάνουν οι δελφίνοι για αντικατάστασή του είναι μια χαρά. Έχει διοικητική εμπειρία, θεολογική απέραντη μόρφωση και ήθος Ιεράρχη σπάνιο στις μέρες μας.

Ανώνυμος είπε...

Ελάχιστου δεσποτάδες είναι σαν τον Δημήτριο Αμερικής. Σοφός άνθρωπος με ήθος ορθόδοξο. Η Αμερική είναι τυχερή. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να τον έχει Αρχιεπίσκοπο. Έλαβε λίγες ψήφους. Πάντα στην Ελλάδα μετρούν αλλά πράγματα. Ευτυχώς που το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον έκανε Αμερικής και έδειξε την αξία του. Άξιος.

Ανώνυμος είπε...

Η δημοσίευση άρθρων όπως του κ. Π.Τ., με αφήνει άφωνο....!